A fejlődés új dimenziói nyíltak meg a Masterplast előtt

Olvasási idő: 4 perc


(Sajtóközlemény - 2020.05.21.) - Németországi akvizíciójával az egészségiparba is beszállt a legnagyobb magyar építőanyag gyártó.

Elhárultak az akadályok a Masterplast történetének legnagyobb akvizíciója elől, miután Németországban 2020.05.20-án kötelező érvényű megállapodást írtak alá az üzletben résztvevő felek. A modern építőipari membránokat és az egészségipar számára speciális alapanyagokat gyártó német LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG gyáregységének megvásárlása mérföldkő a legnagyobb magyar építőanyag gyártó életében. A lépéssel a vállalat egyszerre erősíti tovább a társaság stratégiai termékköreiben elért gyártói pozícióját és európai forrásokból biztosítja az ellátást, valamint új fejlődési távlatokat is nyit a magasabb eredménytermelő képességű egészségiparba történő belépéssel.

 

A társaság 2020.05.20-án kötelező érvényű megállapodást írt alá a németországi LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG-val és Hartmut Layer magánszeméllyel, a korábban közzétételre került ascherslebeni (Németország, Szász-Anhalt tartomány) üzemegység megvásárlása keretében. A megállapodás tárgya az Aschersleben-ben működő gyáregység és a hozzá tartozó teljeskörű üzleti tevékenység megvásárlása, amely tartalmazza az ingatlanállomány, a technológia, a gyártó kapacitás, a munkaerő átvételét, valamint a vevői és szállítói kapcsolatrendszer, továbbá a technológiai know-how-t, innovációt, egyes védjegyek és tanúsítások átvételét.

 

A társaság első lépésben 50 százalékos tulajdonrészt és menedzsment jogot szerzett a projekt céljából újonnan létrehozott közös vállalatban. A fennmaradó 50 százalékos üzletrész tulajdonjogát az LHB alapító tulajdonosa Hartmut Layer szerezte meg. A Masterplast csoport tagjaként létrejövő új leányvállalatának tevékenységi területe az egészség és építőipar részére speciális flízek és többrétegű membránok gyártása lesz. A vállalat várható éves árbevétele meghaladhatja a 15 millió eurót. A tranzakció első ütemének megvalósítását a Masterplast 4 millió euró összegű forrással biztosítja. A tulajdonostárs üzletrészének megvásárlására opciós megállapodást kötöttek a felek. A kivásárlási folyamat egy előre meghatározott ársáv keretein belül legkésőbb 2023. második negyedévében zárul le, melynek végén a Masterplast 100 százalékos tulajdonrészt szerez a vállalatban.

 

A tulajdonostárs Hartmut Layer jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező német üzletember, aki egy több iparágat átfogó vállalatcsoport tulajdonosaként és vezetőjeként a Masterplast számára jelentős előre lépési lehetőséget biztosít. A Masterplast csoport ezzel tovább bővítette és fejlesztette a diffúziós tetőfólia gyártási tevékenységét, valamint a stratégiai jelentőségű egészségügyi beszállítói szektor szereplőjévé is vált.

 

„A német gyártóegység megvásárlása három szempontból is nagy jelentőséggel bír, amely a fejlődés új dimenzióit nyitja meg a Masterplast számára. A mára stratégiai jelentőségűvé erősödött egészségügyet kiszolgáló háttériparban szereztünk európai szinten is számottevő pozíciót, ami magasabb eredményességet is biztosít a vállalat számára. Számunkra stratégiai jelentőségű a teljes vertikális ellátási lánc birtoklása, ahol a granulátumtól a tetőre felkerülő végtermékig teljes mértékben kontrollálni tudjuk a termelést. Ezzel a lépéssel a sárszentmihályi diffúziós tetőfólia gyártó üzemünk alapanyagát is saját gyártásból biztosítjuk. Szintén nagy jelentőségű számunkra a nyugat-európai piacokon történő megjelenés, amely a Masterplast teljes termékpalettájának új piacra lépési lehetőséget jelent. Büszkék vagyunk arra, hogy a jövőben a Masterplast termékeinek egy része „Made in Germany” felirattal kerül a piacra.”-fejtette ki Tibor Dávid a Masterplast elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.