A gipszkarton glettelés folyamata, menete

Olvasási idő: 6 perc


A gipszkarton alkalmazása népszerű megoldás felújításkor és építkezéskor egyaránt. A szerelést követően a gipszkarton falfelület azonban még nem áll készen a festésre, ugyanis hézagolni és bandázsolni szükséges az éleket, a fózolásokat, illesztéseket.

Gipszkarton glettelés előtt viszont ismerni kell a folyamat szakszerű lépéseit, a szükséges eszközöket és a gipszkarton felületek minőségi osztályait is.

 

Gipszkarton glettelés előtt meg kell vizsgálni a felületek minőségi osztályait

A falakat minőségük szerint négy kategóriába soroljuk. A Q1, Q2, Q3, Q4 jelölések a felületekre vonatkoznak:

 

  • Alap minőség (Q1)
  • Normál minőség (Q2)
  • Magas minőség (Q3)
  • Prémium minőség (Q4)

 

Ha nem ismerjük a gipszkarton falfelület jellemzőit, tulajdonságait, könnyen hibákat véthetünk. Hiszen más és más glettrétegek, illetve eszközök használata az indokolt, különböző eljárásokkal.

 

Q1-es alap kategória

A legelső kategória a Q1, ami egy alap hézagolást jelent, optikai követelmények nélkül. Itt tehát nincsenek szigorú esztétikai sztenderdek, és ezek a falak lényegében még nem is teljesen számítanak végleges felületnek. Itt spaklira, glettvasra lesz szükség, amelyekkel feltölthetők a gipszkarton lapok közötti rések, hézagok.

 

Q2-es normál kategória

A Q2-es jelölés számít az általános besorolásnak (normál glettréteg). Itt azonban az alap glettelésen, házagoláson túl már a második réteget is el kell készíteni, majd csiszolni a kiegyenlített, de még mindig nem teljes mértékben végleges felületeket.

 

Q3-as speciális kategória

A Q3 a speciális glettelést jelenti, amihez magas minőségi követelmény párosul. Ilyen glettréteg használata magasabb esztétikai normák esetén válhatnak indokolttá. A hézagok pontos kitöltése mellett figyelni kell a felület szinte tökéletes csiszolására – az alapvető lépések mellett. Ha tapétázni, festeni szeretnénk, körülbelül ennek a minőségi osztálynak szükséges megfelelni.

 

Q4-es prémium kategória

A Q4-es minőségi osztály a legmagasabb az összes közül, és ahhoz, hogy a falfelület ennek megfeleljen, teljesen sima és egyenletes felületre van szükség. Ez különleges glettelési eljárást igényel. A rétegvastagság nem lehet kisebb egy milliméternél, és semmiféle egyenetlenségek nem látszódhatnak. Ez házilag már nehezebben kivitelezhető, ugyanis magas szakmai hozzáértést is igényel az eltérő munka- és anyagigények mellett a megfelelő minőségű szerszámokkal és kiegészítőkkel is rendelkeznünk kell.

 

Gipszkarton hézagolás, bandázsolás

 

Gipszkarton glettelése, hézagolása

A gipszkarton felülete tehát lehetővé teszi a festést, tapétázást egyaránt. A minőségi osztályok közül pedig leginkább a Q3-as, magas minőségi követelményű, speciális kategória elérésére célszerű törekedni. A válaszfalak felületének kialakítása előtt a szerkezeteket mindkét oldalról készre kell szerelni. A glettelést csak a gipszkarton borítás készre szerelése után szabad megkezdeni. A megfelelő építőlemezek szakszerű rögzítése (csavarozása) szintén alapkövetelmény.

 

A gipszkarton glettelése, a hézagolás nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. A megfelelő előkészületek után csupán néhány dologra kell figyelni. Igaz, azokra nagyon. Röviden:

 

  • előkészületek,
  • glettelés és csiszolás,
  • utómunkálatok.

 

A következő bekezdésekben ezeket a lépéseket mutatjuk be.

Előkészületek a gipszkarton gletteléséhez

Mielőtt bármibe is belevágnánk, be kell szerezni a szükséges eszközöket és magát a glettanyagot. Kelleni fog:

 

  • glettanyag és víz,
  • vödör,
  • elektromos keverőgép, keverőszár,
  • spakli, glettvas, felületsimító lepke
  • kézi csiszoló, csiszolóvászon,
  • ragasztószalag,
  • takarófólia,
  • vödör,
  • üvegszövet, bandázs szalag
  • élvédők

 

Az előkészületeket meggyorsíthatjuk, ha például vödrös glettet használunk, amivel (néhány deciliter vízzel, keverőszárral) szinte azonnal nekiláthatunk a munkának. Az éleknél fém élvédőt használjunk, a kapcsolódobozokat pedig vakolódobozzal vagy ragasztószalaggal óvhatjuk meg a különböző szennyeződésektől.

 

A glettelő anyag elkészítésének lépései a következők:

  • A glettelő anyag csomagolásán a gyártó pontosan feltünteti a keverési arányt és azt, hogy mekkora falfelülethez elegendő. Fontos, hogy ezektől az instrukcióktól ne térjünk el.
  • Keverjük a vízbe a glettelő anyagot a meghatározott keverési arányoknak, és mennyiségeknek megfelelően.
  • Néhány perc letelte után a vizet és a glettelő anyagot keverjük homogén masszává (elektromos keverőgép, vagy keverőszár segítségével). Krémes, lágy konzisztenciájú, egységes állagú masszát kell kapnunk. Ha túl hígra sikerült, a keveréket további por hozzáadásával sűríthetjük.
  • Fontos, hogy először kevesebb mennyiségű glettanyagot készítsünk elő. Gyakori hiba ugyanis, hogy a túl sok glettelő anyag végül nem kerül fel a falra (a száradási idő előtt), és így kárba vész.

 

Mivel előreláthatólag a munka sok porral jár majd, ezért időben gondolni kell a vele járó nehézségekre.

 

 

Gipszkarton glettelés és csiszolás

 

A gipszkarton glettelése során két réteget kell elkészíteni (Q3-as minőségi osztály esetén). A teendők a következők:

  • Rések, hézagok feltöltése (spakli és glettvas segítségével) egyenletesen,
  • Üvegszövet csíkok résekbe illesztése (az üvegszövet csíkok tetejére még egy adag glett hozzáadása)
  • Kiálló csavarfejek megfelelő mélységű behajtása, majd glettelés.

 

Mielőtt belevágunk a második réteg elkészítésébe is, várjunk. A száradási idő körülbelül egy nap. Ügyeljünk arra is, hogy ne álljanak ki glett maradványok a falflelületből. Ahhoz, hogy a felület sima legyen, a következő lépéseket kell elvégezni:

  • Kenjük a glettanyagot a falra (glettvassal és spaklival)
  • Határozott, simító mozdulatokkal, egyenletesen oszlassuk szét a falon. Nagy falfelületek egyenletes simításához használjunk felületsimító lepkét.

 

Ha jól csináltuk, a gipszkarton falfelület szinte teljesen sima lett a második fedőréteg hozzáadásával.

 

A munka azonban még nem ért véget. Jöhet a csiszolás. Ez a hézagolás felületének véglegesítése. Fontos, hogy egyenletesen dolgozzunk. Ügyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a hézagerősítő szalagot, se az egymáshoz csatlakozó gipszkarton építőlemezek karton bevonatát se. Ha a végeredmény mégsem tökéletes, a glettelés és csiszolás újra és újra elvégezhető, tökéletesíthető.

 

gipszkarton glettelés utómunkálatai

A felületek utólagos kezelése is indokolt lehet (különösen magas minőségű, Q3 vagy Q4 osztályok esetén), ilyenkor olyan gipsz alapú, levegőn száradó glettelő anyagot érdemes használni, ami jól eldolgozható, és könnyen, egyszerűen csiszolható. Amennyiben jól dolgoztunk, “átadhatjuk” a gipszkarton falfelületet a festésnek, tapétázásnak.

 

A gipszkarton glettelése, hézagolása tehát saját kezűleg is elvégezhető, ha betartjuk a gyártói instrukciókat, és a megfelelő eljárást alkalmazzuk. Amennyiben viszont nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hívjunk inkább hozzáértő, tapasztalt szakembert a munkálatokhoz.

 

A gipszkartonozásról bővebb információk a linkre kattintva érhetők el.

 

Kattintson a Masterplast által gyártott és forgalmazott szárazépítészeti rendszer megtekintéséhez! Tekintse meg: