Gipszkarton ragasztás a falra gipszpogácsás módszerrel

Olvasási idő: 5 perc


A gipszkarton lapok felrakása jellemzően profilok és csavarok rögzítésével történik. Ez azonban nem mindig lehetséges. Ilyenkor a gipszkarton ragasztás a legjobb megoldás. Ez nem bonyolultabb folyamat, és ugyanúgy házilag is elvégezhető. Fontos azonban tisztában lenni az eljárás menetével, lépéseivel.   Gipszkarton ragasztás előtt ismerjük meg a gipszkarton jellemzőit A gipszkarton lapok belseje gipszből, külseje erős […]

A gipszkarton lapok felrakása jellemzően profilok és csavarok rögzítésével történik. Ez azonban nem mindig lehetséges. Ilyenkor a gipszkarton ragasztás a legjobb megoldás. Ez nem bonyolultabb folyamat, és ugyanúgy házilag is elvégezhető. Fontos azonban tisztában lenni az eljárás menetével, lépéseivel.

 

Gipszkarton ragasztás előtt ismerjük meg a gipszkarton jellemzőit

A gipszkarton lapok belseje gipszből, külseje erős kartonpapírból áll. Praktikus, sokoldalú burkolóanyag, ami kis súllyal bír, és egyszerűen méretre vágható. Építési törmelék is csak alig keletkezik utána. Nem véletlenül örvend ekkora népszerűségnek a belsőépítészeti megoldások között. A felrakás során a gipszkarton lapokat csavarozással, vagy ragasztással érdemes rögzíteni. Nem mindegy azonban, mikor melyik eljárást alkalmazzuk.

 

Gipszkarton csavarozása

A csavarozás a leginkább elterjedt módszer. Ebben az esetben a fa- vagy fémszerkezetre kell rögzíteni a gipszkarton lapokat. Vágjuk méretre, majd speciális, 3,5 mm-es gipszakrtoncsavarokkal erősíthetjük a tartószerkezethez. A csavarozást a lap oldalának közepénél kezdjük, a szélek felé haladva. A csavarok ideális távolsága egymástól 20-25 cm, a lap szélétől pedig 1-1,5 cm. A gipszkartonozás pontos menetét – csavarozással – egy másik bejegyzésben taglaltuk.

 

Gipszkarton ragasztás: mikor és miért szükséges?

Előfordulnak esetek, amikor csavarozás helyett más alternatívát kell keresni. Ilyen lehet, ha nincs lehetőség a szerkezeti kialakításra valamilyen speciális körülmények között. A jó hír, hogy így akár még gyorsabbá válhat a felhelyezés. Hiszen nem kell szögeket-, csavarokat becsavarni sem.

 

Speciális ragasztóanyagra lesz szükség a rögzítéshez, illetve a “pogácsás” módszer alkalmazására. Ezzel a technikával ugyanis egyenetlen falszerkezeteken is dolgozhatunk. Fontos viszont, hogy szilárd és stabil, lehetőleg száraz legyen a felület. A gipszpogácsákhoz vízre is szükség lesz a kötőanyag kikeverése miatt.

 

A ragasztási technika tökéletes lehet kisebb felületekhez, falra felhelyezéshez, kiegyenlítésre. Nagyobb területeken viszont óvatosnak kell lenni, mert nem biztos, hogy ez lesz a jó módszer. A gipszkarton ragasztása mennyezetre kifejezetten nem ajánlott.

 

Gipszkarton ragasztás falra

A felragasztott gipszkarton a falvastagságot ideális esetben 4-5 cm-rel növeli meg, amiből a gipszpogácsák 3-4 cm vastagságúak. Ezekre kell felhelyezni a 10-12 mm-es gipszkarton lapokat. Figyelni kell továbbá a levegő páratartalmára, hőmérsékletére is. Az ideális állapot szereléshez körülbelül 10 fok.

 

gipszkarton ragasztása régi falra

 

A következő lépéseket kell sorrendben elvégezni:

 

  • A fal előkészítése. Fontos, hogy portalanítsuk a felületet, csak ezután álljunk neki a többi lépésnek.
  • A felület alapozása. Higított anyagot, vagy ecsetet és hengert célszerű alkalmazni. A felhasznált alapozótól függően várjuk meg a száradási időt.
  • A gipszkarton lapok méretre vágása. Késsel, vagy kézi fűrésszel érdemes elvégezni.
  • Ragasztás előkészítése. A megfelelő ragasztógipsz és ragasztóanyag előkészítéséhez szükség lesz műanyag vödörre (a keveréshez), majd amikor a hideg vízbe adagoltuk a gipszet, várjunk pár percet. Csak annyi ragasztót keverjünk be, amennyit a következő legfeljebb egy órában felhasználunk.
  • Gipszkarton ragasztása. Ha minden adott, vagyis kész az anyag, hordjuk fel a ragasztót a gipszkarton lapra. Alkalmazzuk a pogácsás módszert. Ha a 10-15 cm-es pogácsás formák megfelelően fel lettek helyezve (egymástól maximum 30 cm-re legyenek), a gipszkarton már felragasztható a falra. A lapok fekvését mindig ellenőrizzük vízmértékkel.
  • Hézagok kitöltése. A kötés után használjunk hézagoló-, vagy glettelő gipszet, amibe helyezzük el a hézagerősítő szalagot.
  • Gipszkarton festése, tapétázás. Ha jól dolgoztunk, minden adott a festéshez, tapétázáshoz, amit szintén elvégezhetünk házilag. Csempézni viszont ne csempézzünk ragasztást követően.

 

A gipszkarton ragasztása tehát precizitást, alaposságot igényel, de saját kezűleg is elvégezhető. Így anyagilag is jobban kijövünk a végére. A munkálatokhoz azonban fontos, hogy a megfelelő ragasztó gipsszel dolgozzunk.

 

Gipszkarton ragasztás Norgips ragasztóval

 

Norgips ragasztógipsz, gipszkarton ragasztó

 

A NORGIPS gipszkarton és gipszrost táblák felragasztására (szárazvakolat), tömör gipszlapok falazásához, tömör gipszfalak gépészeti hornyainak visszajavítására alkalmas anyag. Tulajdonságai a következők:

 

  • Anyagszükséglet: szárazvakolathoz 4,5-5 kg/m2, tömör gipszlapok falazásához 2,5 kg/m2
  • Bedolgozhatóság: bekeveréstől számított ~ 30 percig.
  • Vonatkozó szabvány: EN 14496
  • Kiszerelés: 30 kg/papírzsák; 40 zsák/raklap

 

A ragasztó beszerzése az egyik első lépés, hiszen már az előkészület során is használni kell, hogy a gipszet a vízbe tudjuk adagolni.

 

 

Gipszkarton ragasztás ára

Amennyiben úgy döntünk, hogy inkább szakemberrel végeztetjük el a munkát, kicsit magasabb költségekkel kell számolni. Ez alapvetően minimum kétemberes munka. Meg kell fizetni a kiszállást, a használt eszközöket, és a munkadíjakat. Mindennel együtt akár százezer forintos tétel is lehet a végső ár, de ez a függ a gipszkarton típusától, a fal hosszától és magasságától is.

 

Gipszkarton vásárlása, forgalmazása

A Masterplast széles kínálatában gipszkarton profilok mellett csavarozáshoz, ragasztáshoz szükséges kiegészítő elemek is megvásárolhatók. Így egy komplett gipszkarton rendszerhez minden szükséges elem elérhető. Amennyiben tehát a ragasztásos módszert választja, könnyen megtalálhatja a szükséges gipszkarton lapokat és a ragasztó anyagot.