Kapart, vagy gördülőszemcsés vakolat?

Olvasási idő: 3 perc


Egy épület megjelenését a külseje határozza meg. Ezért fontos, hogy a megfelelő színű vakolatot válasszuk és azon belül is fordítsunk figyelmet a kialakítás struktúrájára, ami később az épület felületének textúrája lesz.

Azonban a vakolatnak a díszítésen kívül más követelményeknek is meg kell felelnie.

 

Kifele igen, de befele semmiképp

 

Elsőre talán furcsa az ellentmondás annak a tekintetében, hogy a vakolatnak kívülről távol kell tartania a csapadékot, de a lakás belsejéből érkező párát át kell tudnia engedni a szabadba.

 

Számít a jó minőség

 

Ha jó minőségű a vakolat, a felvett nedvességet hamar el kell tudnia párologtatni. A gyengébb kvalitású anyagoknál fennáll a veszélye annak, hogy elkezd penészedni és algásodni, és ez különösen veszélyes a hőszigetelésre, mert könnyen óriási károkat okozhat benne.

 

A rossz minőségű vakolat nem képes megtartani a színét hosszútávon. Az is lehet, hogy szinte egy hónap után fakulni kezd, és ez sajnos nem a mi terveinknek kedvez. Az is a jó vakolat ismérve, ha a benne találtható szemcsék mérete közel azonos. Legyen szó kapart, vagy gördülőszemcsés vakolatról, az egységes méretű szemcsék fontosak, hogy a kialakítani kívánt textúra a falon egyenletes legyen, így megtartva a fal esztétikusságát.

 

Gördül vagy kapar

 

Ha már meg van a megfelelő szín, amit a házunknak megálmodtunk, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy a felülete milyen legyen. Eldönthetjük, hogy a vakolat textúrája gördülőszemcsés vagy kapart legyen.

 

Ez a különbség a vásárolni kívánt vakolat dobozán fel van tüntetve. A kapart hatású vakolat gyakorlatilag egy szemcse méretből tevődik össze, míg a gördülőszemcsés anyagában nagyobb szemek is vannak a sajátos textúra eléréséhez.

 

Kivitelezésben hasonlók, végeredményben nem

 

A két vakolat felvitele között nagy különbség nincs, csak a textúra kialakításában. A döntésünknek megfelelően kiválasztott anyagot átkeverjük, és glettvas és kőműveskanál segítségével egyenletesen felvisszük a falra.

 

A kapart textúrájú vakolatot PVC simítóval körkörös mozdulatokat végezve, finoman, nem túl erősen rányomva a felületre, egyenletesen haladva dolgozzuk el. A gördülőszemcsés vakolat esetén a textúra úgy kapható meg, hogy miután a falra felvittük az anyagot, függőlegesen végezzük el ugyan azt a folyamatot, mint a kapart vakolat esetében. Így kapjuk meg a jellegzetes függőleges mintázatot.

 

Felhordáskor ügyelni kell arra, hogy a rétegvastagság ne haladja meg a vakolatokban lévő szemcsék nagyságát. Ezt az eldolgozás folyamán lehet a megfelelő vastagságúvá tenni. Tartani pedig nem kell tőle, hogy a vakolat túl vékony lesz, mert a bennük lévő szemcsék vastagsága meggátol minket abban, hogy sokkal vékonyabb legyen, mint az a vastagság, ami a doboz oldalán van feltüntetve.

 

Mikor vakoljunk?

 

Legyünk nagyon körültekintőek, ha vakolni kezdünk. Tájékozódjunk az időjárási körülményekről. Esőben, fagyban, szélben, tűző napsütésben vakolni nem szabad, mert a száradási és felhordási idő alatt repedések keletkezhetnek.

 

Továbbá az erős napsütés és meleg hatására a vakoló anyag hamar megköthet, ami megakadályozza az anyag megfelelő eldolgozásának lehetőségét.  Így a felület nem lesz szép és egységes.

 

Ügyeljünk, hogy a vakolószerszámaink mindig kifogástalan állapotban legyenek, vagy legalábbis ne legyenek rozsdásak. (Természetesen nem a PVC simítóra gondolunk) A nem megfelelő szerszám használata a későbbiekben penészedéshez és gombásodáshoz vezethet a falfelületen.

 


Kapcsolódó termékek