Minden, amit az üvegszövet háló gyártásról tudni érdemes 1. rész – Mi is az az üvegszövet

Olvasási idő: 4 perc


A magas minőséget képviselő üvegszövet háló gyártására mindenképp szükség van, hiszen a homlokzati hőszigetelő rendszerek cementes glettelő és ágyazó rétegeinek erősítéséhez elengedhetetlen kelléknek számít.

A Masterplast csoport ennek megfelelően komoly beruházásokat vitt véghez, aminek eredményeként Európa harmadik legnagyobb gyártó egységét sikerült létrehozni. Az így létrehozott állandó minőségű, kiforrott termékek könnyű és gyors beépíthetőséget tesznek lehetővé, a széles termékválasztékban minden felhasználási területre megfelelő alternatívák állnak rendelkezésre.

 

A cikkben megmutatjuk a beruházás legfontosabb részleteit, a gyártáshoz alkalmazott technológiát, valamint a modern kor követelményeinek megfelelő géppark sajátosságait is. Minden olyan részletre fény derül tehát, ami az üvegszövet gyártás kapcsán egyértelműen fontos lehet.

 

Üvegszövet háló gyártás magasszintű technológiát alkalmazva

 

A Masterplast csoport a 2015-ös évtől kezdve tett komoly lépéseket annak érdekében, hogy egy a kor követelményeinek egyértelműen megfelelő üvegszövet gyártóegységet sikerüljön létrehozni.

 

A projekt keretei között nagyléptékű gyártásfejlesztési beruházások valósultak meg, illetve legmodernebb automatizált német technológiát sikerült implementálni. A létrehozott gyártóegység a 100 millió négyzetméteres kapacitásával Európa 3. legnagyobb gyártójává emelte a Masterplast csoportot.

 

Az üzemben nemcsak az üvegszövet termékek, hanem a MASTERNET termékcsalád széles palettájának gyártása is magas színvonalon zajlik.

 

A gyártáshoz használt fejlett gépparkról

 

A Masterplast csoport által létrehozott gyártóegységben a hagyományos szövési technológiát alkalmazzuk, természetesen modern berendezések segítségével. A folyamat sikeréhez több száz gép összehangolt és gördülékeny munkájára van szükség.

 

Külön érdemes kiemelni a precizitást és pontosságot elősegítő német on-line technológia alkalmazását, valamint a komplett gyártási folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszó bevonó tornyok jelentőségét.

 

Ezek a megoldások teszik lehetővé azt, hogy az üzemben különböző termékek párhuzamos gyártása valósuljon meg. Ennek megfelelően automatizált módon mehet a gyártás eltérő hálóméretben, tekercsméretben, egységsúlyban. 

 

Szintén megoldott a bevonat kialakítása különböző színben és vastagságban, eltérő nyomattal, valamint egyedi címkével. Mindemellett célként kerültek kitűrésre további fejlesztések, hiszen egyedül a gyártás biztosíthatja az ügyfelek egyedi termékigényeinek kielégítését.

 

Az üvegszövet háló gyártása kétfajta technológia alkalmazásával valósul meg

 

Az üzemben a hagyományos mellett az úgynevezett „E” Roving technológia is alkalmazásra kerül. Utóbbi egyébként üvegszál hosszban 5,6 mm-es osztásban és keresztben változtatható módon történik.

 

Előbbi esetében hagyományos szövés valósul meg, a keresztszál Roving távolsága pedig tetszőlegesen állítható. Utóbbinál lánchurkolásos technológiát vetnek be, méghozzá az automata német gépsor segítségével. A volument remekül szemlélteti, hogy ezzel az opcióval havi szinten 1,3 millió négyzetméter üvegszövet háló gyártása történik meg.

 

Mindkét megoldás kifejezetten nagy volumenben valósul meg. A minimum rendelési mennyiség fél kamionnyi. 

 

A Masternet P üvegszövet háló sajátosságai

 

A teljes gyártási folyamat kapcsán értelemszerűen kulcskérdésnek számít a létrehozott üvegszövet háló minősége. A fejlett gyártási technológia alkalmazása csakis azt a célt szolgálja, hogy az egyenletes és állandóan magas termékminőség fenntartható legyen.

 

Ennek szellemében kizárt a szálak bolyhosodása, a szálvégek seprűsödése, valamint a hálórácsozat ablakosodása is. A létrehozott üvegszövetek iparági innovációnak számító, rugalmas bevonatot kapnak, amelyből 30%-kal több kerül fel, mégpedig a szálak és csomópontok tökéletes beborításának érdekében.

 

Ennek köszönhetően az üvegszövetek szál kereszttartása erős, az anyag karaktere ugyanakkor kellően rugalmas. Így a gyártás eredményeként könnyen és gyorsan beépíthető termék áll az ügyfelek rendelkezésére, ami hozzáértő kezekben a kifogástalan minőségű és tartós homlokzat képzését teszi lehetővé.

 


Kapcsolódó termékek