Hungarocell szelektív gyűjtése: környezetvédelem és költséghatékonyság

Olvasási idő: 5 perc


Bemutatjuk a hulladékgazdálkodás szempontjait, illetve a Masterplast által a hungarocell hulladék szelektív leadására kidolgozott megoldást.

A modern fogyasztói társadalom az elmúlt évtizedekben rengeteg hulladékot kezdett el termelni. Idővel azonban ráébredtünk, hogy hosszú távon fenntarthatatlan, hogy ennyi, egyébként értékes anyag szemétlerakókban végzi. A hungarocell hulladék remek példa erre: nagy térfogata miatt sok helyet foglal, de egyébként értékes, építőipari alapanyagok gyártására alkalmas anyag. Mit kell tudni a hungarocell hulladék szelektív gyűjtéséről és a hungarocell leadásáról?

 

Hulladékhegyek és körforgásos gazdaság

Aki követi a mindennapi híreket, tisztában van vele, hogy mennyire égetővé vált a hulladékkérdés megoldása. A hatalmas, általában harmadik világbeli hulladéklerakók és a tengeren úszó óriási szemétszigetek képe sajnos sokunknak ismerős.

 

A körforgásos (cirkuláris) gazdaság fogalma erre adott válaszként született meg. Az elképzelés lényege, hogy a keletkezett hulladékot teljes mértékben újrahasznosítjuk, így nem keletkezik tárolásra szoruló hulladék és a leszolgált termékekben található értékes alapanyagok sem mennek veszendőbe. Ez a koncepció mind a magánszemélyekre, mind az ipari szereplőkre nézve értelmezhető – mindjárt megvizsgáljuk, mit érdemes tudni a konkrétumok szintjén!

 

Szigorodó szabályozások az ipari szereplőkre nézve

Magyarországon a keletkező hulladék körülbelül 20%-a építőipari hulladék, ami óriási mennyiséget jelent. Az érvényben lévő szabályozás értelmében az építési hulladék elszállításáért a kivitelező cég felelős. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a többi kiadás mellett számolniuk kell a hulladék elszállításának (egyre emelkedő) költségeivel.

 

A jogi környezet pedig folyamatosan változik, szigorodik. A 2023 július elsejétől életbe lépő új szabályozás célja, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió hulladékgazdálkodásra vonatkozó cselekvési tervének. A távlati cél az, hogy 2030-ig a csomagolási hulladék 70%-át újrahasznosítsuk, 2035-ig pedig a települési hulladék 65%-át újrahasznosítsuk, és csak maximum 10%-a kerüljön lerakóba.

 

Az erre reflektáló új jogszabály a koncessziós rendszer bevezetése mellett kiterjeszti a gyártók felelősségét, amivel arra ösztökéli a cégeket, hogy minél több hulladékot szelektíven gyűjtsenek és újrahasznosítsanak. Ez pedig az egyik leggyakoribb hőszigetelő anyagra, a hungarocellre is vonatkozik.

 

A hungarocell leadás csak magánszemélyek számára elérhető, így a hungarocell jó része szeméttelepeken végzi.

 

Mivel gazdálkodó szervezetek számára nem lehetséges a hungarocell leadása a hulladékudvarokon, a hungarocell jó része hulladéklerakókban végzi.

 

Hungarocell hulladék szelektív gyűjtése

Magánszemélyként is leadhatok hungarocell hulladékot?

Mit érdemes tudni magánszemélyként? Az építési hulladékként keletkező hungarocellt magánszemélyként is le lehet adni. Itt fontos megjegyezni, hogy az egyéb felhasználású hungarocellel sajnos nem ez a helyzet, az elektronikai termékek csomagolása sajnos nem gyűjthető ily módon.

 

Az építőipari hungarocell hulladékot szelektív gyűjtőbe nem dobhatjuk, viszont a hulladékudvarok átveszik. Fontos, hogy tiszta, ragasztóanyagtól és egyéb szennyeződéstől mentes habosított polisztirol (golyós szerkezetű EPS) hulladékot adhatunk csak le! Mivel nem 100%, hogy az adott hulladékudvarnak van éppen kapacitása hungarocell hulladék leadására, érdemes telefonon érdeklődnünk. A leadott hungarocellt pedig aztán könnyűbeton gyártására használják fel, így visszakerül a gazdaság körforgásába.

 

A hungarocell szelektív gyűjtésével nemcsak spórolunk a hulladékleadás költségein, de még a környezetet is védjük!

 

Hungarocell leadása építőipari cégként

Gazdálkodó szervezetek számára azonban sajnos nem elérhető a fenti opció. Nem marad tehát más lehetőségük, mintsem a többi építési hulladékkal együtt elszállíttatni azt nem kevés pénzért. A gond ezzel a környezeti szempontokon túl az, hogy a hungarocell nagyon kis fajlagos tömegű, a szállítást végző cégek pedig általában térfogatban számolnak, nem tonnában. A hungarocell esetén ez azt jelenti, hogy az építtetőnek így konténeres elszállítás esetén körülbelül 800 Ft-nyi költsége keletkezik kilónként. Ez úgy, hogy Magyarországon éves szinten több, mint 100 000 köbméter hungarocell hulladék keletkezik, nem kis összegre rúg. Arról nem is beszélve, hogy mennyi értékes építőanyag megy kárba!

 

A Masterplast Hungarocell Zöld Programja

A fenti problémára a magyarországi gyártók közül először a Masterplast adott választ a Hungarocell Zöld Program formájában. A program lényege, hogy a Masterplast gyártotta Hungarocell polisztirol és XPS lapok vágásakor keletkezett tiszta hulladékot külön össze lehet gyűjteni, majd ingyen le lehet adni (csak a gyűjtésre szolgáló zsákokat kell megvásárolni). A leadott hulladékból pedig Masterplast Thermobeton készül!

 

De miből is áll teljes folyamat?

 

 

Masterplast Öko-Pontok

A programban résztvevő kereskedő partnereink Masterplast Öko-Ponttá válnak. Ezekben a kereskedésekben nemcsak a Hungarocell polisztirol és XPS termékeket lehet megvásárolni, hanem a vágási maradékok gyűjtésére használatos zsákokat is, amelyek 600 literesek és 1500 Ft-ért kaphatók.

 

Összegyűjtés, leadás

A kivitelező cég az anyagok felhasználása során a Hungarocell és XPS anyagok méretre vágásnál keletkező tiszta maradékokat ezekbe a zsákokba gyűjti össze. Ezután visszaszállítja az Öko-Pontra, ahol a termékeket korábban megvásárolta. (Fontos, hogy csak tiszta Hungarocell és XPS kerülhet a zsákba, semmilyen más anyag vagy kommunális hulladék sem.) Az Öko-Pont a tartalom ellenőrzést követően átveszi a gyűjtőzsákokat a kivitelezőtől, így neki nem jelent további költséget és feladatot a megmaradt anyagok kezelése.

 

Újrahasznosítás

A Masterplast logisztika pedig összegyűjti az Öko-Pontokról a zsákokat, majd visszaszállítja újrafeldolgozásra az anyagokat. A Masterplast üzemében hőszigetelő Thermobetont állítunk elő a vágott polisztirolok felhasználásával, amely egy hőszigetelő tulajdonságú könnyűbeton. A Thermobeton pedig teljes életciklusa alatt tovább csökkenti az épületek energiaigényét, így tovább védve a környezetet. A Hungarocell Zöld Program során újrahasznosított Thermobeton terméket kereskedő partnereinknél a Masterplast Öko-Pontokon lehet megvásárolni.

 

Tekintse meg, hol találhatók Masterplast Öko-Pontok a környékén!