A geotextília egy tűnemezelt, mind a két oldalon termofixált fólia. Általában propilénből vagy polietilénből készül. Leggyakrabban kertekben szokták alkalmazni gyomnövények ellen, illetve építkezések során a talaj kiegyenlítésére.

Termékek

A geotextília felhasználási területei

A geotextíliát számos hasznos tulajdonsága miatt sok különböző területen szokták alkalmazni.

 

  • Vízelvezetés, drénezés: Vízelvezető csövek köré telepített kavicságy és a termett talaj közé kell elhelyezni a geotextíliátt. A geotextília megakadályozza a szivárogtató kavicságy eliszapolódását, eltömődését és a termett talajból bemosódó finom szemcséket megszűri.

 

  • Kerti tó építése:Itt figyelni kell arra, hogy a lefektetés előtt a gyökereket, éles köveket eltávolítsuk a mederből. A geotextíltiát a mederbe kell elhelyezni, erre jön majd a tófólia. A tófólia védelmének érdekében érdemes egy réteg geotextíliával lefedni azt.

 

  • Járdák, utak alatti elválasztás és erősítés: A geotextília a tömörített föld és a zúzalék réteg közé kell helyezni. Ekkor megakadályozza a kettő keveredését, segít a csapadék elvezetésében és csökkenti a térkőburkolat nyomvályúsodását.

 

  • Virágok ültetése: a virágláda aljára először nagyszemcséjű kavicsokat kell tölteni, majd a geotextíliával befedni ezeket, úgy, hogy a textíliát a láda széléig hajtjuk fel. A geotextíliára kell szórni a virágföldet.

 

  • Védő réteg: Lakásban felújítási munkáknál a geotextília védelmet nyújt a meglévő burkolatokon, bútorokon. Például festésnél vagy kisebb építési-szerelési munkáknál.

 

  • Kertépítés: Kertépítés során a geotextília legfontosabb funkciója a gyomok kihajtásának megakadályozása. Emellett használják még a különböző talajtípusok keveredésének megakadályozására is. Kiváló hőszigetelő tulajdonsága miatt pedig nyáron véd a kiszáradás, télen a fagy ellen.