Szerbiában építene kőzetgyapot gyárat a Masterplast

Olvasási idő: 3 perc


2022. szeptember 19. Sárszentmihály. Az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártására vonatkozó stratégiai döntését követően ma az első lehetséges gyártásfejlesztési beruházásának tervéről is közölt információkat a Masterplast.

A hőszigetelőanyag gyártó specialista Szerbiában építene kőzetgyapot gyárat, a 20 millió euró értékű beruházás megvalósításához állami támogatást is igényelt, aminek kapcsán bíztató fejleményeket közölt a társaság.

 

A vállalat korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében nyújtott be pályázatot modern kőzetgyapot gyártási kapacitás kiépítésének állami támogatása érdekében. A pályázat befogadása megtörtént és együttműködési megállapodás jött létre a HEPA – Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. és a Masterplast Nyrt. között. Az együttműködési folyamat során a kérelem formai ellenőrzése és tartalmi értékelése lezárult és javaslattal továbbításra került a minisztérium felé döntéshozatalra, a támogatási kérelemről a külügyminiszter, vagy annak általános helyettese dönt, áll a HEPA – Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. mai napon kiadott tájékoztatójában.

 

A vállalat közlése szerint a Masterplast első ásványgyapot gyártásfejlesztési projektje Szerbiában, a Vajdaság déli részén található Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) városában létesülő kőzetgyapot gyár lehet. Az új üzemegység évente mintegy 30 ezer tonna kőzetgyapot hőszigetelő anyag kibocsátására alkalmas technológiával jöhet létre. A modern, környezetbarát üzem energiaellátása elektromos áram alapú, amely megfelel az ESG szemléletnek és a fenntarthatósági követelményeknek. A komoly, mintegy 20 millió euró értékű projekt azonban egyelőre tervezési fázisban van, ahol a végső beruházási döntés meghozásában szerepet játszik az állami támogatással kapcsolatos, későbbiekben várható döntés.

 

 

„Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a hazai hőszigetelő piacon a közelmúltban sok problémát okozó kőzetgyapot gyártása a jövőben magyar vállalat által legyen biztosítva. A Vajdaság kiváló gyártási helyszín, ahol a termeléshez szükséges energiaellátás versenyképes áron és stabilan biztosított. A kőzetgyapot hőszigetelések a leggyorsabban bővülő szegmense az iparágnak, mert ezek a szálas hőszigetelő anyagok az egyik legjobb szigetelési mutatóval rendelkező termékek, kiváló hangszigetelők, a magas tűzállóságuk révén a szigetelések prémium kategóriáját képviselik. Az ásványgyapot hőszigetelések minden épülettípusban és szinte bármely épületszerkezetben használhatók. Az ásványgyapot szigetelőanyagok gyártásának megkezdése jelentősen javítja a vállalat versenyképességét és üzleti kilátásait, melyről szeptember 20-i befektetői konferenciánkon részletesen tájékoztatjuk részvényeseinket.”- tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast elnöke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.