Gipszkarton festése diszperzittel lépésről lépésre

Olvasási idő: 4 perc


A gipszkarton festése valójában nem olyan bonyolult folyamat. Érdemes odafigyelni azonban néhány szakmai szempontra, mielőtt belevágunk a munkába. Így akár házilag is elvégezhető a munka. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek a gipszkarton festéséhez.

A gipszkarton jellemzői

 

A gipszkarton gipszből, papírból és perlitből áll. Tökéletes kiegészítő utólagos takarásokhoz vagy álmennyezetekhez. Összességében egy egyszerű és gyors megoldást jelent, illetve esztétikai szempontból is jó döntés lehet felrakni. Festésének módja kicsit más, mint a többi felületnél, azonban egyszerűen elsajátítható.

 

Gipszkarton festése diszperzittel

 

Mielőtt belekezdenénk a gipszkarton festésébe, célszerű beszerezni a megfelelő eszközöket, elegendő mennyiségben. Vigyük ki a bútorokat a szobából hogy ne zavarjanak és ne kerüljön rájuk a festék. Tervezzük meg az egész folyamatot, a gipszkarton festése ugyanis időigényes. A végeredmény azonban kárpótol, ha betartjuk a szükséges kritériumokat. A következőkre jó eséllyel szükségünk lesz a gipszkarton festése során:

 

  • Lepedő és létra
  • Festőhenger, festéktálca és ecsetek
  • Maszkolószalag
  • Vödör
  • Maszk, védőszemüveg és kesztyű

 

A gipszkarton festését minőségi diszperzittel érdemes elvégezni. Fontos, hogy semmi esetben ne használj mészfestéket. Az ugyanis roncsolja a papír felületét. Maga a munkafolyamat már nagyon hasonló, mint beltéri felületek festésénél.

 

 

A gipszkarton falak festésének lépései

 

A gipszkarton festése tehát házilag és külső segítség bevonása nélkül is elvégezhető. A folyamat a következő lépésekből áll:

 

  • Tervezés, előkészületek és ellenőrzés. Ne vegyük félvállról a nulladik lépést sem. Nézzük át, hogy a gipszkarton lapok stabilak-e, nincsenek kilógó csavarok és szögek. A tervezés során határozzuk meg a festék színét és mennyiségét.
  • Glettelés. Gipszkarton festése előtt is fontos lépés a glettelés, amellyel javíthatóak a különböző falhibák. Ezzel jelentősen meg lehet könnyíteni a későbbi munkát. A gipszkarton glettelés pár egyszerű lépésben elvégezhető. Szerezzük be a szükséges eszközöket, helyezzük el a ragasztószalagot és takarófóliát. Ezt követően készítsük elő a glettelő anyagot, majd jöhet maga a glettelés.
  • Csiszolás. A csiszolás szintén elengedhetetlen és visszaüthet, ha nem végztük el megfelelően. Érdemes maszkot és védőfelszerelést használni, továbbá szellőztetni közben a levegőt. A folyamathoz természetesen egy porszívóra csatlakoztatható csiszológép nagy segítségünkre lehet, különben a gipszkarton fal csiszolása hosszú és fáradalmas feladat. Kellően nagy falfelület csiszolása akár több órát is igénybe vehet. Kihagyásával azonban a festés végeredménye kevésbé lesz esztétikus.
  • Mélyalapozás. A gipszelés után mélyalapozni szükséges a felülelet. A gipszkartonnak az alapozást követően szinte teljesen mattá kell válnia. Mielőtt nekivágunk, portalanítsuk a felületet. Ezzel a lépéssel a felület nedvszívó képességét lehet szabályozni.
  • Festés. Jöhet maga a gipszkarton festése. Itt ugyanazokat a lépéseket kell betartani, mint a legtöbb felület festése során. A sarkokat és a széleket ecsettel vagy kis hengerrel fessük át, aztán következik a nagyobbik henger. Függőleges, majd vízszintesen haladjunk, a festéket egyenletesen felhasználva.
  • Takarítás. Miután elvégeztük a munkát, rendet is kell raknunk magunk után. Természetesen minél inkább betartottuk a szükséges óvintézkedéseket, annál kevesebb dolgunk lesz.

 

Amennyiben betartjuk a szükséges lépéseket és a megfelelő technikával dolgozunk, szép, esztétikus eredményt fogunk elérni. Gyakori hiba, hogy valaki elkapkodja a festést vagy éppen nem szerez be előre elegendő mennyiségű festéket. Alapszabály, hogy inkább legyen több, mint kevesebb.

 

Összegzés

 

A gipszkarton festése összességében egyszerű. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne hosszú és fárasztó. Akár több napot is érdemes rászánni a festési feladatok elvégzésére. Használjunk tehát jó minőségű beltéri diszperziós falfestéket és kerüljük a mészfestékeket, amelyekkel kárt tehetünk munkákban.