Hőtükör fólia alkalmazása: tudnivalók és lehetőségek

Olvasási idő: 5 perc


A hőtükör fólia alkalmazása több szempontból is jó megoldás. Egyrészt hatékony, hiszen egyenletesen tartja a hőmérsékletet a szobában, másrészt gazdaságos.

 

Többféle fűtési rendszerhez is használható, akár a napjainkban egyre népszerűbb padlófűtéshez vagy egyéb fűtési rendszerekhez is. Ebben a bejegyzésben górcső alá vettük, milyen lehetőségek adódnak a hőtükrök és párazáró fóliák technológiájában.

 

Mi az a hőtükör fólia?

 

A megértéshez először a hőtükör fogalmával érdemes megismerkedni. Fő feladata, hogy ne engedje át a párát, vagyis rajta csapódjon le. Ezzel a megoldással a sugárzó hőt lehet visszaverni. Így működik például az infrafűtés is. Elektromos fűtési rendszereknél, például padlófűtésnél is hasznát vehetjük. A hőtükör fólia összességében a helyiség hőmérsékletének egyenletes megtartását szolgálja. Egyszerűen kezelhető, de hasznos kiegészítő.

 

Hőtükrös párazáró fólia előnyei

 

A hőtükör fólia tehát egy igen előnyös megoldás. Megéri telepíteni, hiszen olcsón, gyorsan és egyszerűen kialakíthatjuk az adott helyiségben. Spórol az energiával és hosszú távon a pénztárcánknak is kíméli. Akár 15-20%-al is csökkentheti a fűtési költségeket. Ennek mértéke természetesen függ a felhasználástól és az épület szerkezetétől is.

 

Párazáró fólia hőszigetelő képessége

 

A házunk hőszigetelő képessége szempontjából is fontos, hogy hatékony védelmet tudjunk biztosítani. Télen és nyáron egyaránt. Ehhez a tetőtéri hőszigetelés mellett jól jön egy erős tetőfólia is. A párazáró hőtükrös fólia pedig védi a hőszigetelő anyagot a belső térben. A hőtükör csökkenti a hőveszteséget és komfort érzést is nyújt. A hőtükör fólia tehát a hőszigetelő rendszer fontos részét képezi.

 

ISOFLEX ALU-LP párazáró fólia

 

Hőtükör fólia alkalmazása

 

A hőtükör fólia alkalmazása tehát egy igazán praktikus megoldás. Hatékonyabb hőmegtartást biztosít és segíti a hő visszaverődését. Amennyiben ezt az eljárást használjuk, egyéb előnyökre is szert teszünk. Védi a helyiséget a párától vagy akár az egészségtelen porok bejutásától. Gazdaságos megoldás, mivel rezsicsökkentő szereppel is bír, és olcsón kivitelezhető. Akár a légkondicionálót sem kell annyit használni majd. Szinte bármilyen ház szerkezetéhez alkalmazható, illetve nagy üvegfelületek hőterhelését is csökkentheti. A párazáró fóliákat kétszeres átszellőzés esetén szokták alkalmazni. A tetőfedő anyag és a tetőfólia között is megtalálható az első tükör. A második légrés pedig a lecsapódott nedvesség szellőztetését szolgálja. Többféle fűtési rendszer mellé telepíthető, nézzük meg ezeket részletesebben.

 

Hőtükör fólia padlófűtéshez és egyéb fűtési rendszerekhez

 

Gyakori megoldás a hőtükör fólia padlófűtéshez való alkalmazása. Ez nem mindig jelent tökéletes eredményt, hiszen több tényezőtől is függ a hatékonyság szintje. Előfordulhat, hogy nincs elég hely vagy nehezen kivitelezhető a párazáró fólia elhelyezése. A padlófűtésnél ilyenkor nincs meg az a légrés, ami visszatükröződhetne. Így pedig nem csökken, inkább nő a hőveszteség.

 

Padlófűtés esetén tehát nem mindig jó megoldás a fólia felszerelése. Radiátor mellé azonban kifejezetten ajánlott. A párazáró fóliát tegyük mögé, így a fűtőtest nem fogja felesleges a falat melegíteni, amivel komoly hőveszteséget okozhat.

 

Hőtükör felszerelése

 

A felszereléshez kérhetünk külső segítséget, de érdemes tisztában lenni annak módjával és a helyes lépésekkel. Az ajánlott kialakítás szerint a fal és a hőtükör között van egy kis, körülbelül 0,5-1 cm-es légrés. Ez segíti a szellőzését, megakadályozza a penészedést. A padló felett is célszerű tartani magunkat az 1 cm-es szabályhoz.

 

ISOFLEX ALU-PZ párazáró fólia

 

Hőtükör fólia típusok

 

A hőtükör fólia alkalmazási területeiről és lehetőségeiről szakemberrel is érdemes egyeztetnünk. A hőtükör fólia típusait tekintve fix méretű, tekercses formában elérhető. A különböző fajta hőtükör fóliák magas párazárású, alumínium réteggel ellátott pára- és légzáró módon ragasztott toldásokkal hőszigetelt szerkezetek belső oldali párafékező rétegeként felhasználhatóak.

 

Kapható 40g/m2-, 80g/m2 kiszerelésekben, hideg és meleg időszakhoz egyaránt igazítva. A légpárnás, nyári hővédelem és a téli párazáró fólia szintén hatékony megoldást jelentenek. Egyes típusok akár csúszásgátló hordozó réteggel is elérhetőek. Fontos szempont továbbá a hőmérséklet-állóság is, aminek ideális mértéke +70°C körül alakul. Többféle színben, 1,5 m × 50 m = 75 m2/tekercs kiszerelésben lehet vásárolni a különböző párazáró fóliákat a Masterplast kínálatában.

 

Érdemes megemlíteni továbbá a páraáteresztő fóliát, ami egyszeres átszellőztetés esetén használandó. Ilyenkor légrés csak a tetőfedő anyag és a tetőfólia között található. Ennek célja a nedvesség elvezetése, a szellőzés segítése. Megvédve ezáltal a szigetelőanyagot a pára lecsapódásától.

 

Hőtükör fólia vásárlása

 

A Masterplast egyes termékei vastagságtól függően védő- elválasztó rétegként, technológiai szigetelésként illetve ipari padlók alá tisztasági rétegként használhatók. Az alutükrös- és párazáró fóliák magas párazáró alumínium réteggel ellátott pára- és légzáró módon ragasztott toldásokkal hőszigetelt szerkezetek belső oldali párafékező rétegeként is alkalmazhatók. Amennyiben kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!