Gipszkarton fürdőszobába: útmutató és tanácsok

Olvasási idő: 4 perc


A gipszkarton igen népszerű térelválasztó és belsőépítészeti megoldás, remek építőanyag felújításhoz és építéshez egyaránt.

Aki fürdőszoba felújításon, esetleg építésen gondolkodik, mindenképp érdemes számbavennie a gipszkartont is, mint opció. Azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a hagyományos gipszkarton nem szereti a vizet, ezért néhány dologra figyelnünk kell, ha gipszkarton mellett döntünk a fürdőszobába.

 

Mindközül a legfontosabb, hogy mindenképp impregnált gipszkartont használjunk!

 

Impregnált gipszkarton fürdőszobába

 

Mikor lehet szükségünk gipszkartonra a fürdőszobában?

A legtipikusabb eset az, amikor a fal egyenetlenségét, ferdeségét szeretnénk kijavítani. Régebbi építésű házaknál és lakásoknál így tudjuk a legegyszerűbben korrigálni a derékszöget, hogy egyenes, sima felületre kerüljön az új burkolat.

 

Új építésű házaknál általában a mennyezetet építik gipszkartonnal, de a különböző belsőépítészeti megoldásokat, az előtétfalakat is rendre gipszkartonnal kivitelezik a szakemberek.

 

A legfontosabb üzenet, hogy vizes helyiségben minden esetben impregnált gipszkartont használjunk! Színében is különbözik a hagyományos szürke változattól, ugyanis ez zöld gipszkarton. Az impregnált gipszkarton lapokban impregnálószer, azaz vízfelvételt gátló adalékanyagok vannak, ezáltal a vízfelvétele jelentősen alacsonyabb a hagyományos társainál.

 

Fontos, hogy az impregnált gipszkarton sem vízálló! Nem szabad kitenni intenzív víznek, párának, és komplett rendszert kell tervezni. Folyékon vagy lemezes vízszigetelést, folyékony fóliát és hajlaterősítő szalagot kell alkalmazni a tökéletes víz és párazárás érdekében. Erre kerülhet fel az új burkolat.

 

Gipszkarton fürdőszobába: teherbírás

 

A gipszkartont szokás faprofillal is rögzíteni, de az impregnált gipszkarton felrakása a fürdőszobába mindenképp horganyzott acél gipszkarton profilokkal történjen, hiszen ez nem szívhatja magába a párát, a nedvességet és sokkal tartósabb, stabilabb szerkezetet eredményez.

 

Fontos, hogy a szerkezet masszív és stabil legyen, ahová rögzíteni szeretnénk például a mosdókagylót, a WC-t, illetve bármilyen szekrényt. Ezt a tervezési folyamatba be kell iktatni, hogy a merevítések a megfelelő helyekre kerüljenek.

 

Továbbá a gipszkarton a teljes ház / lakás szerkezetére pozitív hatással van, hiszen sokkal kisebb súlya van, mint a téglának / ytongnak. Tehát nem terheli meg annyira az épület konstrukcióját.

 

A preczíen szerelt gipszkarton tökéletesen egyenes felületet biztosít a csempék felragasztásához, amellyel bármelyik burkoló szakember szívesen dolgozik. A fürdőszobába továbbá minőségi, kopásálló, mosható falfesték használata javasolt.

 

 

Gipszkarton csempézése

 

A csempézni kívánt gipszkarton falra két réteg gipszkartont használjunk fel, lehetőség szerint mindkettő impregnált legyen. Így a kapott fal vastagabb, stabilabb, terhelhetőbb lesz.

 

A csempézés előtt érdemes a felületet alapozni, és különböző vízzáró réteget alkalmazni, főként a vágott oldalakon, hogy ellenállóbbak legyenek a nedvességgel szemben.

 

A vízzáró réteg lényegében egy kenhető, folyékony fólia, amellyel elérhető a kívánt hatás. Ezt a szakemberek két rétegben, egymásra merőlegesen viszik fel, a sarkokon pedig hajlaterősítő szalagot alkalmaznak.

 

Ha megszilárdult a vízszigetelés, csak azt követően lehet elkezdeni a gipszkarton csempézését, burkolását.

 

Érdemes valamilyen szellőztető rendszert beépíteni vagy gyakran szellőztetni, főként zuhanyzások, hosszú fürdőzések és mosó/szárítógéphasználatot követően.

 

A gipszkarton szerelés nem ördöngösség

 

A rögzíteni kívánt mosdókagylókat, bidéket, egyéb falra szerelhető bútorokat tartóálványokkal szereljük a gipszkarton falra.

 

Tanulságok

 

Javasolt a gipszkarton fürdőszobába? A válaszunk egyértelműen igen, hiszen erre valók az impregnált lemezek.

 

A fentiek alapján körvonalazódik, hogy a gipszkartonnal gyors és élvezet dolgozni, nem mellesleg olcsóbb és kényelmesebb megoldás, ha gipszkartont használunk a fürdőszobában.

 

A fürdőszoba felújítás során megspóroljuk az új vakolat árát, spórolhatunk a ragasztón, a hálón, és egyéb kiegészítőkön, amelyek a tükörsima falhoz szükségesek.

 

Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy sok kivitelező drágábban vállal falazást, vakolást, mint gipszkartonozást. Ez természetesen a végösszegen is meglátszana.

 

Mindent összegezve olcsóbb, praktikusabb és gyorsabb gipszkartonnal átépíteni a régi fürdőszobát.