Kőzetgyapot szigetelés felrakása házilag vagy szakemberrel

Olvasási idő: 3 perc


A kőzetgyapot szigetelés felrakása hosszú távú elköteleződés. A kivitelezés ezért nagyon fontos. Gondos odafigyeléssel és jártassággal elvégezhetjük házilag, de érdemes szakértőkre bízni a munkát. Nézzük, mit érdemes tudni a kőzetgyapot felrakásának módszereiről.

A kőzetgyapot előnyei

 

A kőzetgyapot összességében egy komplex szigetelőanyagnak minősül. A hőt és a hangot egyaránt jól szigeteli. Remek választás homlokzati hőszigetelés kialakítása során. Számos előnye meghatározható. Idetartozik, hogy természetes anyagból készül, tartós és páraáteresztő képességgel bír. Fenntartható megoldás. A kőzetgyapot továbbá rugalmas anyag, nincs hőmozgása, a hőszigetelő képessége pedig szintén erős.

 

A kőzetgyapot fajtái

 

Több fajtáját is megkülönböztetjük. A kőzetgyapot anyagának 99%-át bazaltszálak képezik, a maradék 1% pedig általában a műgyanta. Ezek a szálak egymáshoz tapadását biztosítják. Előfordulhat az is, hogy a kőzetgyapotot vízlepergető anyaggal vonják be. Fajtái a következők lehetnek:

 

  • Lépésálló kőzetgyapot: ideális szigetelőanyag, általában betonpadlók hangszigeteléséhez használják.
  • Kőzetgyapot tekercs: egyszerűen alakítható, formázható és burkolható, táblában kapható.
  • Vakolható kőzetgyapot: homlokzati hőszigetelő rendszerek esetén elterjedt, vakolással szigetelik.

 

A kőzetgyapot ára

 

A kőzetgyapot kiváló tulajdonságai miatt egyre keresettebb szigetelőanyag. A kőzetgyapot szigetelés ellenáll a tűznek, nem tápláléka a rovaroknak és rágcsálóknak, továbbá az idő sem kezdi ki. Ennek megfelelően a kőzetgyapot ára is magasabb, mint a többi szigetelőanyagé, mégis megéri, hiszen hosszú távon megtérülő befektetés.

 

A kőzetgyapot szigetelés felrakásának lépései

 

A szigetelési munka kellő alaposságot és precizitást igényel. A munka minősége pedig hosszú távon meghatározza az épület hőszigetelését. Amennyiben valaki nem jártas ezen a területen, érdemes szakemberre bízni a munkálatokat. Ennek ellenére házilag is elvégezhető folyamat, aminek megvannak a praktikái.

 

A kőzetgyapot lemezek és a ragasztó kiválasztása

 

Fontos a megfelelő lemezek és ragasztó kiválasztása. A ragasztó esetében meg kell győződni róla, hogy az jó páraáteresztő képességgel bír és illeszkedik a szálas szigeteléshez. A kőzetgyapot lemezek esetén több ragasztóra is szükség van. Vékony nyomással vigyük fel a felületre és húzzuk le az éleket. Nyomjuk a szigetelőlapot a falhoz anélkül, hogy túl sok idő eltelne.

 

A kőzetgyapot táblák dübelezésének folyamata

 

A dübelezés szintén elengedhetetlen része a kőzetgyapot szigetelés felrakásának. Máskülönben a ragasztás nem lesz elég stabil. Egy több évtizedre szóló munka során ez pedig nem egy utolsó szempont. A rögzítéshez érdemes fémbeütőszöges dübeleket használni. A furatnak a műszaki engedélynek megfelelően kell elkészülnie.

 

Milyen esetekben érdemes a kőzetgyapot szigetelést választani?

 

A kőzetgyapot szigetelés felrakása tehát összetett folyamat és csak akkor célszerű házilag elvégezni, ha tényleg értünk hozzá. Minden egyéb esetben ajánlott profikra bízni a munkát. A kőzetgyapot szigetelés felrakása összességében akkor ajánlott, ha hőszigetelő rendszer kiválasztása előtt állunk. Kiemelten ajánlott akkor is, ha sűrű és hangos lakóövezetben lakik valaki vagy túl nagy az utcai zaj.