A legjobb tetőfólia kiválasztásának szempontjai

Olvasási idő: 8 perc


A tetőfóliák alkalmazása ma már szinte alapvető az építkezések során. De melyik a legjobb, és miért van szükség a használatára?

A tetőfólia megvédi a ház tetejének szerkezetét az időjárás viszontagságaitól, a csapadéktól, a párától, de még a penészedéstől is. Többféle fajta és típusú fólia is megtalálható a piacon. A befektetők gyakran úgy gondolják, egy olcsóbb termék is megteszi – vagy épp sokan a legmagasabb árfekvésűre voksolnak. Az igazság a jó ár-érték arányban rejlik, de természetesen ennél jóval alaposabban érdemes megfontolni, milyen tetőfóliát használjunk. Egy rossz döntés komoly fejtörést okozhat, egy jó fólia azonban évtizedekre megoldja a csapadék gyors lefolyásának, és a páraáteresztésnek a problémáját.

 

Tetőfólia: az új évezred építészeti megoldása

A tetőfólia alkalmazása ma már alapvető, de nem volt ez mindig így. Az elmúlt évtizedekben vált ugyanis divattá, hogy beépítjük a tetőteret, hogyan jobban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló teret. Régebben ezért nem is volt annyira fontos, hogy használunk-e fóliát, vagy, hogy egyáltalán milyet.

 

A tetőfólia feladata

A tetőfólia alkalmazása azért fontos, hogy a vizet és a csapadékot elvezesse, biztosítsa a hőszigetelt tető kiszáradását. Ha ez nem történik meg, és a pára nem távozik a fólián át, akkor a szigetelés és a tetőszerkezet is károsodhat. A penészedés pedig már élettanilag is káros követelményekkel járhat az ott lakók számára is.

 

LINOPORE® tetőfólia

 

Hogyan válasszunk tetőfóliát?

Laikusok számára nem biztos, hogy annyira egyértelmű, milyen tetőfóliák léteznek, és milyen esetben melyiket éri meg alkalmazni. De még a szakemberek számára sem, hiszen sok a szakmai vita arról, hogy az adott épületre, a tető szerkezetéhez melyik párazáró fólia passzol leginkább. A következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

 

  • Tető hajlásszöge: az a szög, amit a tető síkjának a vízszinteshez viszonyítva alkot. Általában a tető síkjának a meredekségének a mértékében meghatározható. A külső hőmérséklet (helyi klíma), az épület és a tető szerkezete, de még az építési költségek is befolyásolhatják, melyik tetőfólia az ideális adott hajlásszög mellett (az alkalmazott tetőfedés gyártó által ajánlott alkalmazható hajlásszöge).
  • Kockázati tényezők: a tetőáttörések, a víz gyors lejutásának akadályozása miatt szükség van a stabil, jó minőségű fóliákra, amelyek megvédik a tető szerkezetét.
  • Felhasználási terület: a tető hajlásszöge, a kockázati tényezők mellett az alátéthéjazat, vagyis a tetőfólia konkrét felhasználási területére vonatkozó javaslatokat is figyelembe kell venni.
  • Fontos szempont még, hogy a fólia legyen magas szakítószilárdságú, jó hő és UV álló.

 

A lényeg tehát, hogy olyan technológiát és termékkínálatot érdemes keresni, ami különböző kategóriákban, szinte minden tetőhöz megoldást kínálnak. Így az adott típusú, megfelelő tetőfóliát a tetőfedés fajtájától és a szerkezet összetettségétől függően, lényegében bármilyen hajlásszög mellett alkalmazhatjuk. Sok mindent érdemes tehát átgondolni tetőfólia beszerzése előtt, amiről egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk.

 

Diffúziós és hagyományos tetőfóliák

A tetőfóliákat illetően általánosságban két különböző típust különböztetünk meg. Léteznek a hagyományos fajták, és az ún. diffúziós technológiák.

 

A tetőfóliával kapcsolatban ugyanis két fő elvárást kell támasztani. Egyrészt védelmet kell nyújtania a tetőfedésen kívülről átjutott csapadékkal szemben, másrészt pedig a belső hőmérséklet-különbség, valamint az épület használatából fakadó páranyomás különbség miatt keletkező párát is át kell eresztenie. A két fő típus között elsősorban a párazáró képességük jelenti a különbséget.

 

A hagyományos típusok nem engedik át a levegőt a tetőszerkezeten, jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, de a párazáró képességük már nem olyan erős.

 

Ellentétben az újabb, diffúziós tetőfóliákkal, amelyek lehetővé teszik a levegő áramlását a tetőszerkezeten belül, és a diffúziónak köszönhetően a páratartalom is elvezethető, csökkentve ezáltal a károsodást, például penészedést vagy korhadást.

 

Melyik a legjobb tetőfólia?

Nagyon fontos tehát, hogy jó minőségű tetőfóliát válasszunk. Ellenkező esetben a fólia idő előtt tönkre mehet, ami legfeljebb egy igencsak körülményes, cserépfedés és lécezés eltávolítással orvosolható. Az sem mindegy, hogy újabb, vagy régi építésű ingatlanról van szó, hiszen egy korábbi konstrukció szigetelése már lehet, hogy nem olyan jó minőségű, és összeroskadt, bepenészesedett.

 

A legjobb tetőfólia kérdése mindig is foglalkoztatott bennünket, ezért fejlesztettük ki a LINOPORE® termékcsaládot. Azt is eláruljuk, hogy miért.

 

LINOPORE® páraáteresztő fólia

A LINOPORE® diffúziós tetőfólia háromrétegű, páraáteresztő fólia, egyszeresen (a fólia és a tetőfedés között) átszellőztetett magastető szerkezetek védelemként alkalmazható.

 

LINOPORE® RX 5000

 

A megfelelő tetőfóliát felhasználási terület, illetve a tetőfedés típusa szerint érdemes kiválasztani. Az ajánlott alkalmazás a következő:

 

  • Szabadon fekvő alátéthéjazat (vagy nem lépésálló hőszigetelés) esetén LINOPORE® RX 3000
  • Aljzaton fekvő alátétfedés (nem lépésálló hőszigetelés esetén szarufákra, lépésálló hőszigetelés esetén deszkázatra) LINOPORE® RX 5000
  • Aljzaton fekvő szélzáró alátétfedés (deszkázatra, vagy lépésálló hőszigetelésre) esetén LINOPORE® RX 5000+
  • Aljzaton fekvő alátétfedés (nem lépésálló hőszigetelés esetén szarufákra, lépésálló hőszigetelés esetén deszkázatra) esetén LINOPORE® RX 7000
  • Aljzaton fekvő szélzáró és vízzáró alátétfedés (lépésálló hőszigetelésnél deszkázatra, vagy vízzáró alátétszigetelésre) esetén LINOPORE® RX 7000+

 

A LINOPORE® diffúziós tetőfóliák összességében a legjobb választást jelentik hőszigetelt magastetőkhöz. A megfizethető LINOPORE® RX 3000, a jó ár-érték arányú LINOPORE® RX 5000, és a csúcsminőségű LINOPORE® RX 7000 közül szinte biztosan megtalálja az Ön tetőszerkezetéhez alkalmas fóliát.

 

A LINOPORE® tetőfóliák előnyei közé tartoznak a következők:

 

  • Egyszerű, egyszeres szellőztetés, ellentétben a hagyományos fóliákkal. Így a kettős átszellőztetés egyik fő hátránya, a huzathatás sem jelenik meg.
  • A fólia belső oldalán a szigetelés és fólia között nincs szükség szellőzőrésre, hiszen utóbbi ellátja ezt a feladatot.
  • Közvetlenül a szigetelőanyagra fektethetők a tetőfóliák, a szarufa teljes keresztmetszete kitölthető szigeteléssel.
  • Masszív szakítószilárdság, bírja a gyűrődést.
  • Ellenáll a szélnek és az időjárás viszontagságainak.
  • Hatékony helyzetkihasználás, jól működő szigeteléssel.
  • Megfizethető, jó ár-érték arány (RX 3000 és RX 5000).
  • Csúcsminőség (RX 7000).
  • Az RX 5000+ és a 7000+ termékek specialitása, a ragasztószalag (alul és felül), ami megkönnyíti a munkát, és nem marad rés a tetőfóliák átfedésekor.

 

A nagyobb teljesítőképességű tetőfóliák alkalmazhatók az alacsonyabb teljesítőképességű fóliák felhasználási területein (pl. az RX 7000-es típusok beépíthetők az RX 5000 és RX 3000 helyett), illetve akár magasabb hajlásszög esetén is. A ragasztószalaggal ellátott típusok a deszkázaton, vagy lépésálló hőszigetelésen ragaszthatók össze megfelelően. 100°C hőállósága (RX 5000 és RX 7000 típusok esetén) révén akár fém cserepeslemez fedések alá is beépíthető.

 

Összefoglalva: a LINOPORE® technológia alkalmazásával már alacsonyabb egységsúly kategóriában is nagyon erős, magas szakítószilárdságú, szegszakítással szemben ellenálló, tartós alátétfóliákat alkothatunk.

 

Tetőfólia árak

Ha a ház tetejét tervezzük és alakítjuk, a lehető legjobb minőségű megoldást kell megkeresni. Hiszen évtizedes megbízhatóságra törekszünk. Ha megbízható gyártó termékének vásárlása mellett döntünk, tehetünk egy lépést efelé. Fontos, hogy a tetőfóliát olyan szakember helyezze fel, aki jól ismeri a telepítés módját, és biztosítja, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.

 

A Masterplast vállalata a hazai építőanyag-ipar egyik vezető szereplője, több éves szakmai tapasztalunk pedig segít minket abban, hogy kiváló minőségű alapanyagokat biztosítsunk. Ami pedig az árakat illeti, mindegyik termékünk jó ár-érték arányban megvásárolható. Termékeinkre pedig 5-25 év gyártói garanciát biztosítunk (a meghatározott jótállási feltételeknek megfelelően).