Padlásszigetelés, tetőszigetelés: ne fenn menjen ki a meleg!

Olvasási idő: 4 perc


A padlásszigetelés és a tetőszigetelés ugyanúgy fontos energiatakarékosság szempontjából, mint a homlokzati hőszigetelés.

A mostani energiaárak mellett roppant módon felértékelődik a hőszigetelés szerepe. Egy megfelelően hőszigetelt ház sokkal kevesebb energiát fogyaszt, így környezetbarátabb, illetve a pénztárcánkat is kíméli. Nem csoda, hogy az új építésű házaknál már magas hőtechnikai követelményeknek kell megfelelni, lényegében csak modern, alaposan hőszigetelt házakra adnak építési engedélyt. De mi a helyzet a régebbi házak utólagos hőszigetelésével? Mire kell figyelni, és miért fontos a padlásszigetelés és a tetőszigetelés?

 

Sapka, sál, hőszigetelés

Bár már ritkábbak a kopogós mínuszok, amikor beköszöntenek, senkinek nem jut eszébe sapka és sál nélkül kimenni a hidegbe. Ha nem szeretnénk dideregni, a cipőtől kezdve a sapkáig minden ruhadarabnak kellő védelmet kell biztosítania a hideg ellen. Nincs ez másképp a házak hőszigetelésénél sem.

 

Lehet, hogy a homlokzati hőszigetelés a nagykabát, de ha hiányzik a bakancs padlásszigetelés (sál) és a tetőszigetelés (sapka), bizony fázni fog az épület. Azaz hogy nem, csak mi használunk el több energiát, és aztán vakarhatjuk a fejünket, mert jócskán túlmentünk az államilag támogatott kvótán. Mindemellett a bakancsról, azaz a pince és a lábazat szigeteléséről sem szabad megfeledkezni, ahogy a megfelelő nyílászárókról sem (nyitva hagyott cipzár).

 

A padlás szigetelés a ház "sálja".

Fontos, hogy a ház szigetelése minden oldalról jól meg legyen oldva

 

Miért fontos a padlásszigetelés és a tetőszigetelés?

Jelen cikkben a sapkáról és a sálról, nevesül a padlásszigetelésről és a tetőszigetelésről lesz szó. Miért ilyen fontosak?

 

Két okból is. Az első, hogy a meleg levegő illékony jószág, amely folyamatosan keresi, merre is tud elillanni. Tehát: ha a ház nincsen szigetelve a pince felé, akkor ott szökik ki, ha a homlokzati szigetelés rosszul van felrakva és tele van hőhidakkal, akkor arra, ha pedig a nyílászárók rosszak, akkor arra. Ha azt akarjuk, hogy benn maradjon a levegő, egy, az egész házra kiterjedő modern rendszerre van szükség.

 

Természetesen nem arról van szó, hogy az egyes elemek önmagukban ne használnának. Egy nagykabát önmagában is sokkal jobb, mint pólóban kimenni a hidegbe. De sokkal beljebb vagyunk, ha rendesen felöltöztünk!

 

A másik ok az, hogy a meleg levegő könnyebb, mint a hideg. Ez pedig azt jelenti, hogy felfelé száll, nevesül a padlás és a tetőtér felé. Szóval ha hiányzik a padlásszigetelés és a tetőszigetelés, nagyon könnyen kiszökik felfelé. De hogyan is kell elképzelni?

 

Padlásszigetelés

A padlásszigetelés akkor is fontos, hogy ha nincsen beépítve a tetőtér. A padlás, azaz a födém és a födém feletti légtér ugyanis könnyen le tudja adni a drágán előállított hőt. Milyen anyagokkal és technológiákkal érdemes szigetelni?

 

A legszerencsésebb, ha lépésálló anyaggal szigeteljük a födémet, így gond nélkül használhatjuk a padlást például tárolásra. A lépésálló megoldások közül az XPS lap kiemelendő. De lehet használni EPS lapot, illetve kőzetgyapotot is, csak ez esetben OSB lappal érdemes lefedni a lépésállóság érdekében. Ügyeljünk rá, hogy jól illeszkedjenek a lapok, ne hagyjunk hőhidakat!

 

A tetőszigetelés leggyakrabban közetgyapottal történik.

 

Tetőszigetelés

A tetőszigetelés családi házak esetén általában a szarufák közötti tér kitöltését jelenti hőszigetelő anyaggal. Ez a legtöbb esetben kőzetgyapottal történik, mivel a kőzetgyapot átengedi a párát. A pára átengedése pedig nagyon fontos a tetőszigetelés során. Ugyanis a belső tér felől érkező nedvességnek szabad utat kell biztosítani a kinti térbe, nehogy lecsapódva kárt tegyen a tetőszerkezet elemeiben.

 

A tetőfóliáknak fontos szerepe van a tetőszigetelés során.

 

A tetőfóliák szerepe a tetőszigetelés során

Itt jönnek be a képbe a tetőfóliák. A tetőfóliák, például a Masterplast Linopore termékek a nedvességgel veszik fel a harcot. Egyfelől kint tartják a külső csapadékot, például a havat és az esőt. Másfelől átengedik a belső tér felől érkező párát. Alapvetően párazáró és páraáteresztő fóliákat különítünk el, az egyszeres átszellőztetésű melegtetőkben csak páraáteresztő, míg a kétszeres átszellőztetésű hidegtetőkben párazáró és páraáteresztő fóliák is szerepet kapnak.

 

Ezzel együtt a tetőszerkezet kialakítása bonyolult témakör – első körben azt érdemes megjegyezni, hogy a tetőszigetelés során mind a hőszigetelést, mind a szerkezet nedvességtől való védelmét meg kell oldani, amihez tetőfóliákra van szükség.

 

Ha tetőszigetelésen gondolkozik, tekintse meg a Masterplast hőszigetelő termékeit!


Kapcsolódó termékek