Üveggyapot vagy kőzetgyapot? Mi a különbség köztük?

Olvasási idő: 4 perc


Az üveggyapot és a kőzetgyapot is remek hő- és hangszigetelő paraméterekkel rendelkezik, így mindkettő ideális választás lehet például a padlás szigetelése vagy utólagos tetőtér beépítés során.

Sokszor a gipszkarton fal kialakítása mellé is használják ezt a két szigetelőanyagot, amik mostanra jóval népszerűbbé váltak mint a PVC vagy a hungarocell.

 

Az üveggyapot tulajdonságai

Az üveggyapot úgy jön létre, hogy az üveget megolvasztják majd centrifugálják, így egy kristályos szerkezetű, üvegszálakból álló, tapintásában gyapjúszerű anyag jön létre. Az üveggyapot a hangot és a hőt is jól szigeteli.

 

Ez a fajta ásványgyapot kvarchomokot is tartalmaz és mellé adalékanyagot, ami a tekercset egyben tartja. Mivel az üveggyapot gyapjúszerű, ezért bár jó szigetelő, mechanikai hatásoknak nem tehető ki. Akár szállítás során is összenyomódhat, az üveggyapot tehát nem lépésálló szigetelőanyag.

 

Leggyakrabban tetőterek és álmennyezetek szigetelésére használják de fedélszékes vagy vasbeton koporsófödémes magastetők, kéthéjú, könnyűszerkezetes lapostetők, fafödémek gerendái közötti és fa padlószerkezetek párnafa-közeit kitöltő szigetelőanyagként is működik.

 

Üveggyapot hőszigetelés és hangszigetelés

Az üveggyapot előnyei

  1. Fenntartható, környezetbarát anyag
  2. Rugalmas töltőanyag, könnyen formázható, vágható
  3. Nem porzik
  4. Tűzvédelmi szempontoknak, előírásoknak megfelel
  5. Többféle sűrűségben kapható
  6. Kiváló szigetelőanyag, ami a réseket is tökéletesen lefedi

 

Az üveggyapot hátrányai

  1. Az üveggyapotot óvni kell a nedvességtől, mert nedvességtűrő képessége alacsony. 
  2. Sokszor egy réteg cellulóz hozzáadásával igazán hatékony csak: a levegő átszivárog az üveggyapoton, ha az nem elég vastag.
  3. Mivel rugalmas, ezért nem tartja meg magát.
  4. Nem lépésálló, mechanikai hatásokkal szemben nem strapabíró.

 

A kőzetgyapot tulajdonságai

A kőzetgyapot alapanyaga a bazaltkő, amelyet megolvasztanak, majd különböző tárcsákra terítenek ki, melynek köszönhetően kemény, üvegszerű tábla formájában szilárdul újra a kőzet. Főleg homlokzati hőszigetelés kialakításában használják.

 

Kőzetgyapot hőszigetelés és hangszigetelés

A kőzetgyapot előnyei

A kőzetgyapotnak sok közös erőssége van az üveggyapottal. Ezek a közös előnyök:

 

  1. Természetes anyagból készül
  2. Kiváló akusztikus értéke van
  3. Könnyen vágható
  4. Egy lépéssel közelebb kerülünk a penészmentes ház felé
  5. Kémiailag semleges, így nem lép reakcióba más anyagokkal
  6. Több évig, évtizedig jó megoldást nyújt
  7. Tűzálló, ami épületszerkezeti szabályoknak is megfelel: főleg magas épületek nyílászáróval rendelkező homlokzatain használják, mivel szabály mondja ki, hogy csak nem éghető anyagokat lehet felhasználni ilyen esetekben

 

Előnyei az üveggyapottal szemben:

  1. Nem zsugorodik, jobban ellenáll a mechanikus hatásoknak
  2. Átereszti a párát
  3. Víztaszító, nem szükséges további szigetelőanyag használata
  4. Nagyon tartós, és lépésálló
  5. Nem változtatja a térfogatát, nincs hőtágulása

 

A kőzetgyapot környezetbarát, fenntartható alternatíva a szigetelésre. 99%-ban a bazaltszálak képezik, a fennmaradó 1%-ot pedig általában a műgyanta adja, amely a szálak egymáshoz tapadását biztosítják, hasonló anyagot használnak még ahhoz, hogy a kőzetgyapot vízlepergetővé váljon.

 

A kiváló akkusztikai tényezők miatt a kőzetgyapottal szigetelt ház esetében nincs “doboz-hatása” a hangoknak. Ideális lépésálló szigetelőanyag, gyakran használják a betonpadlók hangszigeteléséhez.

 

A kőzetgyapotot vakolni is lehetséges: leggyakrabban homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében használnak vakolható kőzetgyapotot.

 

 

A kőzetgyapot vagy üveggyapot felhasználása

A kőzetgyapot leggyakoribb felhasználási területei:

  1. Homlokzati hőszigetelés
  2. Álmennyezet, magastető
  3. Szerelt válaszfalak
  4. Tetőterek, padlások
  5. Tehermentes fődémek
  6. Padló

 

Az üveggyapot leggyakoribb felhasználási területei szinte ugyanezek, azzal a kivétellel, hogy mivel nem lépésálló, ezért padló szigetelésére nem használható.

Szigetelő anyagok árai

Az üveggyapot árát a szálsűrűség befolyásolja. Fontos, hogy minden termék emiatt más és más: vízszintes, ferde, vagy függőleges síkon különböző üveggyapotot javasolt használni.

 

Az üveggyapot kedvezőbb áron közel azonos minőséget biztosít, mint a kőzetgyapot. A rugalmasság, a könnyen kezelhetőség és az ár mind az üveggyapot mellett szólnak.

 

A kőzetgyapot masszív, használata nehézkesebb, és akárcsak az üveggyapot, ez sem tápláléka a különböző rágcsálóknak, emiatt mindenképpen időtálló befektetés. Magasabb ára mellé egy kicsivel jobb hangszigetelés párosul, mint az üveggyapotnál.

 

Nézze meg üveggyapot és kőzetgyapot termékeinket.