Hungarocell Zöld Program

A Masterplast „Hungarocell Zöld Program” néven a hazai építőiparban elsőként indítja el körforgásos gazdálkodási rendszerét. Az egyedülálló program lényege, hogy a Masterplast az általa értékesített Hungarocell polisztirol és XPS termékek felhasználása során keletkező fel nem használt vágott anyagokat visszagyűjti, majd feldolgozza és újból hőszigetelő anyagot állít elő belőle.

Hulladékkezelés: szigorodó szabályozás, növekvő költségek

Az európai szabályozási irányelvekkel összhangban várható a hazai jogszabályok változása, ami több területen is szigorítást és költségnövekedést hozhat az építőiparban keletkező hulladékok kezelésével kapcsolatban. A hatósági jogkörök bővítése mellett, az építési hulladékok lerakási díjainak markáns emelkedésére, az illegális lerakás szigorúbb büntetésére, de a gyártói felelősség hangsúlyosabb megjelenésére is számíthatnak az iparág szereplői. A lerakási díjak drasztikus emelkedésével még inkább előtérbe kerül az újrahasznosítás lehetősége, amiben fontos szerep hárul a gyártókra. A felhasználás során keletkező maradék anyagok körkörös gazdálkodási rendszerekbe szervezésével ugyanis jelentős mennyiségű hulladék képződést lehet megelőzni.

Több, mint gondolnánk

A jelenlegi építési gyakorlatban a polisztirol anyagok felhasználása során a méretre vágásból keletkező káló mértéke elérheti az 5 százalékos arányt, ami más megoldás nélkül hulladékká válik. Becslések szerint évente akár a 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék, ami a jelentős mértékű környezetterhelés mellett egyre komolyabb hulladékkezelési költséget is jelent a kivitelezők számára. A tiszta-vágott, fel nem használt polisztirol azonban értékes alapanyagként is szolgálhat újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához. A Masterplast palettájában 2002 óta megtalálható Thermobeton ilyen termék, amely újrahasznosított alapanyagból előállított hőszigetelő könnyűbeton.

A Masterplast válasza: Hungarocell Zöld Program

A Masterplast a hazai építőiparban elsőként kívánja egyedülálló szolgáltatásként bevezetni, hogy az általa eladott polisztirol termékek felhasználása során keletkező tiszta vágott anyagot visszagyűjti és feldolgozza, támogatva ezzel a körforgásos gazdálkodást. A programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását céloztuk meg, amiből így nem válik környezetet terhelő hulladék, hanem olyan újrahasznosított termék lesz, ami tovább csökkenti az épületek energiaigényét.

A „Hungarocell Zöld Program” működése

  1. A programban résztvevő kereskedő partnereink Masterplast Öko-Pontként működve lesznek a körforgásos rendszer fontos állomásai. Itt lehet megvásárolni a Hungarocell polisztirol és XPS termékeket és a vágási maradékok gyűjtésére használatos zsákokat. A gyűjtőzsákok újrahasznosított anyagból készültek, kb. 600 liter űrméretűek és 1500 forintos egységáron vásárolhatók meg.
  2. A kivitelező az anyagok felhasználása során a Hungarocell és XPS anyagok méretre vágásnál keletkező tiszta maradékokat összegyűjti a vágott polisztirol gyűjtő zsákokba, majd visszaszállítja az Öko-Pontra, ahol a termékeket korábban megvásárolta. Fontos, hogy csak tiszta Hungarocell és XPS kerülhet a zsákba és semmilyen más anyag vagy kommunális hulladék nem.
  3. Az Öko-Pont tartalom ellenőrzést követően átveszi a gyűjtőzsákokat a kivitelezőtől, így neki nem jelent további költséget és feladatot a megmaradt anyagok kezelése. A Masterplast logisztika pedig összegyűjti az Öko-Pontokról a zsákokat és visszaszállítja újrafeldolgozásra az anyagokat.
  4. A Masterplast üzemében hőszigetelő Thermobetont állítunk elő a vágott polisztirolok felhasználásával. Így nem keletkezett hulladék, hanem olyan termék születik a vágási maradékokból, amely teljes életciklusa alatt tovább csökkenti az épületek energiaigényét. A Hungarocell Zöld Program során újrahasznosított Thermobeton terméket kereskedő partnereinknél a Masterplast Öko-Pontokon lehet megvásárolni.

A lista folyamatosan bővül

Olvass el kapcsolódó blog bejegyzéseinket

Mire számíthatunk a hulladéktörvény közelgő változásának tükrében? Hulladékkezelés az építőiparban – költség vagy lehetőség? Hungarocell Zöld Program – A Masterplast elsőként valósít meg körkörös gazdasági modellt a hazai építőiparban