A gipszkarton könnyű szerkezetű, egyszerűen vágható térelválasztó- vagy szigetelőanyag. Rengeteg háztartásban használják tetőtér beépítésére vagy álmennyezet kialakítására. Anyaga miatt azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen csavarokkal rögzítjük hozzá a tartószerkezethez.

Termékek


 

Hagyományos csavarokkal nem lehet rögzíteni a gipszkartont, mivel könnyen átszakíthatják azt. A felszereléshez külön gipszkarton csavarok szükségesek.

 

Gipszkarton csavar típusai

Háromféle csavar típust különböztetünk meg:

  • Gipszkarton csavar fához
  • Gipszkarton csavar fémhez
  • Önfúró/önmetsző gipszkarton csavar (fúróhegyes)

 

A gipszkarton profilok csatlakozásánál, a fa- illetve fémvázhoz való rögzítéskor a csavarokat egymástól függőleges felületen maximum 25, vízszintes felületen maximum 17 centiméterre kell elhelyezni. A rögzítés mélysége maximum 10 centiméter lehet.

 

A csavarok átmérője 3,5-4,2 milliméter, hosszúságuk pedig 25 mm és 90 mm között van.

 

Gipszkarton mérete

A csavarok hosszát azért fontos körültekintően kiválasztani, mert a gipszkarton lapok is különböző vastagságban kaphatóak. A 6,5 mm-es gipszkarton hajlítható és rugalmas – ehhez kisebb méretű csavart javaslunk.

 

Az impregnált gipszkartonok vastagsága 12,5 mm-nél kezdődik: ezek a vastagabb gipszkarton lapok tűzállóak, jobban ellenállnak a párának, főleg konyha és fürdőszoba burkolás esetén használhatók. Az ilyen gipszkartonokhoz bátran választhatunk hosszabb csavarokat is. 

 

A legnagyobb átmérőjű és hosszúságú csavarok használata akkor jó megoldás, ha akár 25 mm vastagságú gipszkarton lapot szükséges rögzíteni. Az ilyen vastag gipszkartonok ugyanis sokszor teherbíró funkcióval is rendelkeznek: fali bútorokat, tévéket tartanak. Ezeknél még fontosabb a megfelelő felrögzítés gipszkarton csavarral.

 

Fa szerkezet esetében 3.5×20 mm-es, fém szerkezet esetében pedig 3.5×10 mm-es csavarokat használjunk. A nyílászárókat tartó stabil profilok esetében ennél hosszabb, 25 mm-es csavarokat is használhatunk.

 

Gipszkarton csavar ár 

Gipszkarton csavarjaink 100, 200, 250, 500 és 1000 db/doboz kiszerelésekben kaphatóak. Segítségért kérjük keressen minket elérhetőségeinken!