Az üveggyapot egy üvegszálakból álló, gyapjúszerű, leggyakrabban tekercsben kapható szigetelőanyag. Kiváló hőszigetelő és hangszigetelű tulajdonságokkal rendelkezik. Leggyakrabban tetőterek és álmennyezetek szigetelésére használják, de fedélszékes vagy vasbeton koporsófödémes magastetők, kéthéjú, könnyűszerkezetes lapostetők, fafödémek gerendái közötti és fa padlószerkezetek párnafa-közeit kitöltő szigetelőanyagként is alkalmazható.

Termékek

Az üveggyapot szigetelés előnyei

Az üveggyapot az üvegtörmelék mellett kvarchomokot tartalmaz, amelyeket minimális mennyiségű adalékanyag tart egyben. A kvarchomok az egyik leggyorsabban megújuló energiaforrás a földön. Az üveggyapot releváns jellemzői:

 

  • Fenntartható és környezetbarát
  • Rugalmas töltőanyag, könnyen formázható, vágható
  • Megfelel a szigorú tűzvédelmi szempontoknak és előírásoknak is
  • Többféle sűrűségű kivitelben kapható

 

A nedvességtől azonban óvni kell, ahogy a levegő szivárgását is ajánlott csökkenteni egy réteg cellulóz hozzáadásával.

 

Üveggyapot tekercs

Az üveggyapot állapota nyomásra megváltozik, ezért bár tekercs formájában könnyen szállítható, figyeljünk arra szállításkor és felhelyezéskor is, hogy ne lépjünk az anyagra, illetve ne érje egyéb mechanikai hatás.

 

Üveggyapot árak

Fontos az üveggyapot szálsűrűsége, ez befolyásolja a termék árát is. Fontos, hogy minden termék pont emiatt különbözhet, nem mindegy, hogy azt vízszintes, ferde, vagy függőleges síkon használjuk-e szigetőanyagként.

 

Az üveggyapoton a fenti tényezők miatt azonban nem éri meg spórolni: a kőzetgyapothoz hasonlóan ugyanis az üveggyapot magas színvonalon járul hozzá házunk hő- és hangszigeteléshez, ami hosszútávú befektetésként bizonyosan meg fog térülni.