Az üveggyapot egy üvegszálakból álló, gyapjúszerű, leggyakrabban tekercsben kapható szigetelőanyag. Kiváló hőszigetelő és hangszigetelű tulajdonságokkal rendelkezik. Leggyakrabban tetőterek és álmennyezetek szigetelésére használják, de fedélszékes vagy vasbeton koporsófödémes magastetők, kéthéjú, könnyűszerkezetes lapostetők, fafödémek gerendái közötti és fa padlószerkezetek párnafa-közeit kitöltő szigetelőanyagként is alkalmazható.

Termékek

Mi az az üveggyapot?

Az üveggyapot egy gyapjúszerű, puhább szigetelőanyag, amelyet legtöbbször tekercses üveggyapot vagy táblás üveggyapot formában értékesítenek. Az üveggyapot előállítása során természetes kvarchomokot, mészkövet és üveget (újrahasznosított üveghulladékot, üvegipari melléktermékeket) használnak fel. Ezeket magas hőmérsékleten olvasztják, majd kisméretű lyukakon átpréselik. Az így létrejött vékony szálakat gyantával keverik, és ezek együttesét hővel kötik meg. Ezt követően vágják, tekercselik, hogy készen álljanak a különböző építési felhasználásra.

 

Az üveggyapot az üvegtörmelék mellett kvarchomokot tartalmaz, amelyeket minimális mennyiségű adalékanyag tart egyben. A kvarchomok az egyik leggyorsabban megújuló energiaforrás a földön. Az üveggyapot releváns jellemzői:

 

  • Fenntartható és környezetbarát
  • Rugalmas töltőanyag, könnyen formázható, vágható
  • Megfelel a szigorú tűzvédelmi szempontoknak és előírásoknak is
  • Többféle sűrűségű kivitelben kapható

 

Az üveggyapot tehát egy fenntartható és környezetbarát szigetelőanyag, amely rugalmasságának köszönhetően könnyen alakítható és vágható, így kiválóan alkalmazkodik a különféle építészeti igényekhez. A nedvességtől azonban óvni kell, ahogy a levegő szivárgását is ajánlott csökkenteni egy réteg cellulóz hozzáadásával.

 

Az üveggyapot előnyei

Pormentes felülete révén kedvező a munkakörnyezet kialakítása szempontjából. Ugyanakkor az üveggyapot belélegzése, illetve a bőrrel és szemmel való érintkezése irritációt okoz. A gyártói biztonsági előírásoknak megfelelően végzett üveggyapot vágása (maszkban és kesztyűben) azonban teljesen biztonságos.

 

Az üveggyapot tekercs kivitelben kapható: Az üveggyapot állapota nyomásra megváltozik, ezért bár tekercs formájában könnyen szállítható, figyeljünk arra szállításkor és felhelyezéskor is, hogy ne lépjünk az anyagra, illetve ne érje egyéb mechanikai hatás.

 

Az üveggyapot megfelel a tűzvédelmi előírásoknak, nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályba sorolt, garantálva ezzel az épületek biztonságát.

 

Az üveggyapot több különböző sűrűségben érhető el, így lehetővé teszi, hogy minden egyedi igénynek megfeleljen. Kiváló szigetelési képessége és rugalmassága révén tökéletesen lezárja a légréseket, biztosítva ezzel az épület energetikai hatékonyságát.

 

Az üveggyapot nedvességgel szembeni ellenálló képessége azonban korlátozott. Hatékonyságát gyakran egy réteg cellulóz hozzáadásával növelik, különösen olyan helyzetekben, ahol a szigetelőanyag vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a levegő átszivárgását.

 

Bár az üveggyapot jó szigetelő, gyapjúszerű állaga miatt nem lépésálló, így nem lehet kitenni nagyobb mechanikai hatásnak. Padlószigetelésre nem ajánlott.

 

Az üveggyapot felhasználási területei

Az üveggyapot azonban széles körben használható. Például fedélszékes vagy vasbeton koporsófödémmel rendelkező magastetők, kéthéjú könnyűszerkezetes lapostetők, valamint fafödémek és fa padlószerkezetek szigetelésére. Emellett a kiváló hő-, és hangszigetelő üveggyapot különösen hasznos tetőterek, padlások és álmennyezetek szigetelése esetében is.

 

Flexibilitása és könnyű alkalmazhatósága teszi lehetővé, hogy a fa gerendák közötti részeket és a párnafa-közeit hatékonyan töltse ki, biztosítva ezzel az épület energiahatékonyságát.

 

Üveggyapot árak

Az üveggyapot ára az adott termék szálsűrűségétől függően változó. Minél sűrűbb, annál költségesebb. De itt nem csak az árról van szó. Más és más sűrűségű üveggyapotot kell használni vízszintes, ferde vagy függőleges síkokon.

 

Nem éri meg spórolni, mivel az üveggyapot szigetelés kedvező befektetésnek bizonyul. Az azonnali költségmegtakarítás helyett érdemes a minőségre és a tartós hatékonyságra összpontosítani, mivel ez hosszútávon jelentős előnyöket és megtérülést kínál.

 

Javasolt komplett hőszigetelő rendszerben gondolkodni, hogy egyben minden szükséges alapanyagot meg tudjunk vásárolni. Így biztosan összeillő rendszert tudhatunk a magunkénak. Keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeink egyikén, akik segítséget nyújtanak bárminemű kérdésben az anyagválasztáson át a szükséges mennyiség kiszámításáig.

 

Leggyakoribb üveggyapot méretek