Csemperagasztó használata, csemperagasztó bekeverése szakszerűen

Olvasási idő: 4 perc


Cikkünkben a csemperagasztó használata mellett a csemperagasztó bekeverése is szóba kerül, illetve a flexibilis ragasztók előnyeit is alaposan kivesézzük.

A csemperagasztó használata nem minden esetben igényel komoly szakmai tapasztalatot. Természetesen egy burkoló mester mindig sokkal profibb lesz, mint valaki, aki YouTube-ról próbálta megtanulni. Illetve vannak olyan munkák, amelyeket mindenképp szakemberre érdemes bízni. Ilyen a kültéri burkolás. De ezzel együtt a kellő utánajárással és odafigyeléssel laikusként is lehet burkolni. Ebben a cikkben a csemperagasztó bekeverése és használata lesz terítéken. Vágjunk is bele!

 

A csemperagasztó típusok jelentősége

Mielőtt elmerülnénk a csempe ragasztás rejtelmeiben, beszélnünk kell a ragasztó típusokról. A régi „misung” felett már eljárt az idő. A mai modern csemperagasztók segítségével sokkal egyszerűbb a csempe ragasztása, és tartósabb a végeredmény. A választék óriási és sokkal jobb minőségű termékekből áll. A széles választékban azonban nem mindig könnyű eligazodni. Mi alapján tájékozódj?

 

  • Kültéri vagy beltéri burkolásról van szó (fagyállóság)
  • Milyen anyagú a csempe vagy járólap
  • Mekkora méretű lapokkal akarsz burkolni
  • Milyen típusú a csempe ragasztás során használt ragasztó (pl. hidraulikus)
  • Milyen kiszerelésben kapható a csempe ragasztása során használt ragasztó (pl. por)

 

Hogy a csempe ragasztása évtizedekre szóljon

Ha nem megfelelő csemperagasztót választunk, a végeredmény nem lesz tartós. Ha például nagyobb méretű lapokat rakunk fel padlófűtéssel, akkor mindenképp rugalmas, más néven flexibilis ragasztóanyag kell. Ugyanez a helyzet a kültéri burkolatokkal.

 

A flexibilis ragasztó előnyei

Ezek a ragasztóanyagok le tudják követni az aljzat és a burkolólapok hőmérsékletváltozásai okozta erőhatásokat. A gyors felmelegedés, illetve lehűlés ugyanis nagy térfogatváltozást tud okozni. Ami úgynevezett nyíróerőkhöz és a ragasztó elengedéséhez, illetve a burkolat töredezéséhez tud vezetni. A flex ragasztók emellett erősebbek is. A csempe ragasztása tartósabb, és a csemperagasztó vékonyabb rétegben is jól tart.

 

A csemperagasztók típusai

  • C1: alap csemperagasztó
  • C1T: az alap csemperagasztó erősebb verziója
  • C2TE: flexibilis csemperagasztó
  • C2TS1: a legerősebb flexibilis csemperagasztók extrém igénybevételre

 

Flex C2TE Csemperagasztó

 

Egy megbízható választás: a Masterplast Flex C2TE csemperagasztó használata biztos siker!

A Masterplast Flex C2TE csemperagasztója egy kiváló minőségű flexibilis csemperagasztó. Egy kitűnő minőségű, hidraulikus kötőanyagról van szó. Kültéri burkolatokhoz kétoldalú felhordással ajánlott, emellett beltéri burkolatokhoz is tökéletesen alkalmas. A ragasztóval kimondottan könnyű dolgozni, csak követni kell a használati utasításokat. Tapadószilárdsága >1 N/mm2, ami kimondottan jónak mondható. Ezen túl már 24 óra elteltével fugázható és a nyolcadik nap elteltével már üzemszerűen terhelhető. A ragasztó mázas kerámia, kőporcelán, és klinker burkolatokhoz egyaránt alkalmas!

 

A FLEX C2TE csemperagasztó bekeverése

A csemperagasztó bekeverése során pár dologra érdemes odafigyelni. Az alap az, hogy elolvassuk a gyártó ajánlásait. A csemperagasztó bekeverése ugyanis egyszerű, de alaposságot és összeszedettséget igényel.

 

  1. Vegyük ki a  szükséges ragasztómennyiséget
  2. Adjuk hozzá a gyártó által megadott mennyiségű vizet
  3. Keverőszárral keverjük csomómentesre alacsony fordulatszámon
  4. Ellenőrizzük az állagot

 

A csemperagasztó bekeverése nem nehéz feladat.

 

A FLEX C2TE csemperagasztó használata

A csemperagasztó használata előtt meg kell győződni róla, hogy a felület elő van készítve. Azaz hogy tiszta és egyenletes. Ha ez megvan, és az összes anyag és szerszám kéznél van, akkor neki lehet állni. Az előkészített felületre kerül a ragasztóhabarcs, amit megfelelő méretű fogazott glettvassal ajánlott felvinni, A legtöbb esetben 2-6 mm-es rétegben, bár ez elsősorban a csempék nagyságától függ.

 

Ezután a burkolatokat enyhén benyomva a ragasztóba, minimum 2 mm ragasztóvastagságot meghagyva a helyére illesztjük a csempét. Fontos számolni a ragasztó kötési idejével is. A bekevert ragasztókat általában 1-2 óráig lehet felhasználni, a ragasztó felvitelét követően pedig nagyjából 30 perc áll rendelkezésre a csempék lerakására.

 

Érdemes egyszerre csak kis felületet beragasztózni, hogy elkerüljük a hibalehetőségeket. A fugarekeszek segítenek a csempék pontos elhelyezésben, ami megkönnyíti a munkát. Száradás után az utolsó lépés a fugázás, mely egy külön cikket is megérne. A burkolat lezárásaként alaposan takarítsuk le a csempéket, a szokásos, otthon használt lúgos tisztítószerek segítségével.


Kapcsolódó termékek