A gipszkartonozás menete, a gipszkartonszerelés műhelytitkai

Olvasási idő: 7 perc


A gipszkartonozás egyre elterjedtebb megoldás, amit nem csak egy rutinos gipszkartonos tud kivitelezni. Ezúttal a gipszkartonszerelés menetét ismertetjük, és arra is kitérünk, milyen esetekben lehet praktikus a gipszkarton felrakása.

A gipszkartonozás házilag is megoldható, hiszen viszonylag egyszerű a gipszkartonszerelés menete. De akár szakavatott gipszkartonos mester, akár mi magunk vágunk bele, mindenképpen érdemes tudni, melyek a gipszkartonozás szabályai.

Nézzük meg tehát, milyen lépésekből áll a gipszkartonozás menete.

 

1. A gipszkarton szerkezet előkészítése

 

A gipszkartonlapokat rendszerint egy erre szolgáló speciális vázra rögzítjük, az első lépés ennek a vázszerkezetnek a megtervezése és előkészítése. A gipszkartonszerelés faszerkezetre, favázra éppen úgy lehetséges, mint fémvázra. Ez utóbbi felépítését leggyakrabban az erre a célra gyártott gipszkartonprofilok segítségével oldjuk meg. A gipszkartonprofilok méretre vágásához használjunk lemezollót.

 

 

Gipszkartonszerelés megfelelő alapokra építve

 

2. A gipszkarton vázszerkezet összeállítása, a gipszkartonprofilok felrakása

 

A gipszkartonprofilok szerelése során segítséget jelentenek a profilon lévő lyukak. Ezek segítségével rögzíthetjük a gipszkarton vázszerkezetét:

  • – a falhoz,
  • – a mennyezethez
  • – vagy az aljzathoz.

 

A rögzítési pontok között mintegy 60-80 cm-es távolság az általános. A gipszkartonprofilokból készített fémvázat merevítők segítségével stabilizálhatjuk. Ezeket lemezcsavarokkal erősítjük a fémprofilokhoz.

 

3. A gipszkarton vágása, méretre szabása

 

A gipszkartonszerelésnél nagyon fontos a pontosság

 

Ha a vázszerkezet kész van, a következő lépés a gipszkartonlapok méretre vágása. Ezt többféleképpen is megoldhatjuk. Először mindenképpen jelöljük be a kívánt méretezést a gipszkartonlap előoldalán. Ehhez használhatunk vonalzót, de akár az egyik fémprofil is megteszi. Ezután a jelölésnél vágjunk bele a gipszkartonlapba. Mivel a gipszkarton törékeny, a bevágásnál könnyedén el lehet törni a lapot, ami így a kívánt méretben rendelkezésre áll.

Ha ennél finomabb, pontosabb megoldást keresünk, szerezzünk be speciálisan gipszkarton vágásra szolgáló gipszkartonlap fűrészt. Amennyiben a végeredmény néhány milliméterrel nagyobb a kívánatosnál, gipszkartongyaluval kialakíthatjuk a megfelelő méretet.

 

Gipszkartonzáshoz megfelelő szerszámok elengedhetetlenek

 

4. A gipszkarton felrakása, rögzítése

 

A méretre vágott lapokat speciális, 3,5 mm-es gipszakrtoncsavarokkal erősítjük a tartószerkezethez. Ezekkel az önmetsző csavarokkal a gipszkarton szerelés faszerkezetre és fémvázra egyaránt lehetséges.

 

  • – favázra rögzítéskor 20 mm-es,
  • – fémvázra rögzítésnél 10 mm-es gipszkartoncsavart használjunk

 

Fontos, hogy a csavarozást mindig a lap oldalának közepénél kezdjük és a szélei felé haladva folytassuk. Erre a túlzott mértékű felületi feszültség kivédése miatt van szükség. Továbbá ügyeljünk rá, hogy rögzítés közben a gipszkartonlap ne szakadjon át, a csavar feje pedig pontosan a lap síkjába kerüljön.

 

A csavarok ideális távolsága:

 

  • – egymástól 20-25 cm,
  • – a lap szélétől 1-1,5 cm

 

A gipszkarton szigetelés egy külön posztot érdemelne. Most csak annyit jegyzünk meg ezzel kapcsolatban, hogy a kőzetgyapot behelyezése is a rögzítés során történik. Ezzel a lépéssel egy hő-, illetve hangszingetelt gipszkarton fal lesz a végeredmény.

 

5. A gipszkartonozás befejező lépései

 

A munka nagyján már túl vagyunk, de az utolsó simítások legalább ennyire fontosak:

 

  • – az élvédők felrakása,
  • – a lapok közötti hézagok és a csavarfejek eltüntetése,
  • – csiszolás,
  • – és (opcionálisan) a gipszkarton festése.

 

A speciális hézagkitöltő anyag legegyszerűbben spaklival vagy glettvassal oszlatható el a gipszkarton felületén. Ezután a megfelelő helyekre beágyazzuk az élvédő síneket, majd újabb réteg glett következik. Száradás után a felület csiszolható majd festhető.

 

Mikor előnyös a gipszkartonozás?

 

A gipszkarton szerelés árak előzetes becslése nehéz.

 

A gipszkartonozás több szempontból is előnyös megoldás:

 

  • – sok más lehetőségnél (pl. falazás) gyorsabban, illetve egyszerűbben kivitelezhető,
  • – viszonylag kevés építési hulladékkal jár,
  • – az elektromos vezetékek, szerelvények könnyedén elvezethetők mögötte,
  • – jól és viszonylag könnyen szigetelhető.

 

Most pedig nézzünk néhány konkrét esetet, amikor a gipszkarton alkalmazása kimondottan előnyös lehet.

 

Gipszkarton fal építése

 

Gipszkartonból válaszfalat és előtétfalat is építhetünk, mindkettőnek megvannak a maga sajátosságai és előnyei.

 

Gipszkarton válaszfal

 

Egy nagyobb helyiség két részre osztható, egy tetszőleges része leválasztható egy gipszkarton fal segítségével. Akár dolgozósaroknak, akár hálófülkének, de gardróbnak vagy éppen tárolónak is alkalmas lehet a gipszkarton segítségével kialakított új helyiség. Ha fontos a hangszigetelés, érdemes a duplán felrakott gipszkartonlapok közé kőzetgyapotot vagy más szigetelőanyagot tenni.

A hagyományos válaszfalhoz képest:

  • – olcsóbb,
  • – tisztább,
  • – gyorsabb megoldást jelent a gipszkarton válaszfal.

 

Gipszkarton előtétfal

 

Praktikus megoldás a szabálytalan, görbe falak vagy a szembetűnő falhibák elfedésére egy gipszkartonból készült előfal. Az előtétfal a szigetelés javítására is alkalmas lehet, miközben a gépészeti szerelvényeket vagy a lakásban futó vezetékeket is eltakarja. Azonban vannak esetek, amikor nem ez a megoldás az ideális. Például a vályogház gipszkartonozása nem ajánlott, mert a vályogfal nem tud megfelelően lélegezni a gipszkarton alatt. Ezért a gipszkarton ragasztása vályogfalra kerülendő.

 

A mennyezet gipszkartonozása

 

A gipszkarton vágása és a gipszkarton felrakása a két legfontosabb művelet.

 

Gipszkarton segítségével praktikus és esztétikus álmennyezetet alakíthatunk ki. Ha túlságosan nagy a belmagasság, ezzel csökkenthető, de a plafon hőszigetelését is javíthatjuk vele. Dekorációs célokra is alkalmas, például különféle hangulatfényeket helyezhetünk el az új álmennyezetbe.

 

A tetőtér gipszkartonozása

 

A gipszkartonozás házilag is lehetséges, de gipszkartonos mestert is hívhatunk.

 

A használaton kívüli tetőtér, padlástér kihasználására jó lehetőség a gipszkarton alkalmazása. Alkalmas lehet lakószoba, dolgozószoba, vendégszoba vagy éppen játszószoba kialakítására a gyerekeknek. Itt is lehetőség nyílik a lakás hőszigetelésének javítására:

  • – kőzetgyapot,
  • – szálas hőszigetelés,
  • – hőfólia stb. használatával.

 

Szárazvakolás készítése gipszkartonozás segítségével

 

Ebben az esetben a gipszkarton ragasztás segítségével rögzül, ugyanis ilyenkor a gipszkarton közvetlenül a falra kerül. A csupasz tégla, Ytong stb. fal felülete ezzel a módszerrel lényegesen olcsóbban, gyorsabban és kényelmesebben fedhető be, mint a hagyományos vakolat esetében. Nincs szükség utólagos glettelésre, csiszolásra, miután a ragasztó megköt, a felület festhető, tapétázható.

 

Mitől függ a gipszkartonozás árak alakulása?

 

A gipszkartonozás árak 2020-ban sem csökkentek. Érthető, hogy aki gipszkartonos mesterre bízza a munkát, az elsők között az árra kíváncsi. Gyakran már előzetesen, telefonon szeretnének a megrendelők árajánlatot kapni, ez azonban sokszor nem olyan egyszerű. A gipszkartonozás árát, a végösszeget ugyanis számos olyan tényező befolyásolja, amit csak a helyszínen, vagy akár csak a munkálatok közben lehet számba venni.

Néhány példa azokra a tényezőkre, amelyek befolyásolják az árat:

 

  • – a beépítésre kerülő gipszkarton típusa (pl. normál, tűzgátló, hangszigetelt, impregnált),
  • – a helyiség páratartalma és hőmérséklete,
  • – ha mennyezetre, aljzatra vagy meglévő falra kerül, akkor a falfelület állapota,
  • – a gipszkarton szigeteléssel vagy anélkül kerül beépítésre.

 

A gipszkartonos is elvégezheti a munkát, de a gipszkartonozás házilag is kivitelezhető.

 

A gipszkartonszerelés meglehetősen nagy téma, amelynek mos csak egy részét érintettük. Reméljük, azért sikerült hasznos információkkal, tippekkel szolgálnunk a gipszkartonozás terén.

 

 

Amennyiben gipszkarton termékeinkkel és a gipszkartonozáshoz szükséges egyéb árucikkeinkkel kapcsolatban bővebb információra van szüksége, nézze meg kapcsolódó aloldalunkat.