Tetőfólia felrakása: tanácsok a gyakori hibák elkerüléséhez

Olvasási idő: 6 perc


A tetőfólia felrakása szükséges lépéssé vált az elmúlt évtizedekben. Léteznek azonban gyakori hibák és buktatók, amelyeket jobb elkerülni.

A tetőfólia alkalmazása napjainkban egyre fontosabbá válik. Fontos tudni azonban, hogyan kell helyesen felrakni, ugyanis téves kivitelezési eljárással árthatunk is a tető szerkezetének. A képlet nem olyan bonyolult, a lényeg, hogy megbízható gyártótól vásároljunk, és szakszerű módon történjen a megfelelő típusú fólia telepítése. Érdemes tudni azt is, mi a különbség a párazáró-, illetve páraáteresztő fólia között, vagy éppen mit jelent a tető hajlásszöge. A tetőfólia helyes felrakásának módjai, avagy gyakori hibák és buktatók elkerülése.

 

Mi is az a tetőfólia?

A tetőfólia az elmúlt évtizedekben vált szinte nélkülözhetetlen építészeti anyaggá. Ennek oka, hogy napjainkban már egyre többen építik be a tetőteret, nagyobb a helyiség területének kihasználtsága. A tetőfólia célja pedig röviden az, hogy védje a tetőt a csapadék lefolyásától, a párától, illetve a károsodástól. Egy másik bejegyzésben már írtunk arról, hogy milyen paramétereket kell teljesítenie a legjobb tetőfóliáknak.

 

Most tekintsük át, hogyan is kell szakszerűen felrakni, illetve azt is hogyan nem szabad.

 

LINOPORE® RX 5000

 

Mikor kell tetőfóliát felrakni?

Amennyiben a tetőtér-beépítése zajlik, mindenképpen. Új építésű ingatlanoknál is elengedhetetlen anyag. De a régi tetőszerkezetek cseréjekor is megéri beruházni rá, hiszen hosszantartó védelmet nyújt, és az ingatlan értékét is növeli. Ha a meglévő tetőfólia sérült, lyukak vannak rajta, javítás céljából szintén jó döntés lehet akár a teljes tetőfólia cseréje. Nem beszélve arról, hogy segíthet csökkenteni a hőveszteséget, növelve ezzel az épület energiatakarékosságát, ami napjainkban különösen égető kérdés.

 

Tetőfólia felrakási hibák

Mivel mondhatni a tetőfólia alkalmazása még egy viszonylag új technológia, érdemes tisztában lenni a felrakását illető legfontosabb tudnivalókkal. Több olyan helyzetről is hallani, hogy valaki nem a megfelelő típust választja ki, rosszul telepíti a fóliát, vagy épp nem a jó helyre kerül. Ami biztos, hogy ez nem az az építőanyag, amin spórolni érdemes. Hiszen a tetőt hosszú évtizedekre tervezzük, és egy rossz lépést később már nagyon körülményes és költséges kijavítani.

 

1. Ne válasszunk rossz minőségű anyagból készült, olcsó tetőfóliát

Talán nem is igényel különösebb magyarázatot. Nem győzzük hangsúlyozni: ne spóroljunk a tetőfólián. Hiába nincs látható helyen, ne gondoljuk azt, hogy akkor a költségeket is megéri minimalizálni. Egy ilyen fólia ára alapvetően nem dobja meg jelentősen a beruházás végösszegét, egy jó minőségű tetőfedő anyag pedig mindennek az alapja. A lényeg tehát: inkább válasszuk a minőségi, kicsit drágább tételt, megbízható helyről vásárolva, mint egy olcsó, rossz minőségű darabot, ismeretlen helyről beszerezve.

 

2. Ne keverjük össze a párazáró és a páraáteresztő fóliát

Hova is kell a párazáró fólia, és hova a páraáteresztő? Röviden:

 

  • egy jó minőségű párazáró fólia alacsony hőmérsékletű helyiségekben ajánlott, amivel megelőzhető a párafertőzés és szárazon tartható a légrés. A tetőtéri hőszigetelés alá párazáró fóliát szükséges telepíteni a szarufákra fektetve, ellenléccel fogatva.
  • A páraáteresztő fóliával a légrést szintén a szigetelőanyag alatt kell biztosítani, hogy biztosítsa a megfelelő páraáteresztést. Magát a fóliát viszont a külső oldalon kell felrakni, a fóliát a szarufákra fektetve.

 

A párazáró fólia felhelyezése ugyanis a belső térben keletkezett pára hőszigetelésbe jutását akadályozza meg, a páraáteresztő fólia pedig átengedi azt kívülről, de a nedvességet már nem. Párazáró fólia gipszkarton alá is telepíthető.

 

3. Kerüljük a túl vékony tetőfóliát

Fontos a tetőfólia vastagsága is, ugyanis ha túl vékony, könnyebben megsérülhet, elszakadhat. Ezzel pedig elveszti alapvető funkcióit, hatékonyságát. De nemcsak maga a fólia válhat haszontalanná, hanem a sérült anyag akár a tető károsodását is előidézheti.

 

4. Nem vesszük figyelembe a tető szerkezetét

Ez már egy fokkal komplexebb kérdés, és némi szakértelmet igényel. Hiszen nem mindegy, milyenek a tető szerkezeti jellemzői. Ha nincs megfelelő hő- és vízálló képessége, akkor a tetőfóliának ezt mindenképpen biztosítania kell. Alapvetően azonban elmondható, hogy egy extra erős, jó páraáteresztő (vagy párazáró), vízzáró, diffúziós tetőfólia az esetek többségében jó alternatívát kínál. Ha mi magunk mégsem tudjuk megítélni, milyen tetőhöz milyen tetőfedő anyagra van szükség, egyeztessünk szakemberrel.

 

5. Vegyük figyelembe a tető hajlásszögét

Az előző bekezdéshez is írhattuk volna, de a tető hajlásszöge külön magyarázatot igényel. Ez a szög a tető síkjának a vízszinteshez viszonyítva definiálható, és a tető síkjának a meredekségében meghatározható. Ha nem vesszük figyelembe a gyártó által ajánlott alkalmazható hajlásszöget, és nem megfelelő tetőfóliát rakunk fel, komoly károkat okozhatunk közvetve a tető szerkezetében.

 

Fő szempontok tetőfólia felrakása során

Ha már megértettük, mik a fő kockázati tényezők, érdemes röviden áttekinteni, milyen általános jellemzői vannak egy jó minőségű tetőfóliának, és mi különbözteti meg őket az olcsóbb, gyengébb minőségű anyagoktól.

 

  • Vízzáró tulajdonság: a tetőfóliák alapvető tulajdonsága. Ha a tető szerkezete összességében jó, az alacsonyabb követelményű W2 fokozat is elegendő lehet, de legtöbb esetben a W1-et érdemes alkalmazni.
  • Masszív szakítószilárdság: azért fontos, hogy a fólia bírja a gyűrődést, ellenálljon a szélnek, illetve az időjárás viszontagságainak.
  • Hőállóság: a tetőfólia télen és nyáron is fent van, ezért fontos, hogy a hőmérséklet ingadozásait megfelelő módon kezelje.
  • UV állóság: három hónapnál kevesebb ne legyen, hiszen a munkálatok közben is maga a fólia védelme is fontos ahhoz, hogy később a tetőt is hatékonyan őrizze.
  • Szegszakító tulajdonság: az a jellemző, amikor a beütött szegeknél nem indul meg a fólia, azaz nem málik tovább.

 

A LINOPORE® termékcsalád többféle kategóriában is kínál tetőfóliát. Idetartozik a 3 rétegű páraáteresztő tetőfólia, vagy a 2-3 rétegű belső oldali párafékező fólia. A Masterplast által alkalmazott technológiák megfelelnek a kritériumoknak, és hosszú távon is tartós megoldást kínálnak. A fóliák pedig jó minőségük mellett megfizethető áron, jó ár-érték arányban kaphatók a piacon.

 

Tetőfólia vásárlása, forgalmazása

A LINOPORE® termékek széles választéka szinte minden tetőre megoldást kínál. A fóliákra pedig 5-25 gyártói garancia vonatkozik a meghatározott jótállási feltételeknek megfelelően. A termék gyártója és forgalmazója a hazai építőanyag-ipar piacának egyik legmegbízhatóbb szereplője, a Masterplast.