A kőzetgyapot szigetelés egy nagyon komplex, hatékony és fenntartható szigetelési megoldás, megannyi előnnyel. Anyaga főként bazaltkő, amelyet gyakran kiegészítenek mészkővel vagy dolomittal. Leggyakrabban homlokzati hőszigetelésre használják, de felhasználási területe ennél jóval szélesebb körű.

Termékek

Mi az a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot előállításához a kőzeteket magas hőfokon olvasztják, majd centrifuga hengerek segítségével szálakká formálják. Ezek a vékony szálak végül préseléssel vattaszerű, egyenletes vastagságú kőzetgyapot tábla formájában kapnak alakot. A kőzetgyapot a szálak közötti mozdulatlan levegőnek köszönheti kiváló szigetelési képességét.

 

A kőzetgyapot előnyei

A kőzetgyapotnak számos előnye van, amelyek befektetéskor mind a megtérülést segítik elő. Ezek közül a legfontosabbak:

 

  • Természetes anyagból készült: 99%-ban a bazaltszálak képezik, a fennmaradó 1%-ot pedig általában a műgyanta adja, amely a szálak egymáshoz tapadását biztosítják. Ezen felül vízlepergető anyaggal szokták még bevonni a kőzetgyapotot.
  • Nem zsugorodik, tartós, alaktartó, könnyen vágható: A kőzetgyapot alaktartó. Mivel nem rendelkezik értelmezhető hőtágulással, nem esik össze, nem tömörödik.
  • Nem szívja fel a vizet (egész keresztmetszetében víztaszító): Az építkezések során használt kőzetgyapot termékek víztaszító tulajdonsággal rendelkeznek az egész keresztmetszetükön, beleértve a vágott éleket is.
  • Átereszti a párát: A penészképződés kockázatát tovább csökkenti, hogy a kőzetgyapot nem csak a nedvességnek áll ellen, de nyílt pórusú szerkezetének köszönhetően kiváló páraáteresztő képességű is. Egy lépéssel közelebb kerülünk a penészmentes ház felé.
  • Hőálló: A kőzetgyapot hőszigetelés további előnye, hogy akár 1000 Celsius fokig ellenáll a hőnek. Tűz esetén nem bocsát ki füstöt, ezáltal tűzvédelem szempontjából is kiváló választásnak számít. Kémiailag semleges, így nem lép reakcióba más anyagokkal
  • Kiváló akusztikus tényezők: Mindezek mellett a kőzetgyapotot a hangszigetelés terén is használják, különösen a belső válaszfalak esetében.

 

A kőzetgyapot felhasználási területei

A kőzetgyapot szigetelés rendkívül sokoldalú anyagként ismert, amely széleskörű alkalmazási lehetőségeket és különböző formákat kínál. Az anyag formáját (kőzetgyapot lemez, táblás kőzetgyapot, kőzetgyapot paplan, kőzetgyapot tekercs) általában az adott alkalmazási terület igényeihez szabják, hogy a lehető legjobban megfeleljen a felhasználási célnak.

 

  • Kőzetgyapot tábla: A kőzetgyapot tábla könnyen feldolgozható és szerelhető, gyorsan és hatékonyan beépíthető.
  • Kőzetgyapot tekercs: A kőzetgyapot táblában kapható, de egyéb ásványgyapot tekercs is vásárolható, például: üveggyapot.

 

Attól függően, hogy padló-, homlokzat, belső falak, födém vagy padlásszigetelésre szánják, megkülönböztetünk többek között lépésálló kőzetgyapotot, vakolható kőzetgyapotot, homlokzati kőzetgyapotot, kőzetgyapot födém szigetelést, kőzetgyapot padlás szigetelést.

 

A lépésálló kőzetgyapot tökéletes választás a kiváló akusztikai tényezők miatt is, ugyanis ezt az anyagot választva nem beszélhetünk “doboz-hatásról”. Ennélfogva gyakran használják a betonpadlók hangszigeteléséhez.

 

Kőzetgyapot árak

Bár a kőzetgyapot nem tartozik az építőipar legolcsóbb szigetelőanyagai közé, előnyös tulajdonságai rendkívül vonzóvá teszik. Az anyag sokrétűsége és a komplex védelem hosszútávú és értékes befektetést biztosít.

 

A kőzetgyapot kiváló tulajdonságai miatt egyre keresettebb szigetelőanyag: ellenáll a tűznek, nem tápláléka a rovaroknak és rágcsálóknak, továbbá az idő sem kezdi ki. Ennek megfelelően a kőzetgyapot ára is magasabb, mint a többi szigetelőanyagé, mégis megéri a beruházáson gondolkodnunk, hiszen a kőzetgyapot hőszigetelő rendszer hosszú távú megoldás, így befektetésünk meghálálja magát.

 

Javasolt komplett hőszigetelő rendszerben gondolkodni, hogy egyben minden szükséges alapanyagot meg tudjunk vásárolni. Így biztosan összeillő rendszert tudhatunk a magunkénak. Keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeink egyikén, akik segítséget nyújtanak bárminemű kérdésben az anyagválasztáson át a szükséges mennyiség kiszámításáig.

 

Kőzetgyapot méretek