5 milliárdos beruházással újabb hőszigetelőanyag gyártást indít a Masterplast

Olvasási idő: 4 perc


Az első magyar tulajdonú XPS gyár 2023-ban kezdheti meg a termelést.

Az egyik leggyorsabban bővülő szigetelőanyag típus gyártásával fejleszti hőszigetelőanyag ellátási láncát a Masterplast. Az XPS polisztirol hőszigetelő anyagok felhasználása a modern építészet igényei és a szigorodó energetikai követelmények miatt egyre gyorsuló ütemben növekszik, miközben a gyártókapacitások jelenleg külföldi kézben összpontosulnak. A fejlesztéssel egy újabb stratégiai fontosságú termék gyártása valósul meg, amellyel csökkenti kitettségét és saját forrásból biztosíthatja a termékellátását a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó. A szabadkai gyártóbázison 5,05 milliárd forintból létesülő modern, környezetbarát üzem 2023 elején kezdheti meg a működést, mintegy 200 ezer köbméteres éves termelési kapacitás mellett. A beruházás finanszírozásához a Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújt 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő állami támogatást.

 

Az XPS extrudált polisztirol nagy terhelhetőségű, alacsony vízfelvételű, táblás hőszigetelő anyag felhasználása a modern építési kultúrában rohamosan bővül, és egyre nagyobb teret nyer. Kedvező fizikai tulajdonságai révén kiválóan alkalmas nedvességgel érintkező felületek vagy nagyobb terhelésnek kitett beépítési környezetben, így lábazati és mélyépítési hőszigetelésként, terhelt aljzatok és lapostetők hőszigeteléseként, valamint zöldtetők esetében is ideális szigetelőanyag. Az XPS polisztirol fontos eleme a hőszigetelő rendszereknek, és a szigorodó épületenergetikai követelmények révén gyorsan bővül a piaca és nincs kiváltó termékalternatívája. A termékkörből már ma is jelentős mennyiséget forgalmazó Masterplast számára ezért stratégiai jelentőségű, hogy az ellátási láncot saját kézbe vonva biztosítsa a növekedési potenciál kiaknázásához szükséges termékalapot és csökkentse kitettségét a kizárólag külföldi tulajdonú gyártói környezetben.

 

Az újabb gyártási beruházással a Szabadkán működő gyártói komplexumát bővíti tovább a társaság. Az új 3600 négyzetméteres üzemcsarnokban az elérhető legmodernebb technológiával működő gépsor biztosítja majd az évenkénti 200 ezer köbméteres gyártási kapacitást. A környezeti szempontok figyelembevételével tervezett gyárban a modern technológia és zárt újrahasznosító rendszer együtt biztosítja majd a csekély környezetterhelést és minimális hulladékképződést. Az üzemhez kapcsolódóan a teljes kibocsátás elérése és a vevői igények biztosítása miatt fontos a megfelelő méretű raktározási képesség kialakítása. Ennek érdekében egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok, és mintegy 6000 négyzetméter szabadtéri raktár megépítése is kapcsolódik a projekthez, míg a dolgozók és minőségellenőrző labor számára pedig egy 400 négyzetméteres irodaépület épül. A fejlesztést követően a hőszigetelő rendszerének két fontos szigetelőanyag típusát, a Hungarocellt és XPS-t is egy gyártóbázison állíthatja elő a Masterplast, amivel a szolgáltatását is erősíti magyar gyártó.

 

A kifektetési beruházás értéke 5,05 milliárd forint, amely finanszírozását a társaság saját forrásból és a Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújtott 50 százalékos mértékű, vissza nem térítendő állami támogatásból valósítja meg.

 

„Az első hazai tulajdonban lévő XPS gyártás elindítása fontos stratégiai mérföldkő számunkra, amely a jövőképünkbe is pontosan illeszkedik. A környezettudatos szemlélet az üzem tervezésénél és a technológiaválasztásnál is fontos szerepet játszott, emellett a gyártott termékek életútjáról is gondoskodunk a körforgásos gazdálkodással működő Hungarocell Zöld Program segítségével. Ezzel már ma is biztosítani tudjuk a felhasználás során keletkező maradékok újrahasznosításának lehetőségét, egyedi, környezettudatos alternatívát kínálva a fogyasztók számára.”tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast elnöke.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 9 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2020-as árbevétele 122,7 millió euró volt.