A hungarocell, a grafit vagy a kőzetgyapot hőszigetelés a legjobb döntés?

Olvasási idő: 4 perc


A homlokzati hőszigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az viszont gyakran felmerülő kérdésnek számít, hogy maga a szigetelés milyen anyagból készüljön. A cikk ebben a kérdésben nyújt segítséget.

Ezért számít elengedhetetlennek a homlokzati hőszigetelés kivitelezése

 

A megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelés hiányában a fűtési energia csaknem a fele elvész a falakon keresztül. Mivel a falak hidegek lesznek, ezért a komfortérzetünk fenntartásáért többet kell fűtenünk, vagyis a hónap végén meglepően magas fűtésszámlára számíthatunk.

 

Ha nincs megoldva a homlokzati hőszigetelés, akkor a nyílászárók, födémek, és betonszerkezetek környékén a hideg felszínen kicsapódó pára penészesedést is eredményezhet.

 

A homlokzati hőszigetelés kivitelezésével tehát egyrészt csökkenthető a fűtésszámla, másrészt az otthonunk értéke és épület energetikai besorolása javulni fog, ennek hatására pedig az értéke is magasabb lesz. Már csak az a kérdés, hogy melyik hőszigetelő anyagot válasszuk.

 

A hungarocell hőszigetelés mellett szóló érvek

 

A hungarocell alkalmazása mellett szólhat a jó hőszigetelő képessége, valamint az alacsony önsúlya. Utóbbi miatt a hungarocell lapokkal könnyű bánni, egyszerű őket szállítani, továbbá a beépítésük és az alakításuk is gördülékenyen mehet.

 

A hungarocell hőszigetelés ráadásul környezetkímélő megoldásnak számít, miközben az egészségre sem káros. Meg kell azonban említeni, hogy a hungarocell párazáró, a tartós napfény hatására pedig a felszíne megsárgulhat.

 

Fontos tudni még vele kapcsolatban, hogy a szerves oldószerek könnyen károsítják, illetve ha nincs befedve szakszerűen, akkor könnyen tűzveszélyessé válhat.

 

A grafitos hőszigetelés alkalmazásából fakadó előnyök

 

A grafitos hőszigetelést alkalmazva gyakorlatilag polisztirol alapú hőszigetelést használunk, egy kis különbséggel. Merthogy ennek a matériának az előállítása úgy történik, hogy grafit adalékkal dúsítják a polisztirolt. 

 

Ennek az eljárásnak a hatására a grafitos polisztirol lap mintegy 20 százalékkal jobb hőszigeteléssel bír, méghozzá az alacsonyabb hővezetésnek köszönhetően. A grafitos hőszigetelés kedvelt megoldásnak számít, mert az elvárt szigetelési értéket jóval kisebb vastagságban is el lehet érni.

 

A beépítés viszont nem igényel semmilyen újfajta eljárást vagy technikát, ezért könnyedén megvalósítható műveletnek minősül.

 

A kőzetgyapot hőszigetelésben rejlő lehetőségek

 

A kőzetgyapot hőszigetelés esetében olyan biztonságos anyaggal dolgozhatunk, ami a tűz terjedését is képes megakadályozni. A kőzetgyapot rugalmas anyagnak számít, nincs hőmozgása, a hőszigetelő képessége pedig remek.

 

A felhasználók előszeretettel alkalmazzák a hangszigetelő képessége miatt is. Emellett pedig szintén ki kell emelnünk a páraáteresztő és víztaszító tulajdonságát, ami az épület zavartalan légzése szempontjából egyáltalán nem mellékes.

 

A kőzetgyapot hőszigetelést választva fel kell azonban készülnünk annak a magasabb anyagköltségére. A matéria ráadásul kevésbé képes megtartani az alakját, miközben a belégzése akár veszélyes is lehet az emberi szervezetre nézve.

 

 

Konklúzió

 

A cikk végére érve joggal merül fel kérdésként, hogy akkor a hungarocell, a grafit vagy a kőzetgyapot hőszigetelés számít a legjobb döntésnek? A válasz függ az egyéni preferenciáktól, a szóban forgó épület adottságaitól, valamint a rendelkezésre álló lehetőségektől is.

 

A hungarocell hőszigetelés mára egy kiforrott technológiának számít, amihez könnyű szakembert találni, gondos munkával pedig egyértelműen tartós hőszigetelést lehet kialakítani.

 

Passzívházak, valamint alacsony energia fogyasztási szintű házak hőszigeteléséhez leginkább a grafitos hőszigetelés lehet kézenfekvő opció. Ha nem másért, akkor a 15%-kal nagyobb hőszigetelési hatékonyságának fényében mindenképp.

 

A hőszigetelő tulajdonsága mellett nagyszerű hangszigetelőnek számító kőzetgyapot pedig abban az esetben lehet ideális, hogyha nagy utcazaj környezetében megtalálható épületet kívánunk szigetelni.


Kapcsolódó termékek