Polisztirol jelentése, ipari felhasználása: mire jó az EPS?

Olvasási idő: 8 perc


Építkezés és felújítás során gyakran találkozhatunk különböző építőanyagok szakmai elnevezésével és egyéb szakkifejezésekkel.

Polisztirol, EPS, hungarocell, nikecell? Mégis mi a különbség közöttük, mikor és melyik elnevezést kell használni? Bejegyzésünkben rendet teszünk a fejekben, továbbá kifejtjük a polisztirol jellemzőit, tulajdonságait és felhasználási módjait.

 

Mi az a polisztirol?

 

A polisztirol alapvetően egy olyan szintetikus polimer, amit aromás szénhidrogén-sztirol monomerekből állítanak elő. Tiszta, kemény és törékeny, illetve szilárd, vagy habosított formájú. Hétköznapi értelemben úgy is gondolhatunk rá, mint egy fehér, habszerű műanyag táblára. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően törékeny cikkek (pl. poharak, tányérok) védő dobozainak előállítására is alkalmas.

 

A polisztirolhab ismertebb nevén az EPS (expandált polisztirol), de hazánkban széles körben elterjedt a hungarocell vagy a nikecell elnevezés is. Ahány gyártó, annyi megnevezés, de lényegében ugyanazt a terméket takarja.

 

A polisztirol tehát egy széles körben elterjedt műanyag, ami szerte körülöttünk megtalálható. Az EPS, a hungarocell, a nikecell kifejezések pedig leginkább a polisztirol építőipari alkalmazását takarják, azon belül is főként a hőszigetelési (elsősorban homlokzati) anyagként való felhasználást.

 

Minden hőszigetelő anyag más és más erősségeket tudhat magáénak. Az összes közül azonban a hungarocell az egyik leginkább elterjedt, és ez nem is véletlen. Mivel az EPS lapok 98%-a levegőből áll, kifejezetten alkalmas hőszigetelési feladatok ellátására. Az anyag továbbá hosszú élettartama, és felhasználási módjai miatt is közkedvelt megoldásnak számít építőipari berkeken belül.

 

Na és persze az ár sem utolsó szempont: kifejezetten jó ár-érték arányának köszönhetően megéri a beruházást. Azt is lehet mondani, hogy a hungarocell 2022-ben a magyar piacon a legkedvezőbb áron kapható a megbízható hőszigetelő anyagok kategóriájában.

 

A polisztirol tulajdonságai és előnyei

 

Az EPS, vagyis az expandált polisztirolhab tehát magát a készítést (expandálás), és az anyagot (polisztirol) takarja. Az EPS szigetelés hosszú távú, értékálló megoldás. Tulajdonságai között szerepel, hogy

 

  • alaktartó,
  • időtálló,
  • építőipari vegyszerállóság,
  • környezetbarát, továbbá
  • kedvező mechanikai tulajdonságokkal (egyszerűen vágható, formázható) bír.

 

A későbbiekben részletesen is kitérünk rá, hogy mit érdemes tudni az EPS különböző tulajdonságairól.

 

Mi az a polisztirol?

 

Nyomófeszültség: EPS típusok, jelölések

 

Az EPS termékek esetében sokszor látni egy számot is. Ez a nyomófeszültséget jelenti. Minél magasabb a szám, annál nagyobb a mértéke. A mért nyomófeszültségeknél kisebb a tényleges terhelhetőség, így biztonsági szempontból a szabványok és gyártói felhasználási útmutatót vesznek figyelembe. Így találkozhatunk EPS 30-tól akár EPS 200-ig többféle fajtával egyaránt.

 

Nézzük, mi a különbség az egyes típusok között:

  • EPS 50>: ezek a fajták még egyáltalán nem terhelhetőek, leginkább vázszerkezetek köré szokás felhasználni.
  • EPS 50-100: kissé terhelhető típusok.
  • EPS 100: mérsékelten terhelhetőek, ezeket már lépésálló hungarocellnek is nevezik, padlók alatt szokás leginkább alkalmazni.
  • EPS 150: jól terhelhetőek, házak mellett garázsok, gyárak padlójában is szokták használni.
  • EPS 200: a legjobban terhelhető termékek.

 

Ha nagyobb a mechanikai igénybevétel, nagyobb nyomófeszültséggel rendelkező EPS termékkel szükséges tervezni. Ipari felhasználásra jellemzően nagyobb értékekkel kell számolni, míg családi házakba, homlokzati felületekre akár alacsonyabb érték is elegendő lehet.

 

Alaktartóság

 

A polisztirol alaktartósága normál (laboratóriumi) körülmények között 23 °C, 50%-os páratartalommal. A méretváltozás nem lehet nagyobb ±0,5%-nál. A műanyag az előállítást követően zsugorodni kezd, főként a habosított típusok. Így ez az EPS-re is igaz. A tömbösítési eljárás során így az első három hónapban mérhető. A megfelelően pihentetett tömbökből vágott termékek azonban alaktartóak, a méretállandó anyagok pedig alkalmasak homlokzati hőszigetelő rendszerekhez. A hőtágulási együttható 5-7 mm/m/100K, amit szintén figyelembe kell venni az elemek rögzítésénél.

 

Élettartam, időtállóság

 

Az EPS egyik nagy előnye, hogy az idő vasfoga sem fog ki rajta. Nem korhad el, hosszú távon őrzi meg szerkezeti állapotát, ha komplett homlokzati hőszigetelő rendszerként használjuk fel, ami magába foglalja a hőszigetelést és a színvakolatot is.

 

Éghetőség

 

A polisztirolhab az “E” tűzveszélyességi kategória tagja, vagyis nehezen éghető anyagnak minősül. Ettől függetlenül tűzterhelésre ég, de önkioltó hatással rendelkezik, ami megállítja annak menetét. A tüzet nem terjeszti tovább, és mérgező anyagok sem keletkeznek.

 

Vegyszerállóság

 

Az EPS ellenáll a legtöbb építőanyagnak, vagyis a cement, a mész vagy a gipsz sem károsítja annak állapotát. A sóoldatok, gyenge savak, ragasztók és alkoholok sem jelentenek problémát számára. A szerves oldószerek (pl. benzin, benzol, dízelolaj) használatát azonban érdemes kerülni.

 

Tényleg szennyezi a környezetet az EPS?

 

Mint arról már az éghetőség során szó volt: nem. Ez egy általános tévhit, az EPS kémiailag semleges hatású, ezáltal káros anyagokat sem bocsát ki. Legrosszabb esetben rovarok, rágcsálók fészkelhetnek be az anyagba, de ezt megfelelő kivitelezéssel ki lehet küszöbölni.

 

Polisztirol ipari felhasználása

 

A polisztirol tulajdonságai miatt széles körben alkalmazott az ipari életben. Könnyű önsúlya és kedvező mechanikai jellemzői egyszerűvé teszik a szakemberek dolgát. A szigetelőanyagok felhasználása során azonban éves szinten több mint 100 ezer köbméter hulladék keletkezik Magyarországon. Fontos ezért az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság megvalósítása.

 

A Masterplast a be nem épített polisztirol anyagot, illetve a polisztirol hulladékot feldolgozza, újrahasznosítja és thermobetont állít elő. Erről bővebben a Hungarocell Zöld Program tájékoztatónkban lehet tájékozódni.

 

Hungarocell zöld program

 

Polisztirol szigetelés lépései

 

A hungarocell szigetelés felhelyezése röviden a következő folyamatokat foglalja magában:

  • Portalanítás: a nulladik lépés, mielőtt belevágunk a munkába.
  • Nedvesség ellenőrzése, megszüntetése: fontos, hogy a fal ne legyen nedves, továbbá az egyenetlenségek legfeljebb 5-7 millimétert tegyenek ki.
  • Alávakolás: nem minden esetben, de szükség lehet rá, az egyenetlen felület javításához.
  • EPS lapok felhelyezése: betonfalakra, téglákra, festékmentes vakolatra.
  • Ragasztás: a hungarocell lap széleinek megkenését követően középen 3 db, nagyjából tenyérnyi pontot kell elhelyezni ún. perem-pont módszerrel. A lapok felrakását vízszintes módon, téglalap formában, kötésben kell kivitelezni.
  • Csiszolás, rögzítés: a felragasztás után jöhet a lemezek síkba csiszolása, a dübelezés, majd a lapok rögzítése a sarkoknál és középen (min. 6 db/m2).
  • Végezetül pedig következik az élvédők beragasztása, a hőszigetelés és a színezés.

 

Polisztirol ára

 

A hungarocellel való szigetelés ár-érték arányban összességében jó befektetésnek minősül. A többi anyaghoz képest akár meg is felezhetjük a várható kiadásokat. Mindezzel együtt is egy hosszú távú, tartós alternatívát képez.

 

Válassza a Masterplast homlokzati hőszigetelő rendszerét!

 

A hungarocell a homlokzati hőszigetelési rendszerek között is a leggyakoribb megoldásnak számít hazánkban. A megfelelő kivitelezés számos előnnyel jár:

  • alacsony fűtési, rezsiköltség
  • javul az épület energetikai besorolása
  • értékesebbé válik az ingatlan
  • védi az épület szerkezetét az időjárási viszontagságoktól
  • megszüntetheti a hőhidakat
  • csökken a penészedés kialakulásának lehetősége
  • kellemesebb belső klíma nyáron (ezáltal csökken a hűtési költség is)

 

Hőszigetelő rendszerről akkor beszélünk, ha minden eleme egy gyártótól származik, valamint kifejezetten rendszerként vizsgálják be. Ezáltal hosszabb szavatossági-, illetve jótállási idővel is tervezhetünk.

 

grafitos szigetelés

 

Tegyünk említést a kőzetgyapot szigetelésről is

 

Érdemes megemlíteni a kőzetgyapot hőszigetelést is, aminek szintén vannak megfontolandó előnyei. A kettőt pedig több esetben is össze szokták hasonlítani (hungarocell vagy kőzetgyapot?). A kőzetgyapot olvasztott bazaltkőből készül, egyik fő jellemzője, hogy nem változtatja a térfogatát, nem tágul- vagy zsugorodik össze hő hatására.

 

Kiváló hangszigetelő tulajdonságai miatt zajos helyeken is megfelelő alternatívát képez. A kőzetgyapot lemezekkel pedig A-besorolású, tűzálló rendszer építhető ki, ami szigorúbb tűzvédelmi szabályozások esetén is kifejezetten jól jön. A víztől viszont óvni kell. Ára magasabb, mint a polisztirol szigetelésé.

 

Érdemes tehát komplett hőszigetelő rendszerben gondolkodni. Így biztosan minden mindennel passzolni fog. Keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeink egyikén, akik segítséget nyújtanak bárminemű kérdésben!