Csemperagasztó anyagszükséglet – így kalkuláljunk!

Olvasási idő: 4 perc


Kivesézzük a csemperagasztó anyagszükséglet kérdéseit, azaz hogy 25 kg csemperagasztó hány m2-re elég, illetve 1 zsák csemperagasztó hány négyzetméterre elég.

Ha kivitelezésben dolgozunk, netán burkolóként, akkor képben vagyunk azzal, mennyi csemperagasztót szükséges vásárolni. Ha azonban egyedül szeretnénk elvégezni egy kisebb burkolási munkálatot, akkor nem biztos. Vagy az is lehet, hogy abban maradtunk a szakemberrel, hogy magunk vesszük meg a szükséges építési anyagokat. Hogyan jön ki egy burkolásnál a csemperagasztó anyagszükséglet?

 

Ezen múlik a csemperagasztó anyagszükséglet

Ha egy projektet nézünk, például egy terasz burkolását, akkor a teljes csemperagasztó anyagszükséglet alapvetően a burkolni kívánt felület méretén múlik. Azaz hogy hány négyzetméter. Azonban számít még néhány fontos dolog. Például az, hogy mennyire egyenletes vagy sima a burkolandó felület. Ha például nagyon sima és egyenletes, kevesebb ragasztó is elég lesz. Ha kevésbé, akkor az egyenletlenségek kitöltése végett nagyobb mennyiségre lesz szükség. És a csempe hátlapjával ugyanez a helyzet! A sima hátlapú típusokhoz kevesebb kell. Amelyik viszont mintázatos, ahhoz valamivel több – nem beszélve a kettős kenésről. De ezek természetesen nem nagy eltérések. Ezen túl pedig még az is számít, milyen (hányas) glettvassal visszük fel!

 

És akkor 25 kg csemperagasztó hány m2-re elég?

Egy négyzetméter járólaphoz vagy csempéhez körülbelül 3 kg csemperagasztó szükséges. Ha több mindent figyelembe veszünk, az anyagigény általában két és öt kilogramm között mozog négyzetméterenként. Ez alapján az 1 zsák csemperagasztó hány m2-re elég kérdésre a válasz az: valószínűleg úgy 5-12 négyzetméterre. (Ugyanis egy zsák általában 25 kg.) A legjobban akkor járunk, ha szakmai szempontok alapján választunk csemperagasztót. Tehát utánaolvasunk, hogy milyen típus lenne a legjobb. Illetve ha még mindig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, megkérdezzük a tüzép vagy áruház munkatársát. Biztosan segíteni fog a legjobb termék kiválasztásában! Ha pedig megvan a termék, csak meg kell nézni, mit írnak rá, és abból kiindulni.

 

A glettvastól is függ, hogy 25 kg csemperagasztó hány m2-re elég.

 

Ezen is múlik, hogy 1 zsák csemperagasztó mekkora felületre  elég!

Néhány komplikációval is érdemes számolni. A gyártó ajánlása akkor működik, ha profi szakemberek vagyunk. Ha véletlenül rosszul keverünk be egy adagot, vagy pazarlóan bánunk vele, akkor nem. És könnyen lehet, hogy pont nem lesz elég a megvásárolt csemperagasztó. Tehát mindenképp tartsuk be a gyártó ajánlásait! És számoljunk rá egy kicsit. Nézzünk is egy konkrét példát! Le kívánunk csempézni egy 5,6 négyzetméteres falfelületet. Utánanéztünk, láttuk, hogy flexibilis csemperagasztó kell. És példának okán a Masterplast FLEX C2TE termékét választottuk.

 

Nézzük, mi áll a csomagoláson!

 

A Masterplast FLEX C2TE csemperagasztó anyagszükséglete

A gyártói specifikációban a következő áll:

 

Kiadósság: 6 / 8 / 10 / 12 mm-es glettvassal felhordva – 2,6 kg/m2 / 3,4 kg/m2 / 4,2 kg/m2 / 5,0 kg/m2

 

Ebben az esetben tehát azzal kezdjük, hogy megnézzük, milyen glettvassal kívánunk dolgozni. Ha még nincs, döntsük el, milyent vegyünk! Az alapján lehet majd kiszámolni, mennyi ragasztó szükséges. Ha például 10 mm-es glettvasat veszünk a kezünkbe, akkor 4,2 kg ragasztó kell majd egy négyzetméterre. És erre kell még rászámolni egy kicsit. Ha tehát egy 5,6 négyzetméteres falfelületet kell csempézni, akkor így néz ki a dolog:

 

5,6 négyzetméter x 4,2 kg/négyzetméter = 23,52 kg

Itt tehát kellemetlen helyzetben találjuk magunkat. Ugyanis a 25 kilogrammos zsák valószínűleg épp hogy csak elég lesz. Ha már gyakorlottak vagyunk, vagy tapasztalt szakember dolgozik, akkor valószínűleg elég lesz egy zsák. De ha most burkolunk először, akkor inkább vegyünk kettőt. Inkább fizessünk egy kicsit többet, mint hogy elfogyjon a vége előtt. Mert akkor rohanhatunk is idegeskedve egy másik zsákért.

 

Az, hogy 1 zsák csemperagasztó hány négyzetméterre elég, kiszámolható a csomagoláson található információkból.

Hadd ajánljuk figyelmébe a Masterplast FLEX C2TE csemperagasztóját! Ha egy kültéri és beltéri munkákhoz egyaránt alkalmas ragasztót szeretne, a FLEX C2TE a legtöbb esetben kiváló megoldás lesz.

 

A Masterplast FLEX C2TE csemperagasztó előnyei

A Masterplast Flex C2TE csemperagasztója egy flexibilis csemperagasztó. Ami azt jelenti, hogy nagy hőmérsékletváltozások esetén sem enged el. Tehát mehet kültérre, illetve padlófűtés fölé is. Egy kitűnő minőségű, hidraulikus kötőanyagról van szó, amely kültéri és beltéri burkolásra egyaránt alkalmas. Ha betartjuk a gyártói utasításokat, könnyű vele dolgozni, és tartós lesz a végeredmény!

 

Tudjon meg több műszaki információt a FLEX C2TE csemperagasztóról!


Kapcsolódó termékek