Hőhíd elleni védekezés szigetelés segítségével

Olvasási idő: 4 perc


Nem kell drága berendezés ahhoz, hogy azonosítsuk a hőhidakat az otthonunkban: egyszerűen futtassuk végig a kezünket a falakon egy igazán hideg napon, és meg fogjuk érezni azokat a pontokat, ahol kiszökik a meleg. Mi a hőhíd fogalma, és hogyan lehet minél inkább kiküszöbölni ezt a kellemetlen jelenséget? ‎ A hőhíd jelentése ‎ A hőhidak a […]

Nem kell drága berendezés ahhoz, hogy azonosítsuk a hőhidakat az otthonunkban: egyszerűen futtassuk végig a kezünket a falakon egy igazán hideg napon, és meg fogjuk érezni azokat a pontokat, ahol kiszökik a meleg. Mi a hőhíd fogalma, és hogyan lehet minél inkább kiküszöbölni ezt a kellemetlen jelenséget?

A hőhíd jelentése

A hőhidak a ház külső szerkezetének olyan helyileg körbehatárolható részei, ahol a hőveszteség sokkal gyorsabban alakul ki a többi épületelemhez képest. Ezeken a területeken rosszabb a hőszigetelő-képesség, vagyis a fűtött és fűtetlen terek közötti hőáram mennyisége sokkal nagyobb. Egyszerűbben fogalmazva, ezeken a pontokon szökik ki leginkább a meleg levegő a lakásból télen, és áramlik be nyáron, amikor inkább kellemes hűvösséget szeretnénk otthonunkban. A hőhíd mérése infravörös termográfiával történik.

Ezek az energiaelnyelő lyukak nemcsak a hőveszteség és az ezzel járó magasabb számlák terén jelentenek problémát, de a kényelmünket és az életminőségünket is veszélyeztetik. Ugyanis a  hőhíd páralecsapódás képében jelentkezhet a falak belső, hideg részein, ennek következtében pedig penész is kialakulhat, ami az egészségünkre nézve rendkívül káros lehet.

A hőhíd penész megjelenésével is együtt járhat.

A hőhíd kialakulásának okai

Hőhíd több okból is keletkezhet.

  • A geometriai hőhidak például az épületsarkoknál és -éleknél gyakoriak, ahol a fűtött belső felület kisebb, mint a hőt leadó külső felület. 
  • A szerkezeti hőhidak esetén alacsony hőszigetelő-képességű anyagok szakítják meg az egyébként jó hőszigeteléssel bíró külső szerkezeteket.
  • Sajnos szakszerűtlen kivitelezésből is adódhatnak hőhidak, például a szarufák közötti hézagos hőszigetelés miatt, vagy ha lyukak tátonganak a szigetelésben, illetve nem megfelelően illeszkednek a szigetelési rétegek.

A hőhidak azonosításának módszerei

A hőhidak azonosításának lépései a következők:

  1. Nézzük át az épület belső falait, különösen a sarkokban, illetve az ablakok és az ajtók környékén. A hideg érzet, a penészfoltok és a nedvesedés árulkodó jelek lehetnek.
  2. Használjunk infravörös kamerát, amely megmutatja a hőmérséklet-különbségeket az épület felületén. A hőhidak a képeken hidegebb területekként jelennek meg.
  3. Vizsgáltassuk meg szakértővel az építészeti terveket, hogy hol lehetnek olyan csomópontok, ahol a hőszigetelés megszakadhat (pl. erkélyek, áthidalók, homlokzati gerendák).
  4. Hőtechnikai szoftverek használatával szimulálhatjuk az épület hőáramlását és azonosíthatjuk a potenciális hőhidakat.

Hőhíd: a szigetelés, a precizitás és a tervezés a kulcs

A tervezés és a precíz lerakás kulcsfontosságú a hőhidak minimalizálása szempontjából. A hőhídmegszakító elemek alkalmazása, a hőhídmentes ablak beépítése, a hőhídmentes bejárati ajtó, a kiegészítő hőszigetelések és a modern hőszigetelő rendszerek mind-mind hozzájárulnak a kellemes hőérzethez és a ház komfortjához.

A hőszigetelő rendszerek segítségével

  • alacsonyabbak lesznek a fűtési és hűtési költségek, valamint javul az energiahatékonyság;
  • előnyösebb lesz az épület energetikai besorolása, ami által értékesebbé válik az ingatlan;
  • kiküszöbölhetővé válnak a hőhidak, ami hozzájárul a penészmentesítéshez is.

Hőhídmentes rögzítődübel használata hozzájárul a hőhíd kiküszöböléséhez.

A hőhíd megszüntetése Masterplast szigetelőanyagok segítségével

Miből legyen a homlokzati szigetelőanyag? Általánosságban elmondható, hogy a tömör, nagy párafékezéssel bíró falaknál a polisztirol is jól működik, a vályog- vagy vert falaknál viszont a kőzetgyapot vagy az üveggyapot szigetelés javasolt. Pórusbetonnál, üreges vázkerámiánál szintén szóba jöhet a polisztirol gondos páraellenőrzés mellett, de magas szintű akusztikai vagy tűzvédelmi igények esetén a komolyabb költségek ellenére is érdemes a kőzetgyapotos rendszereket választani.

Tipp: Ha többet szeretne tudni a hőszigeteléssel kapcsolatban, olvassa el a témában írt blogposztjainkat, illetve összefoglaló cikkünket a Hőszigetelés fő tudnivalóiról és a legjobb rendszereiről.