Hőszigetelés: fő tudnivalók és a legjobb rendszerek

Olvasási idő: 9 perc


A hőszigetelés energiahatékony módon segíti melegen tartani az otthont, a költségek csökkentésével és a komfortérzet növelésével.

A hőszigetelés fogalmát nem csupán szakmai körökben, de a hétköznapok során is egyre többet hallani. Napjaink gazdasági helyzetében pedig az energiafelhasználás kérdése is égetővé vált. Bármilyen ingatlanról is legyen szó, az energiatakarékosság 2023-ra kulcskérdés lett. Az épületek hőszigetelése azonban többféle szigetelőanyaggal és rendszerrel kivitelezhető, ezért fontos, hogy a lehető legjobb lehetőséget válasszuk ki az adott igényekhez és körülményekhez igazodva.

 

 

A hőszigetelésről általánosságban

A hőszigetelés a beltéri és kültéri hőátadás csökkentésének folyamata. Az épület falaira, mennyezetére, padlójára vagy más felületekre helyezett szigetelőanyagok megakadályozzák a hő áramlását, így megtartják a beltéri hőmérsékletet a téli hónapokban, és hűvösebb levegőt biztosítanak az épületben a nyári, meleg időszakban. Lényege tehát a hő terjedésének gátlása.

 

A szigetelőanyagok az épület felületeire kerülnek, hogy csapdába ejtsék a hőt és megakadályozzák annak áthatolását. A hőszigetelés fő célja összességében, hogy segítsen fenntartani a kellemes beltéri hőmérsékletet, illetve energiát takarítson meg.

 

A hőszigetelés előnyei

Amellett, hogy egész évben komfortos beltéri hőmérsékletre tehetünk szert, mindezt alacsonyabb energiaszámlák mellett, a hőszigetelésnek egyéb előnyei is adódnak.

 

A kevesebb szén-dioxid kibocsátás miatt pedig egy igazán környezetbarát technológiáról van szó. Segít csökkenteni például a karbonlábnyomot is, de a külső zajok csökkentése is idesorolandó.

 

Emellett pedig nő az egész ingatlan értéke és élettartama, amellett, hogy a fenntartási költségek is csökkennek.

 

Ma már tehát nem az a kérdés elsősorban, hogy szükség van-e hőszigetelésre. Inkább az, hogy milyen szigetelőanyagot és hőszigetelő rendszert használjunk.

 

Hőszigetelő rendszer

 

Hőszigetelő rendszerek

Egy jól megtervezett és kivitelezett hőszigetelő rendszer jelentős mértékben képes csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, és javítani az ingatlan energiatakarékosságát. A következő bekezdésekben áttekintjük a különböző típusú hőszigetelő rendszereket, beleértve a homlokzati, lábazati, tetőtéri és belső hőszigetelést egyaránt.

 

Homlokzati hőszigetelés

A homlokzati hőszigetelés egy olyan eljárás, amely során a homlokzatot szigetelőanyaggal borítják, majd a végeredményt egy külső vakolattal fedik be. Ez a fajta hőszigetelés jelentősen javítja az ingatlan energiatakarékosságát, és hatékonyan tartja bent a hőt a hideg időjárásban.

 

A homlokzati hőszigetelés nem csak az energiahatékonyságot javítja, de az épület megjelenését is megszépít. Az új, szigetelt homlokzat javítja az épület külsejét, és véd a káros hatásoktól, mint például a nedvesség vagy az UV sugárzás. Emellett zajcsökkentő hatással is bír, ami különösen előnyös lehet az épületek forgalmasabb helyeken történő szigetelésénél.

 

Lábazati hőszigetelés

A lábazati hőszigetelés az épületek talapzatának szigetelését jelenti. Javítja az épület hőszigetelési értékét, csökkenti a nedvességet, és megakadályozza a hideg levegő beáramlását az épületbe.

 

Nemcsak az épület energiahatékonyságát javítja, hanem a különböző nedvességgel és penésszel kapcsolatos problémákat is csökkenti. A lábazati hőszigetelés megvédi az épületet a talajvíz okozta problémáktól.

 

Tetőtéri hőszigetelés

A tetőtéri hőszigetelés szintén javítja az épület hőszigetelési értékét, és csökkenti a tetőn keresztüli hőveszteséget. Javítja a tető szerkezetének élettartamát is, mivel mérsékli az időjárás (víz és pára) okozta káros hatásokat.

 

A tetőtéri hőszigetelés nemcsak a fűtési költségeket szorítja vissza, hanem növeli a nyári komfortérzetet is. A megfelelően szigetelt tető véd a túlmelegedéstől a forró nyári hónapokban, így kellemesebb klímát biztosít a belső térben. Ezenkívül a tetőtéri hőszigetelés megakadályozza a hó és jég problémáit, ami különösen előnyös lehet azokon a földrajzi területeken, ahol a téli időjárás szélsőségesebb.

 

Belső hőszigetelés

A belső hőszigetelés azt jelenti, hogy a szigetelőanyagot nem kívülről a homlokzaton, hanem a fal belső oldalán helyezzük el. Ehhez általában multipor ásványi hőszigetelő lapokat érdemes használni. Magát az eljárást azonban csak kivételes esetekben érdemes alkalmazni, például akkor, ha a külső hőszigetelés valamilyen oknál fogva nem megoldható. De ez esetben is figyelni kell rá, hogy a hőszigetelő anyag ne károsítsa a falat. A nedves felületre történő telepítés ugyanis komolyabb károkat is okozhat annak szerkezetében.

 

Szigetelőanyagok

 

A piacon többféle típusú hőszigetelő anyag áll rendelkezésre, beleértve a következőket:

 

 

A felhasználás módjától és az adott épület szerkezetétől is függ, hogy melyik szigetelőanyag mellett érdemes letenni a voksot.

 

EPS hőszigetelés

 

Hungarocell EPS 150

 

A bővített polisztirol (EPS), vagy közismert nevén hungarocell népszerű hőszigetelő anyag, amelyet sok ingatlanban alkalmaznak. A speciális polisztirol lapok expandáló eljárással készülnek. 98%-uk levegő, így nagyon jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek.

 

Az EPS könnyű, tartós és egyszerűen telepíthető. R-értéke magas, ami azt jelenti, hogy hatékonyan tartja a hőt, és kellemes hőmérsékletet biztosít az épületben. Az EPS hőszigetelő anyagokat általában homlokzati szigeteléshez lehet használni, illetve falakhoz, padlókhoz, valamint tetőkhöz is ideális választás lehet.

 

Az EPS hungarocellt bátran ajánljuk azoknak, akik olyan elterjedt hőszigetelő rendszert keresnek, amihez hozzáértő kivitelezőt is nagyon könnyen találhatnak hazánkban.

 

A hungarocell hőszigetelés jelenleg a piacon lévő legkedvezőbb árú homlokzati hőszigetelő anyag. Rendkívül jól szerepel hő- és páratechnikai szempontból: a hungarocell celláiból a bezárt levegő nem távozik, ezért a hungarocell hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken, ahogy egyéb tulajdonságai sem változnak meg. A hungarocell nem korhad és nem rothad, de az ultraibolya sugárzás a napfény hatására a felszínét besárgítja, porózussá teszi. Ezért nagyon fontos, hogy a ragasztás után minél előbb megtörténjen a hálózás, élvédőzés és a végleges nemesvakolat kialakítása.

 

Hőszigetelő rendszerhez való nemesvakolat színek

 

A hungarocell tűzterhelésnek kitéve ég, de igen nagy pozitívuma, hogy önkioltóan működik, ha az égéshő megszűnik. A hungarocellben lévő egyéb adalékoknak köszönhetően a csepegve égés jelensége sem fordulhat elő, így nem terjeszti tovább a tüzet. Az égési reakció hatására mérgező anyagok nem szabadulnak fel.

 

A hungarocell továbbá igen ellenálló a vegyszerekkel szemben. A felülete ellenáll a hagyományos építőanyagoknak (cement, mész, gipsz, stb.), de a sóoldatoknak, szappanoknak, gyenge savaknak és alkoholoknak is.

 

Fontos megemlíteni, hogy a hungarocell tábla kémiailag semleges hatású, így nem szennyezi a környezetet, nem káros az élő környezetre, mivel káros hatást kifejtő anyagot nem tartalmaznak.

 

Grafitos hőszigetelés

 

Isomaster EPS silver

 

A grafitos hőszigetelés annyiban különbözik a sima EPS-hez képest, hogy a hőszigetelő anyaghoz grafitot kevernek. Anyagának köszönhetően pedig a hagyományos EPS rendszernél 15-20%-al hatásosabb hőszigetelést biztosíthat.

 

Családi és társasházak hőszigetelése mellett iIdeális lehet passzív házak hőszigetelésének kialakításához. Nagyon hasznos akkor is, ha helyhiány miatt a hagyományos EPS hőszigetelés nem valósítható meg.

 

Az Isomaster EPS a homlokzati hőszigetelő rendszerek EPS anyagú, grafitadalékkal ellátott, javított hővezetési tényezőjű hőszigetelése. Nedvességtől védett módon, lábazatvonal felett beépítve. A termék 5 cm vastagságtól egy oldalon védőbevonattal ellátva is rendelhető, melynek helyes beépítési módja: a bevonat nélküli oldallal a teherhordó szerkezet felé.

 

XPS hőszigetelés

 

Isomaster XPS

 

Az XPS hőszigetelő lapok extrudáló eljárással készülnek. Az EPS lapokhoz képest viszont másféle technikávál gyártják. Apró polisztirol golyókat fújnak fel sokszorosára, amíg el nem érik a megfelelő méretet és formát. Az XPS lapok kiindulási anyaga a polisztirol kristály, és ezekből extrudálási eljárással készítik el a zárt cellás XPS-t.

 

Kissé drágább, mint az EPS, de magasabb R-értékkel rendelkezik, ami jobb hőszigetelést biztosíthat. Az XPS ellenáll a nedvességnek, így kiváló választás nedvességnek kitett területeken. Lábazati hőszigetelésre, illetve talajon fekvő kis vagy átlagos terhelésű padlók, valamint pincefalak (maximum 4 m mélységig), lakóépületek, garázsok külső oldali szigetelésére szokták leginkább használni.

 

A Masterplast által forgalmazott XPS lemezek mechanikai tulajdonságai bizonyos tekintetben jobbak, mint az EPS-é: kevésbé érzékeny a nyomásra az XPS lemezek felülete, illetve a vízfelvétel mértéke is alacsonyabb.

 

Kőzetgyapot hőszigetelés

 

Masterwool S F L kőzetgyapot

 

A kőzetgyapot egy olyan típusú hőszigetelő anyag, amit természetes bazaltkőből készítenek. Nagy előnye a tűzálló képessége, de kiválóan szűri a zajt is az épületben. Komplex, rugalmas anyag, aminek nincs hőmozgása, a hőszigetelő képessége kifejezetten erős.

 

A kőzetgyapot egy kiváló minőségű, prémium szigetelőanyag. Sokszínűsége miatt falakhoz, padlókhoz, tetőkhöz is ideális, de akár a tető vagy a falak mögött is segíthet megakadályozni a csapadék, nedvesség bejutását. Tartályok és csövek szigetelésére is alkalmas lehet. Összességében az egyik legkomplexebb hőszigetelő anyag, mind minőségét, mind felhasználási területeit illetően.

 

A Masterwool S kőzetgyapot kiváló tulajdonságai miatt egyre keresettebb szigetelőanyag. Termékünk ellenáll a tűznek, nem tápláléka a rovaroknak és rágcsálóknak, továbbá az idő sem kezdi ki. Ennek megfelelően ára is magasabb, mint a többi szigetelőanyagé, mégis megéri ezt vásárolnunk, hiszen befektetésünk hosszú távon meghálálja magát.

 

Hőszigetelés árak

Ne feledje, hogy a hőszigetelés nemcsak az energiaköltségeket csökkenti, de növeli az ingatlan értékét, és hosszú távon megtérülő beruházás.

Ha Ön is szeretne pénzt megtakarítani a fűtésszámláján és növelni az ingatlana komfortérzetét és értékét, akkor kérjen árajánlatot homlokzati hőszigetelő rendszerre, vagy keresse fel bármelyik kiemelt partnerünket.

 

A Masterplast a hazai építőanyag-ipar egyik vezető szereplője, több éves szakmai tapasztalunk pedig segít minket abban, hogy kiváló minőségű szigetelőanyagokat biztosítsunk bármilyen körülmények között.