Kádár-kocka felújítás támogatás: otthonfelújítási program 2024

Olvasási idő: 5 perc


Miért érdemes belevágni a Kádár-kocka felújításába, ha egy energetikailag korszerű és takarékos házban szeretne élni, amihez 2024-ben ráadásul támogatásra is lehet pályázni?

Miért érdemes indulni a 2024 júniusában induló otthonfelújítási program pályázatán, ha egy 1990 előtt épített úgynevezett Kádár-kockában él? Blogposztunkban bemutatjuk ezt az épülettípust, és sorra vesszük, hogy milyen jellegű korszerűsítési munkálatokat érdemes elvégeztetni ahhoz, hogy ingatlana jelentős értéknövekedést érjen el, ami kéz a kézben jár a a ház komfortfokozatának növekedésével, valamint a rezsi számottevő csökkenésével.

Kádár-kocka: felújítva sokkal jobb lesz, mint újkorában

A Kádár-kockák 1960-as évektől kezdve egészen a hetvenes évek végéig uralták Magyarországon a vidéki építkezéseket a maguk puritán, négyzetes alaprajzú, többnyire földszintes, sátortetős családi házaikkal. Hogy mennyire népszerű volt ez a forma, mi sem igazolja jobban, mint hogy jelenleg az országban becslések szerint 844.000 ilyen lakóépület található. Mivel építésük idején az alacsony energiaárak miatt nem volt szempont az energiahatékonyság, korszerű hőszigetelés és fűtési rendszer híján ezek az ingatlanok mára rendkívül pazarlónak számítanak.

A Kádár-korszak kockaházai többnyire B30-as téglából készültek, amelynek a hőátbocsátási tényezője 1,57 W/m2K. Ez a magas érték rossz hőszigetelési képességet jelent, amihez különösen nagy fűtésszámla társul az energiaárak erőteljes emelkedése óta. Ezen már egy 15 cm-es EPS homlokzati szigetelés is nagy mértékben segít, ami 0.2 W/m2K értékre csökkentheti a hőátbocsátást. Számottevő rezsicsökkenésre viszont akkor van a legnagyobb esély, ha a nyílászárók cseréje, födémszigetelésre, lábazati szigetelésre is sor kerül, valamint a fűtésrendszer és melegvíz előállítása is korszerűbbé válik a Kádár-kocka felújítása során.

A Kádár-kocka felújítás, átalakítás szempontjai és előnyei

A kockaházak felújítása során számos fontos szempontot figyelembe kell venni, hogy az épület megfelelően modernizált és kényelmes otthont nyújtson. Íme néhány fontos szempont:

  1. A hőszigetelés korszerűsítése, az energiatakarékos ablakok és ajtók beszerelése, valamint az energiahatékony fűtési és hűtési rendszerek bevezetése segít csökkenteni az energiaszámlákat és javítani az épület környezetvédelmi hatékonyságát.
  2. A Kádár-kocka belső átalakítása során a belső terek modernizálása lehetővé teszi, hogy az otthon jobban megfeleljen a lakók igényeinek és életstílusának. Érdemes megfontolni a fürdőszoba és a konyha korszerűsítését is.
  3. A kockaház homlokzati felújítása, a külső megjelenés modernizálása és az esztétikai elemek frissítése fontos szempont az értéknövelés szempontjából. A felújítás növeli az ingatlan értékét: az energiatakarékossági beruházások, a korszerűsített belső terek és az esztétikai fejlesztések mind hozzájárulhatnak az ingatlan értékének emelkedéséhez.
  4. Fontos, hogy a Kádár-kocka átalakítása során figyelmet fordítsunk az épület biztonságára is. Ellenőrizzük az elektromos és vízellátó rendszereket, cseréljük ki a régi és elavult vezetékeket és szerelvényeket szükség szerint, és győződjünk meg arról, hogy az épület megfelel az aktuális tűzvédelmi előírásoknak.
  5. A felújítás során végig ügyeljünk a költségvetésre. Készítsünk részletes tervezetet a felújítási munkákról, és keressünk olyan lehetőségeket, amelyek segítenek optimalizálni a költségeket, állami támogatások, pályázatok igénybevételével, mint amilyen a 2024-ben induló otthonfelújítási program az 1990 után épült családi házak esetén.
  6. A korszerűsítés révén a lakók kényelmesebb és egészségesebb környezetben élhetnek. Az energiatakarékos rendszerek, a jobb szigetelés és a modernizált belső terek mind hozzájárulhatnak a jobb életminőséghez és a magasabb komfortérzethez.

A Kádár kocka felújítás ára: az energiahatékonyság növelésére 6 milliós támogatás adható.

Kádár-kocka felújítása energetikai szempontok szerint

A Kádár-kockáknál nagyon sok energia szökik meg a padláson keresztül, ezért a padlásszigetelés, tetőszigetelést nem szabad elbliccelni. Jó minőségű kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelőből legalább 30 cm vastagsággal érdemes számolni.

A homlokzati szigeteléshez remek választás a hungarocell EPS 15 vagy 20 cm-es vastagságban, a lábazat szigeteléséhez pedig használhatunk XPS-lapokat, mivel ezek nedvességfelvevő képessége minimális. A nyílászároknál érdemes a háromrétegű ablakok mellett dönteni, míg a fűtés korszerűsítésénél egy kondenzációs gázkazán tesz jó szolgálatot az energiahatékonyság terén.

Minden, ami szigetelés a Masterplasttól

A 2024 júniusában induló otthonfelújítási pályázat remek lehetőséget nyújt, hogy otthona energiahatékonyságát és komfortfokozatát növelje. Mire lesz még szüksége a gondos tervezésen és a kiváló szakembereken túl? Minőségi szigetelőanyagokra, amelyeket a Masterplastnál széles típus- és méretválasztékban talál meg, legyen szó akár EPS polisztirolról, XPS expandált polisztirolról, üveggyapotról vagy kőzetgyapotról.