Hangszigetelés és a gipszkarton: minden a témáról

Olvasási idő: 5 perc


A gipszkarton az egyik legnépszerűbb alapanyag kisebb-nagyobb felújítási munkálatokhoz, építkezésekhez. Nem véletlenül, hiszen több szempontból is praktikus.

Megoldást jelent számos problémára, viszont kevesebb szó esik arról, hogy milyen hangszigetelő képességgel bír. Habár azt mondják, a hatékonysága nem a legjobb, ez nem teljesen igaz. Bizonyos módszerekkel ugyanis elérhetjük, hogy minél kevesebb zaj szűrődjön be- és ki az adott helyiségből.

 

A gipszkartonról általánosságban

Először is érdemes áttekinteni, miért olyan népszerű a gipszkarton. Ami a felhasználását illeti, elég sokrétű a terület: utólag szerelt válaszfalak, álmennyezetek, előtétfalak és tetőtér-beépítések burkolóanyagaként is kiváló. Más, hagyományos nedves építőanyagokkal szemben gyorsabban és olcsóbban lehet vele dolgozni. Mindezt minimális építési törmelék mellett, vagyis a hulladék miatt sem kell túlságosan aggódni. Tiszta, könnyű és gyors megoldás.

 

Gipszkarton válasz-, vagy előtétfal építése

A gipszkartont általában lakás átalakítása vagy tetőtér-beépítés esetén választják belső helyiségek térelválasztására. Ezt hívjuk válaszfalnak. Előtétfalról pedig akkor beszélünk, amikor a kisebb-nagyobb falhibákat, egyenetlenségeket szeretnénk elfedni. Előbbinek tehát inkább funkcióbéli, utóbbinak esztétikai szerepe van.

 

  • Egyrétegű válaszfal telepítése hangszigeteléssel: a kőzet-, vagy üveggyapot a felszerelt profilok közé kerül. A falba továbbá hangszigetelő lemezeket érdemes beépíteni, míg a tartószerkezet két oldalára kerül a gipszkarton lap.
  • Többrétegű válaszfal esetén a két válaszfal tartószerkezetét kell megerősíteni, melyek közé légrést szükséges kialakítani (kb. 1 cm). A hangszigetelő betét a tartószerkezetek közé kerül, a borítás a falak külső oldalára.

 

Gipszkarton fal hangszigetelése

A gipszkarton falat könnyen, gyorsan és egyszerűen beépíthetjük, de nem szabad megfeledkezni a jó minőségű hő- és hangszigetelésről sem. Ha eltolva, több rétegben gyapotot helyezünk el a falba, jobb eredményeket érhetünk el. Hiszen az egy dolog, hogy legyenek elválasztva a terek, és ne lehessen belátni egyik helyiségből a másikba. Az sem túl előnyös, ha a zajok túlságosan átszűrődnek.

 

Ha a gipszkarton falak felrakásával célunk a hő megtartása, és a megfelelő hangszigetelés, szigeteljünk kőzet-, üveg-, vagy egyéb szigetelőanyaggal. Ezt léghangszigetelésnek is nevezzük, amivel ún. “rásegítünk” az épület jobb hangszigetelő képességére. A hangszigetelésnek két fő paramétere létezik: a testsűrűség és a vastagság. Minél nagyobb és vastagabb, annál jobb lesz a zajszűrés minősége is.

 

Hangszigetelésre és hőszigetelésre általában 4 cm vastag kőzetgyapot lapokat használnak. A lépések a következők:

  1. Vázszerkezet elkészítése
  2. Egyik oldalán gipszkarton lapokkal történő fedés, de a biztosabb eredmény érdekében alkalmazzunk dupla kartont
  3. Kőzetgyapot lapok behelyezése
  4. A lapok lezárása párazáró fóliával
  5. Lefedés két réteg gipszkartonnal

 

A gipszkarton felcsavarozásához 3,5 méter átmérőjű, 25-, vagy 35 milliméter hosszú önmetsző csavart célszerű alkalmazni. Ha két rétegben rakjuk fel a gipszkartont, akkor a második réteget 3,5 x 35 milliméteres csavarral fogjuk meg.

 

Üveg-, vagy kőzetgyapot?

Mint arról beszámoltunk, az üveggyapot és a kőzetgyapot egyaránt jó hő- és hangszigetelő paraméterekkel rendelkezik. Mindkettő ideális választás például a padlás szigeteléséhez, vagy tetőtér beépítéséhez. Egyre gyakrabban használják gipszkarton fal kialakítása mellé is. Joggal merül fel a kérdés: mi a különbség közöttük, és melyik a jobb?

 

Üveggyapot

ISOVER kőzetgyapot

 

Az üveggyapot egy kristályos szerkezetű, üvegszálakból álló, tapintásában gyapjúszerű anyag. Leginkább tetőterek, álmennyezetek szigeteléséhez szokták használni, de más célokra (pl. könnyűszerkezetes lapostetők, bizonyos magastetők stb.) is alkalmas lehet. Előnyei közé tartoznak a következők:

 

  • könnyen formázható és vágható
  • rugalmas töltőanyag
  • fenntartható, környezetbarát anyag
  • kiválóan szigetel, a kisebb réseket is lefedi

 

Ennek ellenére érdemes figyelni rá, hogy nedvességtűrő képessége nem a legjobb. Jó szigetelő, ugyanakkor mechanikai hatásoknak nem tehető ki. Nem lépésálló szigetelőanyag.

 

Kőzetgyapot

 

FKD N Thermal kőzetgyapot

 

A kőzetgyapot bazaltkő megolvasztásával jön létre, amit különböző tárcsákra terítenek ki, így lesz kemény, üvegszerű tábla formájában újra szilárd a kőzet. Leginkább homlokzati hőszigetelés kialakításában használják. Előnyei közé tartozik több tulajdonsága is:

  • könnyen vágható, akusztikus értékkel bír
  • természetes anyag
  • tűzálló (tűzvédelmi szabályoknak is megfelel)
  • hosszú távú megoldást nyújt

 

Mi a különbség?

A kőzetgyapot az üveggyapothoz képest jobban ellenáll a mechanikus hatásoknak, lépésálló, és nagyon tartós alternatíva. Víztaszító jellege miatt további szigetelőanyagok felhasználására sincs szükség.

 

Másrészről maga a minőség közel azonos, és az üveggyapot kedvezőbb áron elérhető. Könnyebben is kezelhető, rugalmasabb. Az üveggyapot egy gyors, hatékony megoldás, a kőzetgyapot inkább egy hosszú távra szóló, időtálló befektetés.

 

Jó megoldás a gipszkarton, ha hangszigetelni is szeretnénk?

Alapvetően tehát kijelenthető, hogy a gipszkarton megfelelő kiépítéssel jó hangszigetelő tulajdonsággal is bír. Mindössze a megfelelő szigetelőanyagokkal kell dolgozni. Másrészt szakszerű kivitelezésre van szükség. A szigetelőlemezeknek pontosan kell illeszkedniük egymáshoz, és figyelni rá, hogy ne legyenek hézagok a gipszkarton lapok között.

 

A gipszkartonozásról bővebb információk a linkre kattintva érhetők el.

 

Kattintson a Masterplast által forgalmazott szárazépítészeti termékek megtekintéséhez! Tekintse meg: