Lábazat: mi a funkciója és hogyan épül fel?

Olvasási idő: 4 perc


Cikkünkben összefoglaljuk, mi az a lábazat, hogyan épül fel rétegrend szempontjából, illetve milyen anyagokat lehet használni hozzá.

A lábazaton a falazat alsó néhány tíz centiméterét értjük. Tehát a talajszinttől kezdve az alsó, általában 30-40 cm-es rész a lábazat, felette már a homlokzat van. Mi értelme van ennek a megkülönböztetésnek? Mit kell tudni a lábazat hőszigeteléséről? Hogyan néz ki a rétegrend? Jelen cikkünkben mindezen kérdésekre választ adunk!

 

A lábazat szerepe

A lábazat a fal talaj feletti része. Milyen célt szolgál? Adja magát a kérdés, hogy miért is különböztetjük meg a lábazatot, miért nem a homlokzat részeként kezeljük?

 

Azért, mert eltérő terhelésnek van kitéve. A lábazat dolga, hogy állja a sarat. Szó szerint. Ugyanis csapadékos időben a járdáról felfröcsög rá az esővíz, hólé és sár. Télen még azzal is számolni kell, hogy az utak sózására használt só is a lábazaton köthet ki. Tehát jóval több nedvesség éri, mint a homlokzatot, és jóval nagyobb vegyi terhelés.

 

Egy jól kialakított lábazat tisztítható

A szerencsénk az, hogy a modern lábazati vakolatokat úgy tervezték, hogy tisztíthatók legyenek. Nem kell tehát attól félni egy latyakos február után, hogy a lábazaton éktelenkedő foltok immár az örökkévalóságnak szólnak!

 

Láb alatt van

De a lábazatot nem csak nedvesség és só éri. Sokkal gyakrabban szembesül mechanikai kihívásokkal, mint  a homlokzat. Belebotlanak, belerúgnak, nekidobják a pinceablakon ledobált tűzifát. Emellett a futball fortélyait próbálgató nagyobb csemeték gyakran megküldik olyan erejű lövésekkel, amelyek egy rosszabbul felrakott XPS szigetelést behorpaszthatnak. Nagyon fontos tehát a mechanikai ellenállóképesség is!

 

Nem szabad szigeteletlenül hagyni

A hőszigetelésről mindenkinek a homlokzati hőszigetelés jut elsőre eszébe. Pedig a hőveszteség csökkentéséhez egy egybefüggő rendszerre van szükség. Fontos a tetőszigetelés, a jó minőségű nyílászárók és a lábazat szigetelése is. Mert a meleg ott szökik ki, ahol tud: ha szigeteletlenül hagyunk egy fontos felületet, bizony arra fog eltávozni a csillagászati áron előállított meleg.

 

Egyben designelem is

A lábazatok jelentős része vizuálisan is eltér a homlokzattól. A legszembetűnőbbek a különböző burkolatokkal kialakított lábazatok, de az is gyakori, hogy a lábazati vakolat színében vagy textúrájában eltér a homlokzati vakolattól. Tehát a lábazat nemcsak funkcionális elem, hanem házunk megjelenéséhez is sokat hozzátehet!

 

Hogyan néz ki a lábazat felépítése?

A lábazati falszerkezetre érdemes a homlokzat erősebb, masszívabb nagytestvéreként gondolni. Ugyanaz az alapelv és hasonló a rétegrend, csak masszívabb anyagokból van. A falazatra tehát legtöbbször az alábbi rétegek kerülnek:

 

 

Ha vizuálisan is szeretné elképzelni egy hőszigetelő rendszer felépítését, akkor próbálja ki a hungarocell.hu Hungarocell szigetelés felépítése menüjét!

 

Ahogy korábban említettük, a lábazatot akár travertin mészkő burkolattól kezdve betonon át klinker tégláig több fajta építőanyaggal is ki lehet alakítani. Ezekben az esetekben a hőszigetelés fölé ezek az anyagok kerülnek felragasztásra. A kialakítás során ügyelni kell a ragasztó és az egész rendszer megfelelő teherbíró képességére, ugyanis mindezen díszítőelemek nehezek, és könnyen leszakadhatnak a falról, ha nincsenek megfelelően rögzítve.

 

Visszatérve a bemutatott rétegrendre: a lábazati vakolatról annyit érdemes tudni, hogy egy kifejezetten ellenálló anyagösszetételű, kemény, mosható vakolat. De mit tud a hőszigetelésre használt XPS lap?

 

Az XPS lap ideális lábazati szigetelés céljára.

Az XPS lapokat a könnyű megkülönböztetés érdekében színezik

 

XPS lap: az ideális megoldás a lábazat szigetelésére

Az XPS lap ugyanúgy polisztirolhabból van, mind az EPS lapok. Csak nem expandálják, azaz felfújják a polisztirolt, hanem extrudálják. (EPS: expanded polystyrene; XPS: extruded polystyrene). Ezzel egy olyan anyagot nyernek, amely ellenáll a nedvességnek, emellett sokkal keményebb, mint a hagyományos hungarocell. Az XPS lapok ellenállnak a talajmenti fagynak, és a penészedést is megakadályozzák. Ezért lábazatot XPS lapból érdemes kivitelezni. A lapok vastagsága függ a falazat hőtartó képességétől, általában 4-8 cm vastagságban alkalmazzák modern épületeken.

 

Megtalálta már a megfelelő homlokzati hőszigetelést? Tekintse meg a Masterplast homlokzati hőszigetelő rendszerét!


Kapcsolódó termékek