Mikor használható lépésálló szigetelés?

Olvasási idő: 4 perc


Otthonunk minden irányból ki van téve az időjárásnak. A termikus kölcsönhatás a folyamatos légmozgásnak köszönhetően állandó változásban van, és ehhez jön hozzá még az adott terület, ország éghajlati sajátossága.

A lépésálló szigetelés fontos a területi és éghajlati különbségek miatt, esetleg egy adott régió másfajta mikroklímája esetén, egy épület szigetelésére másképpen kell felkészülni. Az otthonok hőenergia leadásának a terén előforduló különbségek jelentős mértékűek lehetnek. Egy hazánkban épített háznak a szigetelése egészen más, mint egy könnyű szerkezetes Új-zélandi lakóépületnek.

 

Kell a lépésálló szigetelés a talajba

Tény, hogy a talaj hőmérséklete télen mindig kicsivel magasabb, mint a levegő hőmérséklete, de ez nem elegendő indok ahhoz, hogy otthonunk padlóját ne szigeteljük le. Azonban mivel hazánkban a fagyhatár 80 cm felett van, azaz eddig a mélységig kell azzal számolnunk, hogy jelentős mennyiségben zuhanhat a hőmérséklet 0 °C alá, mindenképpen szigeteljük otthonunkat alulról, ugyanis az állandó hőmérséklet 20-25 m mélységben kezdődik, amiből mi nem fogunk érzékelni semmit.

 

Jelentős veszteség a talajon keresztül lépésálló szigetelés nélkül

Funkciója tekintetében az aljzat hőszigetelése arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy az otthon hőjét a szerelőbeton átvegye, és ezáltal kívülre vezesse. A fűtési energia több irányba távozik a házból, és ebből százalékosítva az arányokat, 15-20%-ig a padlón keresztül próbálja elhagyni a házat.

Ennek megakadályozásában megfelelő szigetelést nyújt a lépésálló EPS 100, ami nem csak a hőenergia leadást gátolja meg, hanem a hideg beáramlását is a házba. Aljzatbetonba történő beépítésekor az épület hőmérséklettartó képessége jelentősen megváltozik, és az elkövetkező telek már nem borzongatnak meg annyira.

 

Nem padlófűtés, de így sem fog lefagyni a lábunk

Mostanában már egyre komolyabban veszik az aljzat szigetelését, mint régebben, hiszen nem csak az épület hőtartásában jelentkezik pozitív változás, hanem a komfortérzetünk is ebbe az irányba javul.

Ha nem padlófűtésben gondolkozunk, felújítás vagy új ház építésének esetén, akkor mindenképp szigeteljük le az aljzatot, mert a fűtésből kifolyólag egy szoba levegője mindig felülről lefelé kezd átmelegedni, és ezért a talajszint sokáig kényelmetlenül hűvös maradhat.

 

Jobban bírja a gyűrődést

Az aljzat szigetelésére használt lépésálló polisztirollap azonos a más szerkezetekre gyártott EPS termékekkel. Azonban sokkal nagyobb mechanikai ellenállása és nagyobb nyomószilárdsága, ami 100 kPa, teszi lehetővé, hogy az aljazt szerkezetébe beépíthessék. Kedvező ára és jó minősége miatt közkedvelt szigetelő anyag.

Felhasználási területét tekintve lehet alkalmazni lépésálló szigetelésként lapos tetőknél, padlóknál, pinceszigetelések aljzatánál, födémeknél, padlófűtésnél, illetve hűtőterek hőszigetelésénél

 

Minden EPS szigetel, de nem minden EPS lépésálló szigetelés

A lépésálló EPS 100 az aljzatba való beépítésen kívül más területen is felhasználható szigetelésként. Például ipari létesítmények homlokzatának szigetelését is ellátja, mivel előfordulhat, hogy ezek az épületek jobban igénybe vannak véve.

Beépítése során nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az elhelyezésre került technológiát ne érje víz. Az EPS egyik sajátossága a nedvesség felvevő képesség, ami azonban sajnos rontja a szigetelő képességét. Az elhelyezés mindenképp nedvességmentes, száraz helyen történjen.

A pincével nem rendelkező épületek esetén nagyobb hőveszteségre lehet számítani. Viszont még így is a legnagyobb kényszeredett energialeadással az épület körvonala mentén kell számolni. Ebből a szempontból fontos, hogy az egész padló szigetelve legyen.