Az XPS lapok speciális polisztirol lapok, amik extrudáló eljárással készülnek. Az XPS lapok nedvességfelvevő képessége minimális, így leggyakrabban lábazati hőszigetelésre, illetve talajon fekvő kis vagy átlagos terhelésű padlók, valamint pincefalak (maximum 4 m mélységig), lakóépületek, garázsok külső oldali szigetelésére szokták használni.

Termékek

XPS hőszigetelés

 

Ahogyan fentebb is említettük, az XPS egyik leggyakoribb felhasználási területe a hőszigetelés, ezen belül is lábazati hőszigetelésre. Ennek az oka az, hogy remek fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ahhoz, hogy betöltsék ezt a szerepet:

  • Nagyon alacsony vízfelvétel: lábazatok, lapostetők esetében a szigetelőanyag érintkezhet nedvességgel. Így fontos hogy minél alacsonyabb vízfelvétellel rendelkezzen a szigetelés ezeken a helyeken.
  • Magas nyomószilárdság: a lábazatok esetében alkalmazott hőszigeteléshez használt anyagokra az évek során folyamatosan, nagy terhelés nehezedik.
  • Magas nyomószilárdsága következtében az XPS képes ellenállni ennek a terhelésnek.
  • Fagyálló: lábazati szigetelés esetében nem csak a talajvíz elleni védelem fontos, hanem a talajmenti fagyok elleni is.

 

Mi a különbség az XPS és az EPS között?

 

Első ránézésre a legnagyobb különbség az EPS és az XPS lapok között az, hogy az EPS lapok fehérek, még az XPS lapok különböző színben vannak jelen a piacon. Praktikus oka ennek, hogy ne lehessen könnyen összetéveszteni a kettőt.

 

Mind az XPS, mind pedig az EPS lapok polisztirolból készülnek. A különbség abban rejlik, hogy másféle technikával gyártják őket.

 

EPS lapokat expandálási eljárással készítenek. Apró polisztirol golyókat fújnak fel sokszorosára, amíg el nem érik a megfelelő méretet és formát.
Az XPS lapok kiindulási anyaga a polisztirol kristály és ezekből extrudálási eljárással készítik el a zárt cellás XPS-t.

 

Az előállítási eljárások különbsége miatt az EPS-t tömbökben szokták előállítani, még XPS-t csak tábla alakban gyártanak.

 

Az XPS mechanikai tulajdonságai lényegesen jobbak mint az EPS-é: kevésbé érzékeny a nyomásra az XPS lemezek felülete, illetve az XPS vízfelvétele alacsonyabb.

 

A kedvezőbb tulajdonságok miatt az EPS lemezek ára általában alacsonyabb, mint az ugyanolyan méretű XPS lemezeké.