Masterplast a Növekedési Kötvényprogramban

Olvasási idő: 2 perc


A Masterplast is részt vesz az MNB Növekedési Kötvényprogramjában. 6 milliárd forintnyi kötvényt bocsáthat ki még idén társaság, amely a hitelminősítői feltételeknek megfelel, és kötvényei B+ besorolást kaptak a Scope Ratingstől.

Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a vállalatok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings egymás után végzi el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok hitelminősítését, újabb vállalatként, a tőzsde prémium kategóriájában jegyzett Masterplast hitelminősítői besorolása is megérkezett.   A Masterplast B+ kategóriába került a Scope Ratingsnél, stabil kilátással, a vállalat kötvényeinek besorolása szintén B+ lett, ezzel teljesítve az MNB elvárását ahhoz, hogy bekerülhessen a Növekedési Kötvényprogramba.   A pozitívumok között a Scope kiemeli, hogy a Masterplast tőkeáttétele relatíve alacsony, a vállalat adósság/EBITDA hányadosa relatíve alacsony, a hitelminősítő számításai szerint 3,5-4 közé esik (a tavalyi számokkal kalkulálva 3,7). A Scope azzal számol, hogy a Masterplast tőkeáttétele a következő években is relatíve alacsony maradhat, amit támogat az, hogy a bevételek emelkedésével és stabil marzsokkal az EBITDA is tovább bővülhet a következő években, miközben az adósságállomány stabil maradhat.   A Masterplast 6 milliárd forintnyi vállalati kötvényt bocsáthat ki az idei negyedik negyedévben, az ebből befolyó forrásokat főként a rövid lejáratú adósság visszafizetésére használhatja.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.