Energiahatékonyság mindenekelőtt: gyorsuló ütemben haladunk 2030-ra kitűzött, 32,5%-os csökkentés felé

Olvasási idő: 2 perc


Az Európai Bizottság három ajánlást fogadott el a mai napon, amikkel a tiszta energiára való átállás gyakorlati megvalósításában kíván segíteni a tagállamoknak.

Az energiahatékonyság az EU egyik kulcsfontosságú célkitűzése, hiszen az energiatakarékosság a fogyasztók megtakarításának és az üvegházkibocsátás csökkentésének legegyszerűbb módja. Az EU kötelező érvényű célokat fogalmazott meg az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozóan, az energiahatékonyság fejlesztésén keresztül. Ennek megfelelően az eredeti gyakorlathoz képest 32,5%-os energiacsökkentést kell megvalósítani 2030-ig. Az ajánlás részletes útmutatót tartalmaz a tagállamok részére a 2018 decembere óta hatályos, kiegészített energiatakarékossági irányelv különböző szempontjainak való megfelelőségről és annak helyes gyakorlati megvalósításáról.

 

Az ajánlás az alábbi kérdésekre tér ki részletesen:

●  a kötelező energiatakarékosság gyakorlati kivitelezése a 2021. január 2 és a 2030. december 31-i időszakra vonatkozóan
●  a termikus energia felülvizsgált mérési és számlázási rendelkezései, illetve
●  hatékonyság a fűtésben és a hűtésben

 

A tagállamoknak hatályba kell léptetniük mindazokat a törvényeket, rendelkezéseket és adminisztratív intézkedéseket, amelyek a 2020. június 25-ei kiegészített irányelvnek, illetve a 2020. október 25-ei új egyéni mérésről és számlázásról szóló intézkedéseknek való megfelelőséghez szükségesek.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.