Az évtized legsikeresebb évét zárta a Masterplast

Olvasási idő: 5 perc


(Sajtóközlemény - 2020.02.25.) Az utolsó negyedévben is megtartotta lendületét a legnagyobb magyar építőanyag gyártó.

Pozitív iparági környezetben, a folyamatosan bővülő gyártási kibocsátását és erős piaci beágyazottságát kihasználva, az utolsó negyedévben elért 71 százalékos üzemi eredmény növekedéssel, a válság utáni évtized legsikeresebb évét zárta a legnagyobb magyar építőanyag gyártó. Hamarosan újabb termékkörben kezdi meg a termelést a társaság, amely a felújítási szektor várható erősödéséből extrán profitálhat.

 

 

2019utolsó negyedévében kissé visszafogott, de összességében továbbra is pozitív iparági környezet jellemezte mind az új lakásépítési, mind a Masterplast számára kiemelt jelentőségű felújítási szektort. A piacok szempontjából legnagyobb súlyú Magyarországon mérsékelten növekvő negyedévet zárt az építőipar, de továbbra is számottevő a folyamatban lévő építkezések száma. A régiós piacokon eltérő hatások érvényesültek, de összességében elmondható, hogy pozitív volt az építőipar hangulata.

 

A Masterplast csoport legnagyobb súlyú magyar piacán 12%-kal növekedett a kereskedelmi árbevétel, míg a régiós piacok közül Romániában, Szerbiában, Ukrajnában és Szlovákiában is forgalmi bővülést ért el a társaság. Stratégiai termékköreiben és a szezonális termékek értékesítésében is jól szerepelt a vállalat. Egyaránt 12%-kal bővült az értékesítés a homlokzati hőszigetelő rendszerek és a szárazépítészeti rendszerek területén, emellett a hő-, hang- és vízszigetelő anyagok termékcsoportban is 6%-kal nőtt a forgalom.

 

 

A társaság gyártóbázisai közül Szabadkán az üvegszövet gyártás teljes létszámmal működött és javuló minőség mellett az utolsó negyedévben már a teljes kapacitás kihasználtsághoz közeli szinten termelt. Éves összevetésben a kibocsátás 26%-kal haladta meg az előző évben előállított mennyiséget és elérte a 2019-re kitűzött célt. Az üvegszövet gyártás kilátásai 2020-ra kifejezetten kedvezőek, adottak a feltételek a kapacitás maximum elérésére a magas minőség megtartása mellett.

 

 

Az EPS hőszigetelő anyagok gyártása folytatta a pozitív trendet, és újra növekedő termelési mennyiséget hozott a tavalyi év azonos időszakához képest. A felújítási munkálatokban is fontos szerepet játszó EPS hőszigetelő lemezek gyártásában élénk kereslet mellett 15% feletti növekedést ért el a Masterplast a negyed évben, az egész éves teljesítmény pedig több mint 20%-kal haladta meg az előző év mennyiségét. A fokozott igények kiszolgálásához a szabadkai üzemegység teljes termelés kihasználtsága mellett a T-Cell akvizíció nyújtotta gyártói többletkapacitások biztosították a stabil áruhátteret.

 

 

A csoport káli központú habfólia üzemében az utolsó negyedévben a kibocsátás az éves trendet követve, összességében 11%-kal maradt el az előző évi mennyiségtől. A hatékonyabb működés érdekében a vállalat menedzsmentje megújult, ezzel is elősegítve a 2020-as sikeres működést.

 

 

A társaság központi telephelyén, Sárszentmihályon létesült harmadik gyártóbázison összességében több mint 2 millió eurós beruházás keretein belül megkezdődött a diffúziós tetőfólia gyártás elindítása. A próbaüzem várhatóan már 2020 második negyedévében megkezdődik és a második félévben már piacra kerülnek a saját gyártású termékek.

 

 

Éves összesítésben a vállalat árbevétele 10%-kal, mintegy 10 millió euróval bővült és meghaladta a 107 millió eurót. A válság utáni évtized legmagasabb árbevétele hatékony működéssel és masszív eredménytermelő képességgel párosulva folytatta az elmúlt három évben elért emelkedő trendet. A megtermelt EBITDA 7 268 ezer eurós összege, 6,8% EBITDA hányadra javult a 2018-as 6 034 ezer eurós, 6,2% EBITDA hányadhoz képest, míg az adózott eredmény közel 1,5 millió euróval, 45%-kal növekedett a bázisidőszakkal összevetve. Ezzel a teljesítménnyel a forgalom és EBITDA szinten sikerült elérni, míg az adózott eredményben, több mint 800 ezer euróval túlteljesíteni a kitűzött eredmény célokat.

 

2019 utolsó negyedévében 7%-kal növekedett a csoport árbevétele. és a forgalom bővülésénél kisebb mértékben, de bővült a kereskedelmi árréstömeg is. Az utolsó negyedévben is a forgalom növekedésnél magasabb mértékben nőtt a csoport EBIT-je, elérve 972 ezer eurót, amely több mint 70%-kal haladta meg a bázist.

 

 

A Masterplast részt vett az MNB által meghirdetett növekedési kötvényprogramban, melynek keretében (18,1 millió EUR) 6,0 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki. Ezzel nem csak átstrukturálta a csoport finanszírozását, hanem hosszú távú, alacsony kamatozású (1,08% EUR alapon) forrást is teremtett a további növekedéshez.

 

 

„A számunkra legfontosabb magyar piacot tekintve a következő évekre az építőipari várakozásaink továbbra is kifejezetten pozitívak. Bár az év végével lezárult áfakedvezmény visszavonása hatással van az új beruházások indítására, de jelentős-több évre nyúló mennyiségben várnak még kivitelezésre a megkezdett projektek. Emellett a nyáron indult kibővített CSOK és a fejlődő energiatudatosság további bővülést hozhatnak a felújítási piacon.”-fejtette ki Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 

„Kifejezetten sikeres évet zárt a Masterplast a 2019-es évben, hiszen nem csak az árbevételünk, de az eredményességünk is rekord közeli volt. Optimistán tekintünk az elkövetkezendő időszakra is, régiós szinten pozitív építőipari környezettel számolunk. A tovább bővülő gyártás, a T-Cell akvizíció szinergiáinak kihasználása, valamint a szélesedő gyártási tevékenységünk jó alapot nyújt a további dinamikus növekedéshez.”tette hozzá Nádasi Róbert a Masterplast vezérigazgatója.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.