Rekorddal zárta a békeidőket a Masterplast

Olvasási idő: 4 perc


(Sajtóközlemény - 2020.05.15.) - Stabil működés és jól vizsgázó ellátási lánc a koronavírus okozta bizonytalanság árnyékában.

Történetének legjobb első negyedéves teljesítményét produkálta a Masterplast 2020-ban. A csoport árbevétele 13 százalékkal növekedett az üzemi eredmény 21 százalékos emelkedése mellett, míg az adózott eredmény 14 százalékkal bővült a bázisidőszakkal összevetve. A növekedésben számottevő volt a márciusban Magyarországon jelentkező szigetelőanyag elővásárlási láz, amelyet stabil működésű ellátási láncára támaszkodva tudott kihasználni a legnagyobb magyar építőanyag gyártó.

 

A koronavírus miatt márciustól egyre bizonytalanabbá vált az iparági környezet, azonban az iparágra jellemző hosszabb ciklusidők miatt ez a hatás a vállalat eredményeiben még nem jelentkezett. A csoport első negyedéves árbevétele 13 százalékkal növekedett a megelőző évhez képest. A megtermelt EBITDA 1 126 ezer eurós összege 4,5 százalék EBITDA hányadot tett ki az egy évvel korábbi 934 ezer eurós 4,2 százalékos EBITDA hányaddal szemben, ami 21 százalékos növekedésnek felel meg. Az adózott eredmény 34 ezer euróval, 14 százalékkal növekedett a bázisidőszakkal összevetve. A rekordot jelentő árbevétel és üzemi eredmény elérésében jelentős szerepet játszott a Magyarországon márciusban néhány hétig tapasztalt extrém magas keresleti igények kiszolgálása.

 

A jó eredmények mellett az iparág kilátásai a negyed év végére kialakult helyzetben érezhetően romlottak és bizonytalanná váltak.

 

A vírus által legsúlyosabban érintett nyugat-európai országokba irányuló export tevékenység az érvénybe lépő korlátozások miatt nehezebbé vált, vagy szünetelni kényszerült. Magyarországon az általános gazdasági lassulás és veszélyhelyzeti korlátozások mellett számottevően csökkent az új beruházások indítása és az építési engedélyek száma is. A korábbi kormányzati ösztönzők nyomán indult projektek már jellemzően a befejező szakaszokba fordultak, ami az újabb átfogó kormányzati ösztönző programok megjelenésének hiányában szűkülő piaci lehetőségeket vetít előre. Az eddig megjelent állami kezdeményezések, a rozsdaövezetekre adott kedvezmények és a lakossági felújítási kedv felfutása pozitív hatásként jelentkezhetnek, de emellett is újabb, építést és épületenergetikai felújításokat célzó állami támogatások megjelenésére van szükség a tartósan romló iparági környezet ellensúlyozására.

 

A koronavírus miatt kialakult helyzetre a vállalat gyors intézkedésekkel reagált. A működési biztonság a saját gyártás lehetőségeinek kiaknázásával, stabil alapanyag ellátással, költséghatékonysági változtatásokkal és munkarend átszervezés mellett folyamatosan biztosított. A pénzügyi stabilitás mellett, magas szintű szolgáltatások fenntartásával a vállalat biztosítja az üzletfolytonosságot és partnerei kiszolgálását. A Masterplast nem tervez leépítéseket, munkatársi csapata megtartásával számol. A megváltozott fogyasztói szokások ismeretében fontos célként a saját online jelenlét további erőteljes fejlesztését, és a partnerei e-kereskedelmi és online fejlődésének támogatását tűzte ki a vállalat.

 

Az elmúlt év őszén indult diffúziós tetőfólia gyártási beruházás az előzetes tervek szerinti ütemben haladt. A gépsor telepítése sikeresen megvalósult a vállalat sárszentmihályi telephelyén és felkészültek a próba gyártások elindítására.

 

Az áprilisban a rendhagyó módon online formában megtartott közgyűlésen fontos döntéseket születtek. Az osztalék fizetése a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások pénzügyi igénye miatt 1 évvel későbbre tolódik. Ezt követően a korábban meghirdetett osztalékfizetési előrejelzéssel számol a társaság. Emellett megújult az igazgatótanács, új tagokként Dezse Margaret Elizabeth, az EY-nél szerzett több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember és Sinkó Ottó, a legnagyobb magyar tulajdonú gyártóvállalat a Videoton holding társ-vezérigazgatója és társtulajdonosa csatlakoztak. Dirk Theuns az IKO csoport európai vezetője pedig folytatja munkáját a testületben.

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.