Tetőfóliák és egészségipar az új Masterplast üzemben

Olvasási idő: 4 perc


(Sajtóközlemény - 2020.06.05.) - A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében állami források is segítik a magyar gyártó fejlődését.

A Masterplast csoport diffúziós tetőfólia gyártásfejlesztési projektje kapcsán 2020. június 05-én ünnepélyes keretek között került sor a „Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program” elfogadását igazoló szerződés aláírására Sárszentmihályon. A vállalat központi telephelyén tartott eseményen beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, Törő Gábor a térség országgyűlési képviselője, Tibor Dávid a társaság elnöke és Ács Balázs a társaság alelnöke. A saját és állami támogatási forrásokból megvalósuló beruházással energiatakarékos és környezettudatos termelés mellett válik lehetővé a kapacitás bővülése. A társaság ezt követően saját gyártásból szolgálhatja ki az európai piaci igényeket stratégiai fontosságú diffúziós tetőfólia termékkörében. Emellett kiváló mechanikai tulajdonságú-minősített alapanyagaival az egészségiparba is beléphet a magyar vállalat.

 

 

A társaság a 2019 végén indult gyártásfejlesztési beruházásával évente 30 millió négyzetméter minőségi diffúziós tetőfólia előállítását célozta meg. A projekt teljes költségvetése közel 2 millió euró, amelyben gyártó és laboreszközök beszerzése, valamint infrastruktúra fejlesztés is helyet kapott. A gyártás technológiai megújítását és kapacitás fejlesztését célzó beruházási rész értéke mintegy 1,25 millió euró, amihez a „Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program” keretében nyújt 440 ezer euró értékű, 35 százalék arányú vissza nem térítendő támogatást a magyar állam.

 

 

A projekt eredménye egy olyan modern termelőeszköz üzembe helyezése, amely energiatakarékos és környezettudatos működés mellett képes magas minőségű diffúziós tetőfólia termékek széles szortimentjének előállítására. Emellett az új laboreszközök beszerzése kivételes helyzetbe hozza a társaságot, amely a Közép-Kelet európai régióban egyedülálló módon,teljes minőségi kontrollmellett biztosíthatja termékfejlesztési és gyártási tevékenységét. A társaság célja, hogy a régiós építőanyag kereskedelmi partnerei és a cserépgyártók ellátásán túl a nyugat európai piaci igényeket is kiszolgálja egyedi termékeivel.

 

 

A németországi akvizíció lezárását követően a társaság az alapanyag gyártástól a késztermékig saját forrásból láthatja el az igényeket. Ezzel egyidőben lehetővé válik az egészségipar számára maszk és védőruházat gyártásához szükséges alapanyagok nagymennyiségű előállítása is, amely a jövőben a társaság leggyorsabban fejlődő üzletága lehet. A kiváló mechanikai tulajdonságú alapanyagok már a gyakorlatban is bizonyítottak. A koronavírus kipattanásakor a Masterplast közösségi akciójábaningyenesen kínált fel több mint 20.000 védőmaszk előállításához elegendő flíz alapanyagot. Az így készült maszkok tartósságukkal és jó használhatóságukkal kitűnő megoldást kínáltak a kialakult helyzetben. A védőruha alapanyag kapcsán jelenleg is élénk az érdeklődés, miután a kétrétegű-páraáteresztő anyagból készült védőruházat magas biztonsági szint mellett nyújt komfortos viseletet. A termék az alapminősítésnek megfelelt, jelenleg a magasabb szintű egészségügyi bevizsgálások zajlanak. A sikeres minősítéseket követően a Masterplast lehet a régió első alapanyag gyártója, amely rendelkezik a magasabb szintű egészségügyi felhasználáshoz szükséges bizonyítványokkal. Eddig több mint 1 millió négyzetméter védőruha alapanyagot termelt a társaság, amelyet a belföldi igények ellátása mellett Szerbiába és Romániába is exportált.

 

A Masterplast új gyártósorának átadásáról készített rövid összefoglaló:


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.