Kissé óvatosabbak, de azért még elég derűlátók a lakásfelújítási tervek

Olvasási idő: 4 perc


A GKI és a Masterplast 2021. áprilisi felmérésének eredményei.

A lakosság rövid távú (a következő egy évre vonatkozó) lakás-felújítási és korszerűsítési kilátásai az idei második negyedévben – az első negyedéves csúcs után – kissé negatívan korrigáltak: mind a biztos, mind a valószínű szándékú körben némi csökkenés következett be. A lakossági szándékok szerint a következő egy évben minden nyolcadik magyarországi lakás megújulhat kisebb-nagyobb mértékben. A felújítást tervezők bő egyharmada ehhez állami támogatást is igénybe venne – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

 

A lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben, 2013-2021

(ezer háztartás)

Forrás: GKI felmérések

 

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A jelen – 2021. áprilisi – megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

 

A bejelentett kormányzati támogató intézkedések a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveire érezhetően pozitív hatással voltak, ez volt a fő tanulsága az első negyedévi (januári) felmérésnek. Áprilisban azonban ezek a kilátások negyedéves alapon kissé visszaestek. A járvány harmadik hullámának kibontakozása vélhetően nagyobb óvatosságra ösztönzött. Emellett egyre több információ, pontosító részlet került napvilágra az állami támogatások igénybevételének feltételeiről, valószínűleg ez is inkább negatívan hathatott.  Mindazonáltal a jelenlegi kilátások még így is sokkal derűlátóbbak az egy évvel ezelőttinél, vagy akár a korábbiaknál. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13%-a tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztosan vagy valószínűleg). Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül mintegy 580 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobbmunkálatokat. Ez kb. 60 ezerrel kisebb szám az előző negyedévi, de csaknem 130 ezerrel nagyobb az egy évvel ezelőtti megkérdezés eredményénél.

 

A következő egy évre tervezett felújítási és korszerűsítési akciók, 2021. II. negyedév

(említési gyakoriság, százalék)

Biztosan

Valószínűleg

Családi házak

3,6

10,8

Panellakások

2,1

7,2

Téglaépítésű társasházi lakások

3,8

7,5

Összesen

3,2

9,6

Forrás: GKI felmérés

 

A legerőteljesebb a felújítási szándék a családi házak lakói körében érezhető, e háztartások 14-15%-a lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható – valamivel kevesebb, mint 10%-uk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei e kettő között helyezkednek el (11-12%).

 

Felújítási tervekkel leginkább azok a háztartások foglalkoznak, ahol a háztartásfő a harmincas éveiben jár (18%), de az ennél fiatalabbak, azaz a 18-29 év közöttiek is elég aktívak (16%). Őket a negyvenes korosztály követi (14%). Az ötvenes éveiket taposók 8%-a készül nagyobb összeget költeni a lakására, míg a 60 felettiek körében ez az arány elenyésző (2%).

 

Budapesten a megkérdezett háztartások 9, a megyeszékhelyeken 12, az egyéb városokban 11, a községekben 15%-a készül felújításra. A községi lakásfelújításokat és korszerűsítéseket többféle állami forrás is támogatja, ez lehet a relatíve erőteljes a lakossági szándékok hátterében. Hazánk régiói közül a közép- és nyugat-dunántúliban érezhető a legnagyobb aktivitás (a háztartások 19, illetve 16%-a készül valamilyen felújításra), de az észak-magyarországi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható (14%).

 

A lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők 36%-a szeretné részben állami támogatásból finanszírozni ezen akciókat. A támogatás igénybevétele közkedvelt a 30 év alattiak körében, a fiatalok 70%-a számít az államtól kapott forrásra. De az átlagosnál népszerűbb e támogatás a kisvárosi és a községi lakosok körében is (közel 50%-uk élne e lehetőséggel).

 


 

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke szintén nyilatkozott a témával kapcsolatosan a Millásreggeli 2021.05.05.-i adásában, amely az alábbi hivatkozáson megtekinthető:


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.