Folytatódik a KÉPES program a Masterplast támogatásával

Olvasási idő: 5 perc


A székesfehérvári óvodaudvarok után, 2020-tól a felújítások immár az általános iskolákban folytatódtak a KÉPES program keretében.

A Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Sziget utcai tagintézményének udvarfelújítása mellett egy okostantermet alakítanak ki az István Király Általános Iskolában. A programban a Masterplast mellett 22 székesfehérvári és Székesfehérvár környéki vállalat, vállalkozás vesz részt, akik az együttműködés aktív támogatói.

 

A tavalyi évben három iskolaudvar újult meg a KÉPES program segítségével: az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI, a Zentai Úti Általános Iskola és a Hétvezér Általános Iskola udvaráról elbontották a javíthatatlan, balesetveszélyes játszóeszközöket, és újak kerültek a helyükre. A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári és az őszi hónapokban.

 

A KÉPES program 2021-ben az Önkormányzat tulajdonában lévő és a tankerület fenntartásában működő általános iskolák közül a Táncsics Mihály Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményét érinti. Ezen felül elsőként az István Király Általános Iskolában egy digitális tanterem kerül kialakításra, mely új eleme a KÉPES programnak. A digitális tantermet az Alba Innovár Digitális Élményközpont valósítja meg.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a példaértékű összefogás kapcsán úgy fogalmazott: „Mindig el kell, hogy mondjuk: ez a program a helyi vállalkozások akarata, kezdeményezése és munkája, valamint az önkormányzat és most már a tankerület összefogása nélkül nem valósulhatna meg. Arra külön büszke vagyok, hogy még ebben a nagyon nehéz társadalmi és gazdasági helyzetben is, amelyet a koronavírus-járvány okozott, meg tudjuk valósítani ezt a több éves hagyománnyal rendelkező programot. Köszönöm a cégeknek, hogy nem álltak meg az óvodáknál és idén iskolák udvarai, tantermei szépülnek majd meg. Külön öröm, hogy egy okosterem kialakítására is sor kerül, lehetővé téve a korszerű tudás átadását.

 

(forrás: https://www.szekesfehervar.hu/news/details/64583)

 

2020-tól a Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott a programhoz, így a támogatók köre három résztvevőre bővült.

 

A résztvevő cégek az idén több mint 18 millió forinttal támogatják az iskolák felújítását. A Székesfehérvári Tankerületi Központ is ugyanezzel az összeggel járul hozzá a költségekhez, Székesfehérvár Önkormányzata a fennmaradó részt fedezi, és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés munkadíját is az önkormányzat finanszírozza.

 

Az anyagi támogatás mellett a program kiemelt eleme a szemléletformálás és az önkéntesség kultúrájának továbbfejlesztése, így a szokásokhoz híven az idei évben is megszerveznek majd egy önkéntes napot az egyik érintett iskolában, amelyen a vállalatok önkéntesei mellett az iskolai munkaközösségek, a gyerekek és a szülők is részt vesznek a tervek szerint. Az önkéntes napon olyan munkák megvalósítására kerül sor, melyek hozzájárulnak az iskolák udvarainak rendezettebbé tételéhez.

Bozai István városgondnok elmondta, hogy a Sziget udvarán egy a játszótereken is népszerű trambulin, akadálypálya, kötélpiramis is épül, mindez ütéscsillapítókkal (gumilapokkal) együtt és új padok, szemetesek kerülnek ki. Júliusban kezdik a munkát és augusztus 31-ig be is fejezik. A Táncsicsban a teljes tereprendezés és a régi burkolatok bontása után a játékok alá új gumiburkolatot építenek. A szilárd burkolatok kialakítás után pedig egy kéttornyú játszóvárat, pergolát, padokat telepítenek és két új kosárpalánk is lesz, továbbá a kislabda pálya labdafogó hálóját is javítják.

 

Mérföldkő, hogy a KÉPES programba be tudott kerülni az Alba Innovár – mondta Laufer Tamás a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke. „Nagyon fontos, hogy olyan képességeket tanítsunk a gyerekeinknek, amivel megvalósíthatják a saját boldog életüket. A Széna téri Általános Iskolában alakítottuk ki az első okostantermet, majd a Rákócziban volt a második. A tanárokat pedig úgy oktatjuk, hogy hogyan lehet egy-egy órát érdekesen a gyerekeket bevonva, projekszerűen tartani, kihasználva a digitális tantermeket.”

 

Mint elhangzott, a résztvevő cégek az idén több mint 18 millió forinttal támogatják az iskolák felújítását. A Székesfehérvári Tankerületi Központ is ugyanezzel az összeggel járul hozzá a költségekhez, Székesfehérvár Önkormányzata a fennmaradó részt fedezi, és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés munkadíját is az önkormányzat finanszírozza. Aki az oktatásba fektet pénzt, energiát és forrásokat, az a jövőt építi – hangsúlyozta Török Szabolcs tankerületi igazgató.

 

 

A programban az idei évben résztvevő cégek:

 

  • ALBA MINERAL Székesfehérvári Ásványvíz Kft.
  • ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. 100 000 Ft
  • Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • Brooks Instrument Kft.
  • DENSO Gyártó Magyarország Kft.
  • GEALAN Hungary Plast Kft.
  • G.E.B.E. Belföldi – és Nemzetközi Árufuvarozó Kft.
  • GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft.
  • Győri Keksz Kft.
  • Hanon Systems Hungary Kft.
  • Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft.
  • Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
  • Hydro Extrusion Hungary Kft.
  • HTM Magyar – Osztrák Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt.
  • IVANICS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • KLEMOL Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.
  • MASTERPLAST Nyrt.
  • SeaCon Europe Kft.
  • Etyeki Tüzép Kft.
  • Regnum Intertrans Kft.
  • VIDEOTON HOLDING Zrt.
  • Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft.

Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.