Járvány előtti hangulat a lakáspiacon – újraindul az áremelkedés

Olvasási idő: 3 perc


A tavaly második negyedévi mélypont óta fokozatosan javulnak a lakáspiaci várakozások. A jelen felmérés során az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek derűlátóbbá, a lakosság kicsit óvatosabbá vált.

(A GKI és a Masterplast 2021. júniusi lakáspiaci felmérésének eredményei)

 

A fővárosi lakáspiaci index értéke csaknem elérte, az országos indexé már kissé meg is haladta a járvány előtti szintet. A válaszadók szerint a használt lakások ára a közeljövőben minden körzetben emelkedni fog, az új lakásoknál kétszámjegyű áremelkedés várható – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

 

 

 

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 113 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

 

A lakáspiacot a járvány alaposan lefékezte, de a gyermekes vagy gyermekeket vállaló családoknak szóló támogatások továbbra is ösztönzőleg hatnak. A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az idei első negyedévhez képest érezhetően javultak. (Igaz mindez a pesti belváros és a dél-pesti panelek kivételével minden szegmensre.) Kelet-Magyarországon alig változtak a kilátások, de Nyugat-Magyarországon minden szegmensben jelentősen javultak.

 

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások 2020 második negyedévében nagyot estek, aztán az idei első negyedévig felmérésről-felmérésre javultak. Idén júniusban kissé megtorpant a lakossági várakozások javulásának trendje, a háztartások valamelyest óvatosabbá váltak. A 2021. júniusi felmérés során 58 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 187 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Ezek a számok csaknem megfelelnek a 2020 negyedik negyedévi felvétel adatainak.

 

A lakáspiaci indexek a tavalyi második negyedévben fogtak padlót, az első járványhullám érezhetően megfogta a keresletet. Azóta azonban fokozatos javulás érezhető. A GKI–Masterplast fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 5, éves alapon 13 ponttal nőtt. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index 4 illetve 16 ponttal növekedett. A fővárosi index csaknem elérte, az országos indexé már kissé meg is haladta pandémia előtti szintjét.

 

 

Országos átlagban a felmérés válaszadóinak enyhe többsége a használt lakások árának emelkedésére számít a következő 12 hónapban. A vidéki körzetekben az áremelést várók aránya megközelíti a kétharmados arányt. A fővárosban az áremelkedést és a stagnálást előre vetítők aránya nem különbözik lényegesen (44-46%).

 

Az új építésű lakáspiacon várt fellendülés a várakozások szerint az árakban is megjelenik majd. Budapesten, de különösen a vidéki régiókban az áremelkedésre számítók aránya nagyon magas, árcsökkenésre alig számít valaki.

 

A lakásbérleti piac is az élénkülés jeleit mutatja. A fővárosi piaci bérlakások esetében 2021 első negyedévében még a bérleti díjak stagnálására számítók voltak jelentős többségben, a jelen megkérdezés alkalmával már az emelkedést várók kerültek érezhető többségbe. A vidéki körzetekben a stagnálást várók maradtak többségben, de Kelet- és Nyugat-Magyarországon is növekedett a várható díjemelkedés mértéke.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.