Díjnyertes a Masterplast zöld programja

Olvasási idő: 5 perc


A Masterplast Hungária Kft. kapta a CSR Hungary, A Magyar Üzleti Felelősség Díját 2021-ben. A Hungarocell Zöld Program a „Legjobb innováció a körkörös gazdaságért” kategóriában nyerte el a rangos elismerést.

Az idei évben már a 14. alkalommal osztották ki a CSR Hungary, A Magyar Üzleti Felelősség Díjait. A szakmai bíráló bizottság 5 kategóriában hirdetett győztes pályázatokat, a díjak ünnepélyes átadása a Marriott Hotelben volt, Budapesten.

 

A CSR Hungary 16. éve – 2006 óta – vezető és úttörő szerepet játszik Magyarországon abban, hogy a felelősségteljesebb és fenntarthatóbb üzleti modellek a mindennapi gyakorlatban is elterjedjenek hazánkban. A CSR Hungary célja, hogy versenyképesebbé váljanak az országunkban működő vállalatok/szervezetek, miközben az egyén számára is a magasabb életminőséget jelenthesse a vállalati felelősség és fenntarthatóság.

 

A Masterplast Hungária Kft. Hungarocell Zöld Programja az első hazai körforgásos gazdálkodási modellt megvalósító kezdeményezés a magyar építőiparban. A programmal a Masterplast biztosítja az általa forgalmazott polisztirol szigetelőanyagok esetében a felhasználás során keletkező vágási maradékok hulladékmentesítését, az anyagok újra hasznosításának lehetőségével. A Hungarocell Zöld Program lényegében 4 állomásból épül fel. A programban résztvevő viszont eladó partnerek Öko-Pontként működnek. Ezeken az Öko-Pontokon lehet megvásárolni a szigetelőanyagot és a vágási maradékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőzsákokat.

 

Szálljon be a körforgásba, itt találja az Öko-Pont partnereinket:

 

 

A kivitelező vagy az építtető a munka során külön gyűjtheti a polisztirol maradékokat és az Öko-Pontra visszajuttatva díjmentesen megválhat azoktól, amelyből így nem válik környezetterhelő hulladék. A Masterplast logisztikájával visszaszállítja a megtelt gyűjtőzsákokat gyártó üzemébe, ahol egy újra hasznosítási folyamat révén újból hőszigetelő anyagot, Thermobeton-t állít elő. A program során újjászülető hőszigetelő anyag a teljes életciklusa alatt hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javításához és a CO2 kibocsátás csökkentéséhez. A 2020 júliusától működő programjában a vállalat évente 10 ezer köbméter polisztirol újrahasznosítását tűzte ki célul.

 

A Thermobeton adalékanyag könnyűbeton készítéséhez használható. A speciális felületaktív anyaggal bevont polisztirolőrlemény, cementtel és vízzel keverve ideálisan alkalmas padlások hőszigetelésére, födémek feltöltésére, lapostetők lejtésképzéséhez, esztrichek, és aljzatbetonok alá, valamint medencék mellett hézagok hőszigetelő kitöltéséhez.

 

 

Az idei évben a Díj fővédnöke Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, és energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

 

Az értékelési folyamatot Bíráló Bizottság felügyeli, mely elismert szakemberekből, a legkülönbözőbb iparágakból és üzleti szakmai szervezetek vezetőiből áll. A testület tagjai a tisztességes és objektív kiválasztási folyamatot biztosítják.

 

 

 

 

 A Bíráló Bizottság tagjai:

 

 • Takács Júlia, a CSR Hungary alapítója, ügyvezető igazgatója
 • Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és képzési ügyekért felelős
 • alelnöke és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
 • Kissné Kászon Gabriella, a VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnöke, a Pest Megyei és Érd Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozati alelnöke
 • Kőrösi Mária, egyetemi docens, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja
 • Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke
 • Osadcow Gergely, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) elnöke
 • Regensburger Tamás, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnökségi tagja
 • Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, EMVFE elnökségi tagja
 • Szent-Ivány Ágnes, a Joint Venture Szövetség Etikus Üzleti Magatartás Bizottság elnöke, a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda vezetője és egyik alapító partnere
 • Szöllősi Réka, független élelmiszeripari elemző, tanácsadó és szakíró
 • Sztranyák József, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a VOSZ közép-magyarországi Regionális Szervezet irányító testületének elnökhelyettese

 

 „2020-ban a COVID 19 járvány világszerte sokkot okozott a gazdaságban, társadalomban, környezetben. A lezárások és az utazások korlátozása számos iparágat, és céget is térdre kényszerített. Sok helyen ez a munkahelyek elvesztésével járt. A vállalati felelősségvállalásnak és fenntarthatóságnak fokozottan szerepe lesz a pandémia utáni újraindításban, a jelenlegi üzleti modellek újragondolásával párhuzamosan. Tapasztalatunk alapján az elmúlt 14 év során, akik elnyerték a díjat, annak a munkahelyi csapatnak lendületet adott a független, külső szakmai elismerés. Elismerve a befektetett munkát, mellyel növelte a cég hitelességét is.” – hangsúlyozta Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója.

„Felelős vállalatként gondolkodva fontos számunkra a fenntartható jövő és a példamutatás. A Hungarocell Zöld Program körforgásos rendszerében testet ölt a jövőképünk, és kézzel fogható zöld alternatívát tudunk nyújtani az egyre inkább környezettudatos felhasználók számára. Büszkék vagyunk, hogy kezdeményezésünkkel elsőként járulunk hozzá a körforgásos gazdálkodás elterjedéséhez a hazai építőiparban.” – mondta el Pécsi László, a Masterplast Hungária Kft. cégvezetője.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 9 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2020-as árbevétele 122,7 millió euró volt.