Ez lehet az energiaválság megoldásának kulcsa?

Olvasási idő: 4 perc


Várható volt, hogy Magyarországon sem lesz tovább fenntartható a lakossági árak mesterségesen alacsony szinten tartása. Mindemellett a rezsiköltségek drasztikus emelkedése megannyi család számára okoz kényszerű és komoly kihívást, amely megoldásra vár. Elemzésünkben a kialakult helyzet várható hatásait taglaljuk.

Európai energiaválság

 

Amiről mindenekelőtt beszélnünk kell, az a komoly energiaválság, ami egész Európát sújtja és innentől hosszabb távon befolyásolja az életünket. Ez a krízis az energiához fűződő viszonyunkat fogja alapvetően átalakítani. Korlátozott lesz az energia elérhetősége, az árak pedig tartósan magasak maradnak. Ez a helyzet a megújuló energiák nagyobb léptékű belépéséig fenn fog maradni, ami a beruházási ütem várható gyorsulásával is 5-10 éves időtávot jelenthet. A korábbi energiamennyiség egyszerűen nem áll majd rendelkezésre, ezért európai szinten erőteljes fókuszba kerül az energiafelhasználás korlátozása. A jó hír a rosszban, hogy a klímapolitikai célok megvalósítását is felgyorsítja a mostani folyamat.

 

Szigetelőanyagpiac

 

Az energiakrízis a szigetelőanyagpiaci szereplők számára lényegében egy hosszútávon mutatkozó pozitív piacbefolyásoló tényező. A hőszigetelés szerepe a válságkezelés folyamatában ugyanis megkerülhetetlen lesz. Az épületek szigetelése innentől nem opcionális, miután radikálisan csökkenteni kell a téli és nyári energiafogyasztást is, miközben az emberek hő és komfortigénye változatlan marad. Európai szinten a szigetelőanyagpiac dinamikus bővülésére számítunk a mostani évtizedben, hazánkban pedig a nemzetgazdasági érdek szintjére emelkedhet az ágazat szerepe. Magyarországon nagy rohamra számítunk a kifutó 3+3 milliós otthonfelújítási támogatási program miatt, ami nagyon erős második félévet hozhat a szigetelési piacon.

 

Ingatlanpiac

 

A rezsicsökkentés kivezetésének megkezdése nagyon komoly változásokat fog okozni az ingatlanpiacon. A jól szigetelt, alacsony energiafogyasztású, és ezáltal lényegesen olcsóbban fenntartható házak értékállósága stabil marad, könnyebb lesz ilyen ingatlant eladni, míg a nagy fogyasztású, alacsony energiahatékonyságú házak azonnal jelentős értékvesztést szenvednek el és megnő az értékesítés időigénye is. A szabályozás mérési fogyasztási helyre vonatkozik, ami a nagyobb ingatlanok esetében azt jelenti, hogy még komolyabb energiahatékonyságot kell elérni az épület értékállóságának, fenntarthatóságának érdekében. Társasházi lakások esetén a szigetelés pedig még inkább húsbavágó tényezővé vált, mert a szigetelés nélküli, nagy energiafelhasználású lakások eladhatatlanná válnak.

 

Építőipar – Új építés/ felújítás

 

Az új építéseknél nem tartunk a piac gyors leállásától, mert az idei évben jogerős építési engedélyt szerzett épületek 2026. december 31-ig még a kedvezőbb áfa szabályok mellett kivitelezhetők. A jelenlegi inflációs környezetben kevesebb új projekt fog indulni, de a már megkezdett beruházások befejezésre kerülnek. Viszont az új építések számának csökkenése mellett a felújítási szegmens drasztikus erősödését várjuk, amelyben a Masterplast termékei és értékesítési pozíciói erősek.

 

Finanszírozás

 

A rezsiköltséget csökkenteni azzal az energiával lehet, amit nem használunk el. Szűkösebbé válnak az emberek anyagi körülményei, így még inkább fókuszba kerülnek az energiamegtakarítást célzó beruházások. A jelenlegi inflációs környezetben, amikor a pénz hétről-hétre veszít az értékéből, a legjobb befektetés lehet szigetelésre költeni a megtakarításokat. Mindemellett nagyon nagy szükség van rá, hogy a jelenlegi 3+3 millió forintos felújítási támogatási program megmaradjon, ám az energia-veszélyhelyzetben érdemes lenne leszűkíteni, hogy a forrásokat kizárólag energiamegtakarításra, energiahatékonyságot javító felújításokra lehessen fordítani.

 

Nemzetgazdasági érdek az energiafogyasztás csökkentése szigeteléssel

 

Ebben a helyzetben, az ország energiafüggőségének és energiaszámlájának csökkentése, az épületállomány színvonalának javítása és fenntartása, az épületben lakók komfortérzetésnek fenntartása, a családok anyagi fenntartási képességének megőrzése, mind erre mutatnak, hogy az épületeket le kell szigetelni. Egy új épület energiakorszerűsítést támogató program azonnali és jelentős eredményeket tudna szállítani. Olaszországban a következő években befizetendő adóból lehetett kedvezményként érvényesíteni a beruházás költségének 110 százalékát. A sikeres olasz modellt alapul véve, egy adókedvezmények formájában működő támogatási rendszer könnyen kivitelezhető lenne Magyarországon is.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.