Felpörgeti hőszigetelőanyag gyártását Olaszországban a Masterplast

Olvasási idő: 3 perc


Korábban és kedvezőbb feltételekkel indul az új gyár. 2022. szeptember 6. Sárszentmihály. Projekt mérföldkő eléréséről adott hírt a Masterplast olasz leányvállalata az áprilisban elindított hőszigetelőanyag gyártásfejlesztési beruházáshoz kapcsolódóan.

A Masterplast Italia Srl. tulajdonosi taggyűlését követően a Masterplast bejelentette, hogy az előzetes tervekhez képest gyorsabban és kedvezőbb költségszintek mellett valósítja meg az új polisztirol gyártás létesítését, aminek köszönhetően már 2023 márciusában megindulhat a termelés az olasz piacra a 300 ezer köbméter éves gyártási kapacitású üzemegységben.

 

Az első félévben a Masterplast 156 százalékkal növelte értékesítését a bázishoz képest az olasz piacon, amivel 9,1 millió eurós árbevételt ért el. Olaszországban az épületek túlnyomó része szigeteletlen, gyenge energiahatékonysággal rendelkezik. Az elszabaduló energiaárak és az épületenergetikai korszerűsítést adókedvezmény formájában célzottan támogató olasz rendszer hatásaként látványosan felpezsdült a hőszigetelési kedv az országban. Az üzleti lehetőségek kihasználása érdekében a társaság fokozni kívánja piaci jelenlétét, ezért az export értékesítése mellett leányvállalatot is alapított Olaszországban, és újabb hőszigetelőanyag gyártásfejlesztési beruházást indított idén áprilisban.

 

Az új polisztirol hőszigetelőanyag gyártó üzem Észak-Olaszországban, Reggio Emilia megyében, Calerno városában létesül.  A taggyűlési határozat alapján a Masterplast Italia Srl. nem épít új gyártócsarnokot, hanem tartós bérleti konstrukcióban egy meglévő ipari létesítménybe telepíti a gyártást, amivel 2 millió euróval csökkenti a beruházás költségét és 3 hónappal rövidíti le a projekt időigényét. A technológia beszállítója kiválasztásra került és a felek mindenben megegyeztek, az új gyár így már 2023 márciusában megkezdheti a termelést és ezt követően a szükséges terméktanúsítások birtokában indulhat meg az értékesítés. A 300 ezer köbméter éves termelési kapacitású üzem a tervek szerint 150 ezer köbméter mennyiségű hőszigetelőanyagot gyárt már az első évben. A társaság előrejelzése szerint a teljes kapacitás értékesítése évente mintegy 20 millió eurós többlet árbevételt hozhat az olasz piacon.

 

 

„Sikerült egy jóval kedvezőbb és hatékonyabb lehetőséget találni az első olasz hőszigetelőanyag gyártásunk elindítására, amivel csaknem a felére tudtuk csökkenteni a beruházási költséget és három hónappal hamarabb megkezdhetjük a termelést. Olaszországban a lakosság korábban szembesült az elszállt energiaárakkal, az állam célzott támogatást nyújt adókedvezmény formájában, így hamarabb megindult az épületek energetikai korszerűsítési hulláma. A gyorsan bővülő olasz hőszigetelő piac fontos számunkra, ezért célunk a termelés gyors felfuttatása és a pozícióink megerősítése, amivel megalapozzuk a további dinamikus fejlődést.” – mondta el Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.