Újabb okostanterem került átadásra a KÉPES programban

Olvasási idő: 4 perc


A KÉPES program, azaz a Közösségi Értékteremtő Program 2013-ban jött létre és több mint 20 székesfehérvári vállalkozást tömörítve az oktatás fejlesztését tűzte ki céljául.

A Masterplast a kezdetektől a program támogatója, amelynek keretein belül már kilenc iskolában hoztak létre okostantermet, valamint számos iskola- és óvodaudvar, mosdó, szociális blokk újult meg az összefogásnak köszönhetően. Szerdán délután a Hétvezér Általános Iskola tanulóin volt a sor, hogy birtokba vegyék az újonnan berendezett okostantermet.

 

A KÉPES program keretében az idén is folytatódtak a székesfehérvári iskolák udvarainak felújítása, melynek eredményeként a játszóeszközök cseréje, bővítése valósult meg a Városgondnokság kivitelezésében. Az érintett iskolák udvarainak tereprendezésére.

 

 

2022-ben a Németh László Általános Iskolána, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolaának és a Kossuth Lajos Általános Iskolának az udvara újulhatott meg a KÉPES programban résztvevő cégek összefogásával.

 

Ezen felül a program keretében idén egy újabb digitális tanterem került kialakításra az Alba Innovár Digitális Élményközpont irányításával. Ennek előnyét a Hétvezér Általános Iskola diákjai élvezhetik a jövőben.

 

A diákok a 21. századnak megfelelő bútorokat, digitális berendezéseket és oktató eszközöket próbálhattak ki az első órán. A program fontos eleme, hogy az Alba Innovár jóvoltából a tanári kar egy része 9 hónapon keresztül oktatásban is részesül, melynek köszönhetően hatékonyan használhatják majd a felszereléseket, valamint megoszthatják egymással tapasztalataikat.

 

Nagyné Mészáros Beáta, a Hétvezér Általános Iskola intézményvezetője szerint páratlan az az összefogás, melynek során most létrejöhetett az iskola új, okostanterme. Mint mondta, ez nem csak a gyerekeknek, de a pedagógusoknak is nagy segítség, hiszen még az online oktatás idején autodidakta módon, maguktól kellett elsajátítaniuk az alkalmazható gyakorlatokat, most olyan képzésben vehetnek részt, ahol tökéletesen megismerhetik az okostanterem eszközeit.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az okostanterem átadóján méltatta a hármas összefogás során létrejött beruházást. Mint elmondta, a KÉPES program mellé az Önkormányzat, valamint a Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott. Az Önkormányzat idén még három további okostantermet készít, amelyek a Kossuth Lajos, a Vörösmarty Mihály és a Tóvárosi Általános Iskolában kerülnek berendezésre – emlékeztetett a polgármester, aki hozzátette: fontos, hogy nem csak tantermek készülnek, de pedagógusok képzésére is sor kerül. „A pedagógusok számára egyfajta kiegészítő jövedelmet is jelent ez az akció. Fontos, hogy itt nem csak egy teremről van szó, hanem egy teljes módszertanról, melynek során a legmodernebb technológiát hívja segítségül az ezt alkalmazni képes tanár.”fogalmazott a polgármester. A városvezető elmondta, pozitívak a visszajelzések azokból az iskolákból, ahol már elindult a program.

 

 

„Hálás vagyok a KÉPES programnak és a programban résztvevő vállalatoknak, hogy felismerték ezt a lehetőséget.” – kezdte beszédét Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője. Laufer beszédében részletesen ismertette a programot, azon belül is a pedagógusok képzését. Mint elmondta, a tanári karok 10-20%-a 9 hónapon keresztül részt vesz az Alba Innovár motiváló, ösztöndíjrendszerű képzésében. A tanfolyam során nem csak az eszközök megismerésén van a hangsúly, de a különböző gyakorlatok, ötletek bekerülnek egy közös tudástárba is, ahol a pedagógusok egymás módszereit is tanulmányozhatják. „Székesfehérváron – a vállalatoknak is köszönhetően – egy technológiai lavinát indítottunk el azért, hogy a gyerekeink megtalálják és megállják helyüket a globalizált világban.” – zárta beszédét Laufer Tamás.

 

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója háláját fejezte ki a KÉPES programban résztvevő vállalatoknak és az Önkormányzatnak. Felidézte a program első megbeszéléseit, amikor a ma megvalósult okostantermek még csak ötletszinten jöttek létre. Ahogy fogalmazott, a ma generációja a technológia világába született, az okostanterem pedig abban segít, hogy ezeknek a technológiáknak a segítségével még több tudásra tehessenek szert a diákok, játékos, modern módon.

 

A KÉPES programban résztvevő vállalatok képviseletében Szincsák Attila, a DENSO alelnöke köszöntötte a diákokat. Az alelnök megköszönte a programban résztvevők munkáját, kiemelten a pedagógusokét, akik – mint fogalmazott – a jövő generációját nevelik. Kiemelte, hogy Székesfehérvár ereje az összefogásban rejlik, melynek ékes példája a KÉPES program.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.