Óvatosabbá váltak a családok lakáskorszerűsítési tervei

Olvasási idő: 4 perc


A lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei a negyedik negyedévben kissé visszaestek negyedéves és éves összevetésben egyaránt.

Az Otthonfelújítási program kifutása, valamint a gyorsan emelkedő építőanyag- és kivitelezési árak finanszírozási oldalról nehezítik a korszerűsítési munkák elvégzését, amire elsősorban az energia-hatékonyság javításának nyilvánvaló igénye miatt nagyon nagy szükség lenne – derül ki GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből.

 

 

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A jelen – 2022. októberi – megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

 

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 első negyedévében érte el a csúcsot. A negyedik negyedévben – hasonlóan a második és harmadik negyedévhez – a felmérés eredményei a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok némi csökkenésére utaltak. A 2022. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 3,5%-a biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 14,5%-uk valószínűleg teszi ugyanezt. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve – mintegy 720 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobbmunkálatokat a következő egy évben. Ez a szám az egy évvel ezelőttinél 100, az egy negyedévvel ezelőttinél 80 ezerrel alacsonyabb. A rezsiszabályok változása (azaz a rezsi emelkedése a háztartások számottevő részénél) jelentős ösztönző erőt jelenthet az energia-hatékonyságot javító beruházások számára. Ugyanakkor a gyorsan pörgő infláció (ami a lakásfelújítások terén még valamivel nagyobb is az átlagosnál), valamint a legfontosabb kormányzati támogatás, az Otthonfelújítási program év végi kifutása, illetve a napelemeket és kollektorokat érintő szabályozás kedvezőtlen változása egyaránt nehezítik a lakáskorszerűsítések lakossági finanszírozását.

 

 

A jelen felmérés során is a családi házak lakói körébena legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándék. A társasházi lakások lakói némileg visszafogottabb terveket fogalmaztak meg. A kisebb településeken, azaz a kisvárosokban és a községekben élők e téren jóval aktívabbak, mint a nagyvárosokban lakók.

 

A lakásfelújítást vagy korszerűsítést fontolgató családok mintegy 12%-a tervezi az Otthonfelújítási program által biztosított állami támogatást is hasznosítani. Ez a szám jóval alacsonyabb az egy negyedévvel korábbinál (akkor 47% volt), ami érthető, hiszen ezt a támogatást a hatályos szabályozás szerint már csak az idei év végig van lehetőség igénybe venni. Az állami forrásra számítók átlagosan 1,8 millió forint összegű támogatást vennének fel – egy negyedévvel ezelőtt ez az átlagérték még 2,2 millió forint volt.

 

A legnépszerűbb felújítási-korszerűsítési célok között szerepel a belső terek felújítása, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a klímaberendezések beszerelése (ezek említési gyakorisága 25% körüli, azaz minden negyedik válaszadó gondol erre). A külső nyílászárók cseréjét és a hőszigetelési munkálatok elvégzését, minden ötödik válaszadó tervezi. A fürdőszoba felújítását, valamint napelemes és napkollektoros rendszerek telepítését minden hatodik válaszadó fontolgatja – ez utóbbi esetében a szabályozás változtatása alaposan lehűtötte a kedélyeket: egy negyedévvel korábban még minden harmadik megkérdezett gondolt erre.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.