Az XPS gyár 2023-ban kezdi meg működését Szabadkán

Olvasási idő: 2 perc


Az egyik leggyorsabban bővülő szigetelőanyag típus gyártásával fejleszti hőszigetelőanyag ellátási láncát a Masterplast.

Az XPS polisztirol hőszigetelő anyagok felhasználása a modern építészet igényei és a szigorodó energetikai követelmények miatt egyre gyorsuló ütemben növekszik. A fejlesztéssel egy újabb stratégiai fontosságú termék gyártása valósul meg, amellyel csökkenti kitettségét és saját forrásból biztosíthatja a termékellátását a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártó. A szabadkai gyártóbázison 5,05 milliárd forintból létesülő modern, környezetbarát üzem 2023-ban kezdi meg a működést, mintegy 200 ezer köbméteres éves termelési kapacitás mellett. A beruházás finanszírozásához a Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújt 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő állami támogatást.

 

Az XPS extrudált polisztirol nagy terhelhetőségű, alacsony vízfelvételű, táblás hőszigetelő anyag felhasználása a modern építési kultúrában rohamosan bővül, és egyre nagyobb teret nyer. Kedvező fizikai tulajdonságai révén kiválóan alkalmas nedvességgel érintkező felületek vagy nagyobb terhelésnek kitett beépítési környezetben, így lábazati és mélyépítési hőszigetelésként, terhelt aljzatok és lapostetők hőszigeteléseként, valamint zöldtetők esetében is ideális szigetelőanyag. Az XPS polisztirol fontos eleme a hőszigetelő rendszereknek, és a szigorodó épületenergetikai követelmények révén gyorsan bővül a piaca és nincs kiváltó termékalternatívája. A termékkörből már ma is jelentős mennyiséget forgalmazó Masterplast számára ezért stratégiai jelentőségű, hogy az ellátási láncot saját kézbe vonva biztosítsa a növekedési potenciál kiaknázásához szükséges termékalapot és csökkentse kitettségét a kizárólag külföldi tulajdonú gyártói környezetben.

 

A kifektetési beruházás értéke 5,05 milliárd forint, amely finanszírozását a társaság saját forrásból és a Külügyminisztérium HEPA programjának keretében nyújtott 50 százalékos mértékű, vissza nem térítendő állami támogatásból valósítja meg.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.