Olvasási idő: 6 perc


2023. április 27. Sárszentmihály. Lezajlott a Masterplast éves közgyűlése, majd ezt követően a befektetők tájékoztató eseménye.

A közgyűlés elfogadta a társaság auditált éves beszámolóját, és megerősítette az igazgatótanács tagjainak megbízatását. Az éves eredmények lényegében megegyeznek a februárban közzétett gyorsjelentés számaival, a vállalat 201,8 millió euró árbevétel mellett 20,6 millió euró EBITDA és 15,7 millió euró adózott eredményt ért el 2022-ben. Frissített nyereség előrejelzésében azonban jelentős eredménycsökkenést prognosztizál a társaság 2023-ra. Az idei évben 175 millió euró árbevétel mellett 8 millió euró EBITDA és 1 millió eurós adózott eredményt érhet el a Masterplast. A megváltozott eredményességi pálya és a beruházások forrásigénye miatt a társaság az osztalékfizetés kétéves felfüggesztésével számol. A vállalat ugyanakkor megerősítette hosszútávú stratégiáját és az évtized végére a meghatározó európai hőszigetelőanyag gyártók közé kíván fejlődni.

 

A társaság vezetése elismerte, hogy hibás volt a prognózisa a várható piaci trendekkel kapcsolatban. A vállalat helyzetértékelésében rámutatott, hogy nagyon erős kontraszt alakult ki a Masterplast rövidtávú és hosszútávú üzleti lehetőségei között. Az elmúlt fél évben bekövetkezett negatív makrogazdasági és iparági környezetváltozás jelentősen rontotta a vállalat működési terét. A magas infláció következtében kialakult kamatkörnyezet összeurópai szinten lefékezte az építőipart. Mind a fejlesztői, mind a magánvásárlói oldalon bezuhant a hitelfelvétel, és az elmúlt évek konjunktúráját felváltotta egy hirtelen bekövetkező keresletcsökkenés és építőipari recesszió. Kiéleződött a verseny, beszűkültek a marzsok és a korábban magas áron beszerzett készletek is csökkentették az eredményességet. A keresletet tovább gyengíti a bizonytalan környezetben érzékelhető fogyasztói óvatosság és kivárás. Ezt az EU energiapolitikai-energiafüggetlenedési célkitűzései nyomában formálódó Fit for 55 klímavédelmi csomag és REPowerEU tervekben foglalt nagyszabású épület energiahatékonysági támogatási programok beharangozása és lassabb megjelenése is fokozza.

 

A továbbiakban azonban hasonló hirtelenséggel bekövetkező pozitív fordulatot vár a társaság, amit az EU újjáépítési alapból várható támogatási hullám gyors piacélénkítő hatására alapoz. Az Európai Parlament által elfogadott irányelvek alapján a tagállamoknak 2024 és 2030 között folyamatosan növelniük kell energiamegtakarításukat. A vállalások között szerepel, hogy évente legalább 1,9 százalékos energiafogyasztás csökkentési követelmény mellett a teljes középület állomány alapterületének 3 százalékát is minden évben kötelezően korszerűsíteni kell. Figyelemre méltó továbbá, hogy az elfogadott irányelv alapján az alacsonyabb jövedelmű, az energiaszegénységben leginkább érintett háztartások számára célzott költségtámogatásról is gondoskodni kell. Az alsóbb jövedelmű társadalmi rétegek vásárlóerőként való megjelenése pedig további extra keresletbővülést eredményezhet a piacon.

 

A vállalat tájékoztatása szerint az eredményességét rontó hatások az idei év első felében még markánsan jelen lesznek, majd az év második felétől várható a fokozatosan bekövetkező javulás. A társaság a megváltozott környezethez alkalmazkodva hatékonysági intézkedéseket eszközölt, piacmérethez igazított gyártással, optimalizált létszámmal, és új irányítási struktúrában dolgozik tovább, amelynek keretében a vezérigazgatói tisztséget Tibor Dávid veszi át.

 

A társaság a folyamatban lévő gyártási beruházásait véghez kívánja vinni, a konkretizált projektek ugyanakkor nagyobb tőkeigénnyel bírnak. Az ásványgyapot gyártási beruházások Magyarországon társtulajdonosok bevonásával, saját tőkéből és állami támogatásból valósulhatnak meg. A Heves vármegyei Halmajugrán 49 millió eurós invesztícióval létesülő 35 ezer tonna éves gyártási kapacitású kőzetgyapot gyárat 50-50 százalékos tulajdoni arány mellett a Market Építő Zrt.-vel közösen létesíti a Masterplast. Míg a 19 ezer tonna éves kibocsátású üveggyapot gyártó üzem beruházás 47,5 millió euróra becsült projektösszeg mellett Szerencsen kezdődött meg. A vállalat mindkét projekt esetében 2025 első félévére tervezi a gyártásindítást. Korábban indult beruházások közül a szabadkai XPS gyár hamarosan átadásra kerül, míg a moduláris épületelemgyártás és egészségipari termékgyártás terén hosszabb felfutási idővel kalkulál a társaság.

 

A vállalat optimistán várja a piac normalizálódását, miután a közelmúltban Münchenben a legnagyobb európai építőipari kiállításon nagy vásárlói érdeklődés övezte részvételét. A Masterplast a vezértermékeiben európai mércével is komoly gyártói kapacitásokat épített ki, és ma már potenciális beszállítója nyugat-európai partnereinek. A műanyag alapú hőszigetelőanyag gyártás terén pedig hamarosan 6 gyártóüzem és a korábbi kapacitás többszöröse áll a Masterplast rendelkezésére a felfutó piaci igények kiszolgálásához.

 

Látjuk azt, hogy miben számoltuk el magunkat, tudjuk, hogy mit kell másként csinálnunk és látjuk, hogy merre megyünk tovább. A jelenlegi helyzet valóban kedvezőtlen, a jövőképünk és a hosszútávú kilátásaink azonban megerősödtek. Az európai energiafüggetlenségi célok stabilak, ezért a hőszigetelés évtizedének java még előttünk van. A formálódó Európai Uniós támogatási programokban az épületenergetika prioritást kap, és az újjáépítési alapból várható támogatási hullám akár hirtelen felpörgő piaci környezetet is okozhat. Szeretném megerősíteni, hogy elkötelezettek vagyunk a hosszútávú befektetői értékteremtés mellett, de ehhez több időre van szükségünk. Célunk, hogy a tavalyi részvénykibocsátás során csatlakozott új részvényesi kör is jól járjon és hosszabb távon érdemi értéknövekedést tudjon realizálni befektetési döntésével. – tette hozzá Tibor Dávid a Masterplast igazgatótanácsának elnöke, a társaság vezérigazgatója.

 

Kattintson a Masterplast 2023. április 27-i Befektetői tájékoztatójának prezentációjáért!

 


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.