Hosszútávon növekedés várható a Masterplasttól

Olvasási idő: 2 perc


Megtartotta éves közgyűlését és befektetői tájékoztatóját a Masterplast. Az eseményt követően Rácz Balázs, az MKB Bank szenior tőkepiaci elemzője a Trend FM Prémium Kategória című műsorában elemezte a vállalat jövőképét és várható fellendülési lehetőségeit.

A tőke piaci elemző szerint a szigetelőanyagok piaci kereslete Magyarországon és Európában is visszaesett. Ráadásul Magyarországon a magas kamatszintek miatt a hitelkörnyezet sem kedvező. Tovább rontja a helyzetet, hogy az energiahatékonysági programok sem úgy alakultak a 2023-as év első felében, mint azt várni lehetett. Ha a kereslet újra felélénkül a piacon, várhatóan a vállalat is növekedésnek indul.

 

Rácz Balázs szerint a hosszútávú befektetésekben gondolkodó befektetőknek továbbra is érdemes a Masterplast részvényeibe fektetni.

 

„A befektetőknek a hosszútávú folyamatokra érdemes koncentrálnia a Masterplast esetében. Nagyon fontos, hogy a társaság fő termékei, illetve majd az ásványgyapot gyárak elindulása után is olyan termékekkel fog rendelkezni, amit nem lehet helyettesíteni. A következő években nem lesz olyan technológia, amely a hungarocell alapú vagy ásványgyapot alapanyagokat helyettesíteni tudjuk.” – kezdte a Masterplast jövőkép elemzését Rácz Balázs, az MKB Bank szenior tőkepiaci elemzője.

 

„Az energia árak alakulása továbbra is kockázati tényezőt jelent.”

 

 

Elmondta, hogy a magyarországi fogyasztók egy része továbbra is védve van a rezsiköltségek terén, emiatt talán rövid távon kisebb a nyomás a használt lakásoknak a hőszigetelésére.

 

„Hosszú távon elengedhetetlen lesz, mint Magyarországon, mint Európában a lakások szigetelése folytatódjon.”

 

Az elemző szerint Magyarországon a korszerűen szigetelt használt lakások aránya nagyon alacsony. Nagy tér van a szigetelések előtt a következő években.

 

Igazából akkor várható dinamikus növekedés a szigetelőanyagok keresletében, ha megérkeznek majd a kormányzati programok Magyarországon és Európában is.

 

 

„A mostani átmeneti megtorpanás után, ha a szigetelő iparban a kereslet visszatér a korábbi szintekre, akkor a Masterplast abból a növekedésből is részesülni fog.”

 

Elhangzott még a műsorban, hogy a Masterplast értékesítési eredményeinek 60% a hőszigeteléshez kapcsolódó termékekből tevődik össze, ami rendkívül pozitív tényező. A társaságnak ugyanis saját gyárai vannak, jelentős gyártói kapacitásokkal rendelkezik a vállalat. Üvegszövetben például a második legnagyobb kapacitással bír Európában, világviszonylatban pedig a második legnagyobb gyártói kapacitással rendelkezik.

 

„A keresleti oldalnak kell megerősödnie, amennyiben ez bekövetkezik a Masterplast profitálni fog belőle.” – zárta gondolatait Rácz Balázs, az MKB Bank szenior tőkepiaci elemzője.


Masterplast Nyrt.

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 10 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2022-es árbevétele 201,8 millió euró volt.